Analyticstour deel 12: Maak kennis met de Google tool voor Webmasters

Om zoekmachine optimalisatie toe te passen op je website, is het belangrijk dat je weet hoe Google kijkt naar je website. Hiervoor gebruik je Google Webmaster Tools. In dit laatste deel van onze analyticstour leggen we je uit wat je allemaal kan met deze tool en hoe je er optimaal gebruik van maakt.

Met Google Webmaster Tools, ook wel bekend als Webmasterhulpprogramma's van Google kan je meer dan alleen maar inzicht krijgen in hoe Google naar je site kijkt. Je krijgt ook toegang tot tools waarmee je de prestaties in de Google zoekresultaten kan bijhouden.

In dit artikel geef ik je een high-level overzicht van Google Webmaster Tools en toon ik je een aantal van de belangrijkste tools waarmee je zeker aan de slag moet gaan.

Website aanmelden

Vooraleer je van start kan gaan met Google Webmaster Tools, moet je site aangemeld worden. Het enige dat je nodig hebt, is een Google account.

 1. Ga naar de site van Google Webmaster Tools en meld jezelf aan
 2. De eerste keer dat je inlogt, krijg je dit scherm te zien

  Google Webmaster Tools - Startscherm

 3. Voer onderaan je website in en klik op Een site toevoegen
 4. Vervolgens moet je bewijzen dat jij de eigenaar (of beheerder) bent van deze website. Google voorziet een aantal manieren om dit te doen.

  Google Webmaster Tools - Site verifieren

 5. Er vanuit gaande dat je Google Analytics reeds hebt geïnstalleerd op je website, gaat mijn voorkeur uit naar verificatie via Google Analytics of Google Tag Manager. Volg de instructies op je scherm en klik op Verifiëren.
 6. Zodra de verificatie geslaagd is, kom je op het sitedashboard terecht.

  Google Webmaster Tools - Sitedashboard

Uiterlijk van Site Search

Bij Uiterlijk van Site Search vind je een aantal onderdelen die betrekking hebben op de opmaak van de zoekresultaten. Klik op de i voor meer uitleg over de opmaak van de zoekresultaten.

Google Webmaster Tools - Uiterlijk van Site Search

 • Gestructureerde gegevens: dit is een manier om gegevens op je website te structureren volgens de specificaties van schema.org. Hiermee kunnen onder andere zoekmachines gegevens op je website eenvoudiger identificeren. Denk bijvoorbeeld aan een boek, recept of product.
 • HTML-verbeteringen: op deze pagina krijg je nuttige suggesties over de inhoud van je website. Bijvoorbeeld dubbele meta tags.
 • Sitelinks: hier kan je sitelinks degraderen van bepaalde zoekresultaten. (Meer info over sitelinks)

  Google SERP - Sitelinks

Zoekverkeer

Bij Zoekverkeer vind je meer informatie over de zoekopdrachten bij Google waarin je website verschijnt. En de zoekwoorden met een aantal nuttige statistieken zoals de vertoningen, aantal klikken en de doorklikratio. Op basis van deze gegevens kan je de inhoud van je website optimaliseren voor je doelgroep.

Ook de Links naar je site staan hier opgelijst. Zo kan je zien welke sites naar jouw website linken en met welke termen ze dat doen.

Google-index

Dit onderdeel geeft je informatie over de indexeringsstatus van je website bij Google. In grafiekvorm krijg je een overzicht van het aantal opgenomen pagina's in de Google index.

Als je om de één of andere reden URL's wilt verwijderen uit de index, kan je dat hier aanvragen.

Crawlen

Het onderdeel Crawlen bevat informatie over de crawl acties van Google. Crawlen is het scannen van je website door een zoekmachine.

In dit onderdeel kan je statistieken bekijken over het crawlproces. Eventuele fouten die optreden worden hier gerapporteerd zodat je er mee aan de slag kunt gaan.

Google Webmaster Tools - Crawlstats

De optie Fetchen als Google gebruik je om een versie van een pagina op te halen zoals Google die ziet. Het is erg belangrijk dat je geen andere pagina inhoud voorschotelt aan Google dan aan je bezoekers. Hier staan strenge straffen op! Met deze tool kan je dit controleren in geval van twijfel.

Via Geblokkeerde URL's kan je de impact van het robots.txt bestand op je website bekijken en testen. Robots.txt is een bestand op je website waarmee je instructies kan doorgeven aan onder andere zoekmachines. Bijvoorbeeld om te voorkomen dat bepaalde pagina's worden geindexeerd. Op de website van robots.txt vind je meer informatie.

Tot slot vind je onder Crawlen nog de optie om een XML sitemap te registreren en om URL-parameters te configureren.

Tot slot

Google Webmaster Tools is een must have tool voor elke webmaster, marketeer en elk ander persoon die werkt aan een website. De informatie die je hier krijgt gebruik je om problemen op te lossen of om je website te optimaliseren.

Labels:

Plaats een reactie

Italic en bold

*Dit is italic*, en _dit ook_.
**Dit is bold**, en __dit ook__.

Links

Dit is een link naar [Procurios](http://www.procurios.nl).

Lijsten

Een lijst met bullets kan worden gemaakt met:
- Min-tekens,
+ Plus-tekens,
* Of een asterisk.

Een genummerde lijst kan worden gemaakt met:
1. Lijst-item nummer 1.
2. Lijst-item nummer 2.

Quote

Onderstaande tekst vormt een quote:
> Dit is de eerste regel.
> Dit is de tweede regel.

Code

Er kan een blok met code worden geplaatst. Door voor de tekst vier spaties te plaatsen, ontstaat een code-block.

profiel Rutger 2014

Rutger Meekers

Ik specialiseer mij in gebruiksvriendelijke websites & webshops. Met een passie voor internet en nieuwe technologie├źn realiseer ik sterke oplossingen voor onze klanten.

Voordat je verder gaat ...

Met onze nieuwsbrief houden we je maandelijks op de hoogte van de mogelijkheden van het Procurios Platform en de ontwikkelingen in de markt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Lees ook

 1. 05 juni 2014Google Analytics rapportage via e-mail0 reacties
 2. 07 januari 20148 tips voor Google Analytics0 reacties
 3. 04 juli 2016Van offline naar online marketing in fondsenwerving0 reacties
 4. 13 november 2014Krijg nog meer inzicht in je bezoekers met de 'User-ID' functie0 reacties
 5. 24 juni 2014Toegang verlenen tot je Google Analytics account op een correcte manier0 reacties