28 juni 2011 Marianne Timmer 4 minuten lezen

Mobiele apps, zuurstoftanken en LinkedIn

Impressie van een dagje Marcom / IAM

Donderdag 16 juni, zo rond half 10: vlak voor station Amsterdam RAI. Het gangpad van de trein staat  vol met mensen die elk ogenblik hun bestemming bereiken. Mensen van veelerlei aard: mannen, vrouwen, met jasjes, in nette rokjes, maar ook spijkerbroeken en kleurige shirts doen het goed.... Diversiteit alom, maar toch heeft iedereen hier hetzelfde doel. Als de trein tot stilstand is gekomen, sliert een lange rij mensen richting de RAI, waar zij verwelkomt worden met een badge en een tas vol informatie. Ja hoor: de Marcom / IAM is begonnen.

Marcom? IAM?

De Marcom is het grootste (2-daagse) marketingcommunicatie-evenement van Nederland. De Marcom had de handen ineen geslagen met IAM (Interactive Advertising & Marketing Event) en samen bezetten ze een flinke ruimte in de RAI. Op de beursvloer waren vele bedrijven vertegenwoordigd met hun stands, om hun kennis en kunde de wereld in te strooien. Zoals te verwachten was, waren dit vooral bedrijven op het gebied van marketing, communicatie, evenementenorganisatie en promotionele artikelen. Op de IAM waren vooral internet- en e-mailmarketingbedrijven vertegenwoordigd. Procurios had hier ook een stand. Mijn collega's van sales (Jos, Rogier en Kenny) maakten hier 2 dagen lang geïnteresseerden enthousiast over ons webplatform.

Presenties en presentaties

Het was erg aardig om te zien welke bedrijven allemaal aanwezig waren op de beursvloer, en interessant om met bepaalde mensen te spreken over hun dienst- of productaanbod. Toch was ik hier vooral gekomen voor de presentaties die de hele dag door werden gehouden, in maar liefst 8 verschillende 'theaters'. Hieronder beschrijf ik in vogelvlucht in welke informatie ik me die dag wentelde.

In een notendop

Ik startte mijn eerste luistersessie in een stampvolle zaal, waarin twee sprekers vertelden over het ontwikkelen van mobiele applicaties. Aangezien Procurios sinds enige tijd ook apps ontwikkelt, leek het me interessant hier meer over te weten te komen. De heren vertelden over keuzes die je in het ontwikkelingsproces moet maken (Website of app? Voor Iphone of voor Android? etcetera) en over de voordelen (gps, microfoon, camera) en nadelen (klein scherm) van mobiele telefoons ten opzichte van computers. Voor beide communicatieplatformen gaven ze pro's en contra's, zodat snel inzichtelijk kan worden gemaakt wat voor een specifiek concept of doel het beste medium is.

Hierna volgde ik enkele presentaties over onder meer het versturen van een effectieve mailing (een zeer praktische workshop, met tips die ik zeker ga uitvoeren), het inzetten en meten van social media, het verhogen van conversie door onderzoek, kennis delen en het hanteren van een scherpe stijldefinitie van je product.

De 'boeiendheids- en nieuwheidsgraad' van de diverse presentaties wisselde. De meeste sprekers hadden wel degelijk iets zinnigs en interessants te melden, vaak aangekleed met pakkende visuele voorbeelden. Het korte tijdsbestek waarin ze hun kennis uit de doeken moesten doen (ongeveer 25 minuten) beperkte echter vaak de diepgang van de presentaties.

Vier uur: tijd voor... nóg een presentatie!

Rond een uur of vier was ik tamelijk verzadigd met informatie en indrukken. Ik had nog 1 sessie te gaan, en dat was ook degene waarvan ik het meest verwachtte. Met een internetactie van een paar weken eerder, had ik een toegangskaart weten te bemachtigen voor de (oh, exclusieve!) workshop 'LinkedIn voor ervaren gebruikers'.

LinkedIn voor gevorderden

De workshop werd gegeven door twee dames van een online- en socialmedia-adviesbureau. Vol overtuiging en enthousiasme somden ze allerlei handige functies en instellingen binnen LinkedIn op “waarover ze natuurlijk helemaal niets hoefden te vertellen, want wij, ervaren gebruikers, waren daar natuurlijk allang bekend mee!” In sneltreinvaart reden wij door een LinkedInlandschap, waar we telkens kort stopten bij handige instellingen, tips en concrete voorbeelden. Doel was om je als persoon of bedrijf beter te leren profileren, effectiever (en succesvoller!) te netwerken, desgewenst te adverteren en om temidden van al die informatie tussen de bomen toch nog het bos te kunnen vinden. Vloeiend switchten beide adviseurs van spreekbeurt, wat de dynamiek binnen het verhaal bevorderde. Aan het slot van de workshop gekomen, was ik een hoop informatie rijker, waarmee ik de komende tijd heerlijk praktisch aan de slag kan.

Even tanken

Na deze laatste sessie kon mijn energieniveau wel een oppeppertje gebruiken. Gelukkig was er een O₂-bar, waar je naar hartelust een beetje (extra) zuurstof 'bij kon tanken'. Ik kreeg een slang voor mijn neus en mond waardoor ik extra zuurstof inademde die vermengd was met etherische oliën. Dit zou een effect naar keuze moeten opleveren. (Lavendel voor heerlijke ontspanning, oranjebloesem voor instant energie, eucalyptus voor tevreden luchtwegen, mengelmoesje van verschillende geuren voor... eh...opzwepende euforie??) Ik merkte echter in het geheel weinig tot niets van dit effect. Misschien heb ik het te kort geprobeerd, maar ik kreeg enkel overwerkende neuszenuwen van deze geurenpolonaise.

De stand bij de stand

De Marcom zat er bijna op, en ik kon met een voldaan gevoel en vol nieuwe ideeën naar huis.  Maar voordat ik de beurs verliet, maakte ik natuurlijk nog een tussenstop bij de stand van Procurios om te evalueren. Mijn collega's en ik praatten elkaar bij over het verloop van de afgelopen beursdag: zíj als standhouder, ík als bezoeker.

 

Lees meer over

Andere interessante artikelen

Lees ook eens

Schrijf je in voor de nieuwsbrief