9 september 2010 Jos Jelier 4 minuten lezen

Mijn verantwoordelijkheid als werkgever!

Je kent dat wel, je bent ergens mee bezig dat je zo leuk vindt dat tijd en ruimte geen vat meer op je hebben. Je bent in flow. Alles lukt, je voelt je helemaal in je Element.

Dit artikel gaat over jouw talenten en een boek waarin verteld wordt hoe belangrijk die zijn voor jou en de rest van de wereld. Dit artikel gaat ook over de verantwoordelijkheid van je werkgever om jou die ruimte te bieden om die talenten te ontwikkelen.

Het Element

Sir Ken Robinson is ervan overtuigd dat het voor iedereen essentieel is om te zoeken naar zijn Element. Hij heeft er een boek over geschreven: Het Element. Het is een pakkend boek met de veelzeggende ondertitel: als passie en talent samenkomen.

"De wereld verandert sneller dan ooit. Onze beste hoop voor de toekomst is de ontwikkeling van een nieuw paradigma van menselijke capaciteit, dat op maat gesneden is voor een nieuw tijdperk van het menselijk bestaan. We moeten meer in gaan zien dat het belangrijk is om menselijk talent te koesteren en beter beseffen dat talent zich in ieder individu anders uitdrukt. We moeten omgevingen scheppen – op onze scholen, op werkplekken en in banen – waar iedere persoon wordt geïnspireerd om creatief te groeien. We moeten ervoor zorgen dat iedereen de kans krijgt te doen wat hij of zij zou moeten doen, om het Element in henzelf te ontdekken, op hun eigen manier."

Talenten voor een betere wereld

Het hele boek is persoonlijke aanmoediging. Je hebt talent! Doe er iets mee! En zeg vooral niet dat je geen talenten hebt. Iedereen heeft ze. Helaas kennen de meeste mensen hun eigen talenten (nog) niet. Daar moeten we verandering in brengen. Daar worden jij en de wereld beter van.

In zijn nawoord (na het geven van een voorbeeld waarin hij een woestijn beschrijft die in de juiste omstandigheden verandert in een bloemenzee) zegt Robinson: "Voor mensen en samenlevingen geldt hetzelfde. We hebben de juiste omstandigheden nodig voor groei; op onze scholen, in onze bedrijven en samenlevingen, en in ons individuele leven. Als de omstandigheden goed zijn, groeien mensen in synergie met de mensen om hen heen en de omgeving die ze creëren. Als de omstandigheden slecht zijn, schermen mensen zichzelf en hun angsten af van de buren en de rest van de wereld."

Een 3-jarige is niet de helft van een 6-jarige

De huidige denkbeelden over intelligentie en menselijke capaciteit zijn eenzijdig en leiden tot een structurele overwaardering voor (exacte) wetenschappen en een structurele onderwaardering voor creativiteit zoals muziek, theater en dans. Dit is een gevolg van de industrialisatie. Het belang van de wetenschap voor de industrie is enorm. Dat heeft geleid tot een verarmd denkbeeld over onderwijs en persoonlijk talent. Onderwijs is geen lineair proces! Je stopt er een kind in en je krijgt er een gelukkige, arbeidsmarktrijpe afgestudeerde uit. Een 3-jarige is niet de helft van een 6-jarige!

We kunnen dus niet blijven verkondigen dat er maar 1 manier en 1 pad (het lineaire onderwijspad) is om je te ontwikkelen c.q. om slim te worden. We moeten de diversiteit van talent veel meer ruimte geven. Deze diversiteit van creativiteit, van menselijk kunnen, hebben we nodig om de uitdagingen van de 21ste eeuw aan te gaan.

Hoe dan wel?

In zijn boek beschrijft Robinson diverse factoren die invloed hebben op het vinden van je Element. Sommige factoren zijn beïnvloedbare factoren, andere niet. Er hangt veel af van de kansen die we hebben, van de kansen die we creëren en hoe en of we ze ook pakken. We hebben andere mensen nodig om ons te helpen onze ware talenten te herkennen. Vaak kunnen we mensen helpen dat van hun te ontdekken.

Mijn verantwoordelijkheid als werkgever

Ik heb het boek gekocht na een zeer inspirerende kennismaking met Robinson op TED.com. (Deze video over the learning revolution sluit ook goed aan bij het boek)

Nadat ik mijn enthousiasme gedeeld had met (medevennoot) Bert, heeft hij 'Het Element' ook gelezen. We hebben toen 35 exemplaren gekocht en uitgedeeld aan alle Procurioten en wat vrienden en familie. Het Element is nu het boek dat we standaard geven aan nieuwe collega's.

Ik heb als vader en werkgever mijn maatschappelijk hoogst haalbare doel gedefinieerd: "Mensen een omgeving geven waarin zij hun Element kunnen ontdekken, ook al is dat niet altijd in mijn directe voordeel of dat van Procurios!"

Aanbeveling

Zoals je al begrepen hebt, vind ik het een waanzinnig inspirerend boek. Ik zou het iedereen willen aanbevelen! Ik zou met Robinson willen zeggen: "Ik hoop dat u op een nieuwe manier gaat kijken naar uw eigen potentieel en dat van degenen om u heen."

Lees meer over

Andere interessante artikelen

Lees ook eens

Schrijf je in voor de nieuwsbrief