Wat een vereniging kan leren van Jack Nicholson

Met de slechts 2 minuten durende scène waarin Jack Nicholson een omelet bestelt in de film Five Easy Pieces kun je een parallel trekken met de (online) interactie tussen veel verenigingen en haar leden. 

Bekijk hier het fragment:

Bij verenigingen speelt non-stop de vraag hoe leden op de best mogelijke manier bediend kunnen worden. Een "one size fits it all" aanpak is al lang verleden tijd. Leden hebben teveel alternatieven waarvan ze gebruik van kunnen maken voor hun behoeften (kennis, netwerken, bijscholing, ...).

Wat is uw conclusie na het bekijken van het fragment? De dame zou de toast moeten gegeven hebben, nietwaar? Maar deed ze het niet omdat ze was gebonden door regels of haar eigen starheid? Verenigingsmanagers kunnen hier een aantal erg waardevolle lessen uithalen.

1. Ontevreden leden zitten waarschijnlijk aan tafel met 3-4 andere personen

 • Referenties en mond-tot-mond reclame zijn erg krachtig. Goede en slechte ervaringen worden enorm versterkt in onze altijd-en-overal-verbonden-wereld; denk bijvoorbeeld aan Social Media.
 • Creëer een sneeuwbal effect door een ontevreden lid om te vormen tot een tevreden lid; u zult versteld staan van het effect.
 • Procurios is opgestart zonder marketing budget/afdeling. We zijn gegroeid op basis van ons netwerk en mond-tot-mond reclame van tevreden klanten.

2. Leden zijn lid omdat ze willen ontvangen wat ze verlangen, niet omwille van hetgeen op de menu staat

 • Uw website is het menu. Zorg dat u een goed Content Management Systeem (CMS) hebt om uw website te beheren. Idealiter is dit geïntegreerd met uw verenigingsmanagement software en/of relatiebeheer (CRM). Alleen op die manier 'herkent' u de bezoeker (lid) en kunt hem op de juiste manier bedienen.
 • Biedt u uw bezoekers / leden gepersonaliseerde content aan? Of krijgt iedereen dezelfde informatie te zien, ook al is die misschien niet relevant?
 • Veel (potentiële) leden maken de beslissing om lid te worden of te vernieuwen op basis van de informatie op uw website.
 • Hoeveel personen bezoeken uw website zonder te vinden waar ze naar op zoek zijn? Analyse tools zoals Google Analytics kunnen helpen hier inzicht in te krijgen.
 • Kunnen uw leden hun lidmaatschap beheren via de website? En nemen ze zo werk uit handen van uw verenigings-medewerkers?

3. Zorg dat uw medewerkers zelfstandig beslissingen kunnen nemen

 • Vertrouwen is noodzakelijk om medewerkers het mandaat te geven om zelfstandig beslissingen te kunnen nemen, zelfs als het bestuur niet beschikbaar is.
 • Uw vereniging heeft veel hulpmiddelen ter beschikking; maak daar gebruik van! Als u een broodrooster hebt, zorg dan dat die op alle mogelijke manieren wordt ingezet om de leden van dienst te zijn.
 • Om medewerkers in staat te stellen zelfstandig te werken, zijn er flexibele tools en processen nodig. Een flexibel systeem om de vereniging te beheren is hierbij een must.

4. Verleng de duur van een lidmaatschap door "bijgerechten" aan te bieden

 • Hebt u zicht op de gemiddelde levensduur van een lidmaatschap? Indien niet, hoe kunt u uw leden dan segmenteren en beheren?
 • Zorg dat u te weten komt wat andere verenigingen hun leden aanbieden.
 • Stilstaan = Roesten. Waak ervoor dat oude gewoontes de werking en verjonging van de vereniging niet doen vastroesten.
 • Evalueer partijen waarmee u samenwerkt. In de eerste plaats partijen die een cruciale rol spelen in uw vereniging (bijvoorbeeld de leverancier van uw verenigingsmanagementsoftware of websitepartner).

Geef ons een seintje indien u hier vrijblijvend over in gesprek wilt treden met ons. We zijn u graag van dienst.

Labels:

Plaats een reactie

Italic en bold

*Dit is italic*, en _dit ook_.
**Dit is bold**, en __dit ook__.

Links

Dit is een link naar [Procurios](http://www.procurios.nl).

Lijsten

Een lijst met bullets kan worden gemaakt met:
- Min-tekens,
+ Plus-tekens,
* Of een asterisk.

Een genummerde lijst kan worden gemaakt met:
1. Lijst-item nummer 1.
2. Lijst-item nummer 2.

Quote

Onderstaande tekst vormt een quote:
> Dit is de eerste regel.
> Dit is de tweede regel.

Code

Er kan een blok met code worden geplaatst. Door voor de tekst vier spaties te plaatsen, ontstaat een code-block.

Jos

Jos Jelier

Ondernemer @Procurios, webplatform voor online marketing, e-commerce & collaboration. Marketeer, Cloud-fan, integratie-evangelist, 3D-print-fanaat, family man.

Voordat je verder gaat ...

Met onze nieuwsbrief houden we je maandelijks op de hoogte van de mogelijkheden van het Procurios Platform en de ontwikkelingen in de markt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Lees ook

 1. 01 oktober 2010Webrichtlijnen zijn overrated48 reacties
 2. 03 maart 2011Nepal en de aantasting van mijn wereldbeeld18 reacties
 3. 06 september 2010Social Media Monitoring in de praktijk6 reacties
 4. 12 juni 2014De (on)zin van Big Data voor verenigingsleden0 reacties
 5. 12 maart 20143 must do’s om je bijeenkomsten slimmer te organiseren0 reacties