Trends en aanbevelingen voor B2B e-commerce

Forrester heeft samen met Internet Retailer magazine onderzoek gedaan onder B2B e-commerce professionals. Het rapport geeft inzicht in een aantal interessante trends voor het B2B segment.

Richting aangeven

Trends

1. Online en mobiele verkopen

B2B ondernemingen rapporteren een omzetstijging sinds ze online zijn gaan verkopen. Daarnaast ervaren ze een veel hogere loyaliteit van hun online klanten in vergelijking met offline klanten. Uit het onderzoek is verder gebleken dat de gemiddelde waarde per bestelling en het aantal orderlijnen is hoger ligt bij klanten die online aankopen en dat deze klanten meer herhalingsaankopen verrichten.

2. (Mobiele) websites veranderen de interactie tussen bedrijf en klant

De vraag van klanten naar websites waar ze zelf productinformatie kunnen raadplegen, vergelijken en bestellen stijgt enorm snel. De hedendaagse klant verwacht deze dienstverlening altijd (24/7), beschikbaar op elk apparaat (computer, tablet en smartphone) en overal beschikbaar is. Ze willen daarnaast persoonlijk bediend worden en geen irrelevante informatie voorgeschoteld krijgen.

CRM en slimme online marketing vormen een essentiële schakel in deze vorm van dienstverlening.

3. Risico's voor bedrijven die e-commerce niet aanbieden

Het (nog) niet aanbieden van e-commerce brengt een groot risico met zich mee. De concurrentie kaapt marktaandeel weg en krijgt een bredere ervaring op het gebied van e-commerce. Zeker bij distributie bedrijven en groothandels waarbij verkopers en tussenpersonen het voornaamste verkoopskanaal vormen en e-commerce nog geen onderdeel uitmaakt van de verkoopstrategie, lopen een grotere kans om klanten te verliezen aan de concurrentie die al wel e-commerce heeft geïmplementeerd.

Aanbevelingen

1. Investeer flink in technologie

Zorg ervoor dat je een uitmuntende online ervaring kunt aanbieden aan je klanten. De concurrentie evenaren is geen optie; je moet uitblinken. Selecteer een goede technische partner of trek nieuw talent aan dat over de nodige capaciteiten beschikt.

2. Leg de focus op mobiel als kritisch kanaal van de toekomst

Meer dan 50% van de bedrijven geeft aan dat hun klanten eerst onderzoek doen op mobiele apparaten alvorens over te gaan tot aankoop op een ander apparaat. Niet alleen het onderzoek maar ook de aankopen op mobiel zit enorm in de lift. Zorg er voor dat mobiel een essentieel onderdeel wordt van uw e-commerce strategie en niet zozeer een los aanhangsel in de vorm van "we hebben ook ergens iets voor mobiel".

3. Focus op omni-channel klanten

Bijna 80% van de ondervraagde bedrijven geeft aan dat omni-channel klanten de meest rendabele klanten zijn. Dit is wederom een bevestiging dat omni-channel erg belangrijk is. Een aantal jaren geleden werd er voorspeld dat offline zou verdwijnen, maar daar komt men nu van terug. De pure e-tailers hebben naast hun primaire online kanaal, ook offline winkels geopend; met succes.

4. Bereid je voor op nieuwe kanalen

Traditioneel verkopen distributeurs aan groothandels, groothandels aan kleinhandels en deze laatste vervolgens aan de consument. Meer en meer bedrijven verkopen zowel aan hun partners (groothandel / kleinhandel) als aan consumenten. Begin nu reeds met de voorbereidingen om af te stappen van de traditionele verkoopskanalen en bereid je organisatie voor om te verkopen aan zowel groothandel, kleinhandel en consument.

Labels:

Plaats een reactie

Italic en bold

*Dit is italic*, en _dit ook_.
**Dit is bold**, en __dit ook__.

Links

Dit is een link naar [Procurios](http://www.procurios.nl).

Lijsten

Een lijst met bullets kan worden gemaakt met:
- Min-tekens,
+ Plus-tekens,
* Of een asterisk.

Een genummerde lijst kan worden gemaakt met:
1. Lijst-item nummer 1.
2. Lijst-item nummer 2.

Quote

Onderstaande tekst vormt een quote:
> Dit is de eerste regel.
> Dit is de tweede regel.

Code

Er kan een blok met code worden geplaatst. Door voor de tekst vier spaties te plaatsen, ontstaat een code-block.

profiel Rutger 2014

Rutger Meekers

Ik specialiseer mij in gebruiksvriendelijke websites & webshops. Met een passie voor internet en nieuwe technologieën realiseer ik sterke oplossingen voor onze klanten.

Voordat je verder gaat ...

Met onze nieuwsbrief houden we je maandelijks op de hoogte van de mogelijkheden van het Procurios Platform en de ontwikkelingen in de markt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Lees ook

  1. 01 oktober 2010Webrichtlijnen zijn overrated48 reacties
  2. 06 september 2010Social Media Monitoring in de praktijk6 reacties
  3. 04 februari 2014FeWeb Expert Group e-commerce: Belangrijke tips om rekening mee te houden bij je webshop0 reacties
  4. 15 september 2010Kennis delen is macht6 reacties
  5. 30 maart 2015Beter vindbaar in Google omdat je site mobiel-vriendelijk is0 reacties