Gmail beperkt e-mailmarketing door afbeeldingen tijdelijk op te slaan

Afgelopen donderdag kondigde Google aan dat Gmail afbeeldingen in e-mails direct gaat weergeven. Voorheen moest je expliciet aangeven dat afbeeldingen getoond mochten worden. Voor wie de e-mail leest wellicht goed nieuws, maar de marketeer wordt erdoor in mogelijkheden beperkt.

Wat is er aan de hand?

Vóór deze wijziging, moest je op een knop klikken om afbeeldingen in een e-mail weer te geven. Zo zagen nieuwsbrieven er doorgaans wat karig uit, voordat je die toestemming gaf. Google deed dit – naar eigen zeggen – om je te beschermen tegen kwaadwillenden: een malafide afbeelding werd niet geladen, tenzij je daar zelf toestemming voor gaf. Ter illustratie:

In de context van e-mailmarketing wordt doorgaans een afbeelding gebruikt om data van de lezer te verzamelen. Die afbeelding, die voor de lezer onzichtbaar is, wordt gedownload en geeft daarmee belangrijke informatie door. Denk aan het e-mailadres van de lezer, wanneer de e-mail geopend is en met welk apparaat hij de e-mail leest.

Die informatie kon worden doorgegeven aan de marketeer, omdat de afbeelding direct van de server van de marketeer werd gedownload. Nu download Google de afbeeldingen eerst naar hun eigen servers, onderzoekt of de afbeelding legitiem is en serveert vervolgens de afbeelding aan de lezer. Of, zoals Google het zelf formuleert: “Gmail will now serve all images through Google’s own secure proxy servers.

Geen e-mailstatistieken meer?!

De angst bestond dat Google afbeeldingen van e-mail pro-actief zou ophalen. Hierdoor zou het in de statistieken lijken alsof elke ontvanger je e-mail heeft gelezen, terwijl in werkelijkheid alleen de afbeeldingen door Google waren gedownload. Gelukkig is dat niet zo: de afbeeldingen worden pas gedownload op het moment dat de gebruiker de e-mail opent.

Met andere woorden: het is nog wel mogelijk om te zien welke ontvangers je e-mail hebben gelezen en op welk moment dat was. Een test met onze oplossing voor het versturen en volgen van mailings bevestigt dat.

In feite is dit een marketingvoordeel. Waar het voorheen van een deel van de lezers van e-mail in Gmail niet mogelijk was om ze te volgen (omdat ze de afbeeldingen niet ophaalden), weet je nu van alle lezers wanneer ze de e-mail geopend hebben: de afbeeldingen worden altijd direct weergegeven.

Wat zijn de nadelen?

Het volgen van een mailing bestaat uit meer dan alleen het bijhouden van lezers-statistieken. Nadelige gevolgen van deze “verbetering” in Gmail voor marketeers zijn onder andere:

  • Het is niet meer mogelijk om de locatie van de lezer te bepalen, omdat alle afbeeldingen worden opgehaald door Google. Alle lezers bevinden zich nu, foutief, in Mountain View, Californië.
  • De zogenaamde user-agent headers zijn niet meer beschikbaar, waardoor onder andere het apparaat van de gebruiker niet meer bekend is.
  • Afbeeldingen worden nu, tijdelijk, door de browser opgeslagen. Hierdoor is het niet meer mogelijk om de inhoud van een mailing af te stemmen op het moment dat de lezer de e-mail opent. Dit werd voorheen gedaan door de afbeelding aan te passen, iedere keer als het opgevraagd werd.

Met andere woorden: het is lastiger, zo niet onmogelijk, geworden om de inhoud van een mailing goed af te stemmen op het profiel van de lezer. Vervelend voor de marketeer, en wellicht ook voor de ontvanger van de mailing.

E-mailmarketing blijft

E-mailmarketing blijft een belangrijk marketingkanaal. Daar verandert deze wijziging niets aan. Het is daarom belangrijk om dit in perspectief te plaatsen. Deze wijziging geldt alléén voor Gmail (voor zowel gmail.com als de Gmail apps op smartphones), niet voor andere e-mailclients. Het gaat dus om verlies van informatie over een beperkte groep ontvangers.

We zorgen ervoor dat we je op de hoogte houden over de ontwikkelingen op dit gebied. Mocht je in de tussentijd vragen hebben over e-mailmarketing of onze oplossing daarvoor, aarzel niet om contact met ons op te nemen. Ik zie je reactie graag tegemoet.

Labels:

Plaats een reactie

Italic en bold

*Dit is italic*, en _dit ook_.
**Dit is bold**, en __dit ook__.

Links

Dit is een link naar [Procurios](http://www.procurios.nl).

Lijsten

Een lijst met bullets kan worden gemaakt met:
- Min-tekens,
+ Plus-tekens,
* Of een asterisk.

Een genummerde lijst kan worden gemaakt met:
1. Lijst-item nummer 1.
2. Lijst-item nummer 2.

Quote

Onderstaande tekst vormt een quote:
> Dit is de eerste regel.
> Dit is de tweede regel.

Code

Er kan een blok met code worden geplaatst. Door voor de tekst vier spaties te plaatsen, ontstaat een code-block.

pesla-3-unbranded.jpg

Peter Slagter

Bedenkt graag oplossingen voor complexe use cases. Als het even kan in de context van een nieuw initiatief.

Voordat je verder gaat ...

Met onze nieuwsbrief houden we je maandelijks op de hoogte van de mogelijkheden van het Procurios Platform en de ontwikkelingen in de markt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Lees ook

  1. 01 oktober 2010Webrichtlijnen zijn overrated48 reacties
  2. 28 november 2013Google Account zonder Gmail6 reacties
  3. 05 juni 2014Google Analytics rapportage via e-mail0 reacties
  4. 03 april 2014Gebruik Google+ bij je marketing0 reacties
  5. 07 januari 20148 tips voor Google Analytics0 reacties