Nepal en de aantasting van mijn wereldbeeld

Ja, het is een fantastische zet: Procurios heeft een overname gedaan en daarmee hebben we ook een vestiging in Nepal verworven. En ja, het is erg leuk om hier naartoe te gaan met maar liefst 5 Procurioten en onze huisadviseur. En ja, het is een erg mooi land met een schitterende natuur en aardige mensen. Het enige wat maar wat niet wil wennen, is het zien van alle armoede.

Naar Nepal

Sinds eind 2010 is Procurios de trotse eigenaar van de Belgische firma HWB IT Services. Zij hebben een vestiging in Nepal met ongeveer 45 slimme ontwikkelaars. Op zaterdag 26 februari vertrok ik vanaf Schiphol met een delegatie Procurioten, om via Londen en Katar aan te komen in Kathmandu, Nepal. Het reisgezelschap bestaat uit 6 mannen: Bert, Taco, Sander, Peter, onze huisadviseur Carl en ik. Ons doel is om medewerkers in onze Nepalese vestiging zo te trainen, dat zij ons daarna kunnen helpen om ons webplatform in een verhoogd tempo verder te ontwikkelen.

De reis is leuk en spannend, Nepal is een mooi land, de natuur is er schitterend, de ontvangst warm en de mensen, onze collega's, zijn aardig en zeer competent. Maar Nepal heeft ook een andere kant: het is arm, heel arm. Als je door de stad rijdt, zie je een enorm verschil met Nederland. De armoede buiten de stad schijnt nog veel erger te zijn.

Onze collega's

De mensen die bij Procurios Nepal (formeel HWB Nepal) werken, onze collega's dus, hebben het daarentegen erg goed. De meesten dragen hippe kleding of zijn ontwikkelaar... ;-). Daarnaast werken zij 5 dagen per week in plaats van 6 of 7 (wat gebruikelijk is in Nepal), hebben ze een ziektekostenverzekering (via ons eigen fonds!), werken ze in een luxe kantoorgebouw met verwarming en airco, krijgen ze elke werkdag een gratis lunch (erg lekker!) en verdienen ze 10 tot 20 keer zoveel als het Nepalese minimumloon! De werksfeer voelt erg gemoedelijk aan en de arbeidsomstandigheden zijn zelfs voor Nederlandse begrippen uitstekend.

Economie en armoede

Buiten ons kantoor lijkt er een heel andere werkelijkheid te bestaan. Als het om armoede gaat, scoort Nepal erg hoog. In diverse bronnen kan men lezen dat Nepal tot de armste landen ter wereld behoort (slechts 18 landen ter wereld zijn nóg armer). Het land kent een werkloosheidspercentage van maar liefst 46%. Hoewel het land een enorme (export)potentie heeft op het gebied van energie (het schijnt dat het de perfectie locatie is voor waterkrachtcentrales met een enorm vermogen), is het land nu afhankelijk van kleinschalige landbouw. Lang teisterde politieke instabiliteit het land. Een kwart van de bevolking leeft momenteel onder de armoedegrens. Kijk voor meer informatie over de Nepalese economie op https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/np.html

Schrikken van het straatbeeld

Als je voor de eerste of tweede keer in Nepal komt, is het toch even schrikken: rijdend door de straten van Kathmandu word je geconfronteerd met veel armoede. Sommige aanblikken zijn nogal schokkend voor een verwende westerling als ik. Het is met name erg om te zien dat veel kinderen in krotten wonen en niet naar school kunnen. Dit doet mij veel; ik voel me er rot door, misschien vooral doordat ik zelf kinderen heb. Deze armoede vormt een aantasting van mijn rooskleurige, maar oh zo comfortabele wereldbeeld.

Geef geld en voel je goed!

Bij het zien van zoveel armoede word ik onrustig en wil ik de wereld verbeteren. Ik zou uit de auto willen stappen en direct willen helpen, door geld uit te delen en spullen weg te geven. Dat zou me een beetje van mijn onrustige gevoel afhelpen en het zou mijn comfortabele wereldbeeld ook enigszins overeind kunnen houden.

Dit gevoel heb ik aan den lijve ondervonden tijdens de nationale feestdag Shivaratri. Op deze dag zijn veel mensen vrij. De kinderen spannen dikke touwen over de weg, waarmee zij het veel minder drukke verkeer op deze dag tegenhouden. Tegen betaling van enkele Roepies verwijderen ze het touw en mag je doorrijden. Dat overkwam ons ook een paar keer. In het filmpje kun je zien hoe dit in zijn werk ging.

 

Hypocriet

Ik merkte dat ik me erg goed voelde bij het weggeven van dat geld. Hypocriet natuurlijk: alsof je met die paar Roepies de structurele problemen in het land oplost. Dat is een typisch westers wereldbeeld: het beeld dat de wereld maakbaar is dat je problemen op kunt lossen met geld. Vanuit dit eenzijdige beeld vormt het weggeven van geld aan kinderen een goede oplossing voor de armoede. Maar zo simpel werkt het helaas niet. Dit is niet de realiteit. Het loslaten van dit westerse wereldbeeld voelt oncomfortabel en het maakt me onrustig.

Enorme motivatie

Dat mijn wereldbeeld wordt aangetast, voelt dus niet altijd even prettig. Tegelijkertijd motiveert het me juist enorm: met ons bedrijf, met de vestiging die we in Nepal hebben, dragen we namelijk wél bij aan ontwikkeling van het land. Ook al is dit een bijdrage op kleine schaal, het is er wel een van structurele aard. We zullen er dus niet heel Nepal mee kunnen veranderen, maar we dragen wel ons steentje bij via onze Nepalese collega's en, via hen, hun families. Ik ben enorm gemotiveerd om samen te werken met deze mensen, om samen een mooi bedrijf op te bouwen en om hierdoor tegelijkertijd mee te werken aan een betere toekomst voor Nepal. Ondertussen heeft de situatie hier mij aan het denken gezet: ik ben aan het bedenken hoe we met een deel van de bedrijfswinst de kinderen in Nepal duurzaam kunnen ondersteunen.

Labels:

3 reacties

 1. 3 maart 2011 14:41

  Wauw, wat een goed verhaal. Leuke blogpost en mooi om te zien dat die kinderen op die manier bezig zijn.

 2. 4 maart 2011 09:46

  Hallo, ik ben naar jullie site doorverwezen door een Nederlandse mederwerker in Nepal van het bedrijf Grafi-Offshore, alwaar u een bezoek bracht op 4 maart j.l. Ik herken u gevoelens, die u zo mooi omschrijft in bovenstaand verhaal en ben er ook mee 'aan de slag' gegaan. Zo kwam ik tijdens mijn reizen in Nepal in 2003 aanraking met een kindertehuis en ben daar vanaf dat moment 1 kindje gaan sponsoren. Jaarlijks breng ik er een bezoek. een aantal jaren geleden, bleek de Nederlander, die dit huis opgericht had, een pedofiel te zijn en zit nu 9 jaar vast in Kathmandu. De 43 kinderen, die er wonen, dreigden weer op straat te komen. Gelukkig vonden een aantal andere vrijwilligers de organisatie ChildRight fund bereid dit huis te gaan sponsoren voor de primaire benodigdheden, waardoor het kon voortbestaan. De huidige situatie is als volgt:

  Het project waarvoor ik steun vraag is het kinderhuis in Nepal In het huis wonen 43 straatkinderen, sommigen wees, sommigen uit zeer arme families. In samenwerking met vele anderen hebben we het huis in stand weten te houden op het gebied van wonen, voeden, kleden, onderdak en scholing. Tijdens het jaarlijkse bezoek ontdekten we een half jaar geleden echter dat de manager voor de verleiding van het binnen zijn bereik liggende geld bezweken was: hij verdween met 2 maanden sponsorgeld en achterlating van vele schulden. Uiteraard hebben we aangifte gedaan en er loopt een arrestatiebevel tegen hem. Met behulp van onze relaties in Nepal is een nieuwe manager gevonden, Alleen….Vanwege de schulden is het kindertehuis helaas nu failliet verklaard. Dat betekent dat de huidige inboedel moet worden verkocht t.b.v. de schuldeisers. De kinderen zijn weer het slachtoffer en hebben weer wat van hun, pas herstelde, vertrouwen verloren. Met behulp van de Nepalees Welfare Counsil en Voice of Children hebben we een oplossing kunnen vinden: VOC is bereid de kinderen ”over te nemen”. Ze worden gehuisvest in een nieuw huis + een ernaast te huren huis. Dit komt in maart gereed. VOC heeft zowel in als buiten Nepal een goede naam v.w.b. deskundigheid en betrouwbaarheid; zij moeten het echter ook hebben van donaties. Nu krijgen ze er ineens 43 kinderen bij waarvoor ze een extra huis moeten huren. De maandelijkse steun is niet toereikend om de inboedel weer op orde te krijgen. Mijn vraag voor steun betreft de inrichting van het nieuwe huis: bedden, dekens, tafels, bankjes, keukeninrichting als kooktoestellen, pannen, borden, lepels ed. In Nepal kost dit veel minder dan in Nederland, maar er zal toch wel een bedrag van € 5000,- mee gemoeid zijn. Op 23 juli vertrek ik naar Nepal voor 3 weken om daar met uw donatie te gaan helpen het nieuwe huis in te richten. We zouden heel blij zijn met een bijdrage in de inventariskosten ten bate van “onze” kinderen. Als u nog vragen heeft wil ik die graag beantwoorden. Dank voor uw tijd en aandacht.

  Shirley Email: tonenshirley@hotmail.com

 3. 5 maart 2011 04:04

  Hoi Shirley,

  Dank voor je reactie. Bel me maandag even op kantoor. Ik nodig je graag uit voor een kop koffie. Kunnen we rustig verder praten.

Plaats een reactie

Italic en bold

*Dit is italic*, en _dit ook_.
**Dit is bold**, en __dit ook__.

Links

Dit is een link naar [Procurios](http://www.procurios.nl).

Lijsten

Een lijst met bullets kan worden gemaakt met:
- Min-tekens,
+ Plus-tekens,
* Of een asterisk.

Een genummerde lijst kan worden gemaakt met:
1. Lijst-item nummer 1.
2. Lijst-item nummer 2.

Quote

Onderstaande tekst vormt een quote:
> Dit is de eerste regel.
> Dit is de tweede regel.

Code

Er kan een blok met code worden geplaatst. Door voor de tekst vier spaties te plaatsen, ontstaat een code-block.

Jos

Jos Jelier

Ondernemer @Procurios, webplatform voor online marketing, e-commerce & collaboration. Marketeer, Cloud-fan, integratie-evangelist, 3D-print-fanaat, family man.

Lees ook

 1. 01 oktober 2010Webrichtlijnen zijn overrated48 reacties
 2. 05 november 20185 musthaves voor succesvolle storytelling door fondsenwervers0 reacties
 3. 11 december 2017Zegt het voort: de giftenaftrek blijft!0 reacties
 4. 02 mei 2017Dag van de Filantropie 20170 reacties
 5. 14 maart 2017Het laatste jaar van de giftenaftrek?0 reacties

Voordat je verder gaat ...

Met onze nieuwsbrief houden we je maandelijks op de hoogte van de mogelijkheden van het Procurios Platform en de ontwikkelingen in de markt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief