4 tips om je donateurs te overtuigen

Nu Procurios in december Gefeliciteerd.nl heeft gelanceerd, trekken de 'overtuigtechnieken' die goede doelen inzetten steeds vaker onze aandacht. Michael Sanders heeft in opdracht van de Britse overheid onderzoek gedaan naar deze technieken en hun achtergrond. Hoe houd je, volgens zijn onderzoek, je donateurs bij je en hoe zorg je ervoor dat ze hun donatiebedrag zelfs verhogen?

Altruïsme en een vleugje eigenbelang

Volgens het onderzoek van de Charities Aid Foundation staat Nederland op de vijfde plaats wanneer het gaat om het meest gulle land ter wereld. Uit eerder onderzoek door het CBS bleek dat het hier wel voornamelijk ging om eenmalige giften. En dit hoewel het sinds 2014 juist financieel aantrekkelijker wordt gemaakt om langdurig donateur te worden (lees onze blog over periodiek schenken!). Want hoe gul ook, het is toch fijn als er bij al die onbaatzuchtigheid ook nog iets voor de donateur zelf overblijft. De overtuigtechnieken die Sanders onderzoekt zetten dan ook in op de belangen van de donateur: het doneren wordt ze makkelijk gemaakt, het kost ze weinig tijd en het ze hebben het idee dat ze een persoonlijke band opbouwen met het goede doel.

Hieronder 4 overtuigtechnieken én een aantal voorbeelden die je in kunt zetten om donateurs langdurig en zelfs méér te laten schenken:

1. Maak het makkelijk

Volgens Sanders' onderzoek is de beste manier om mensen te laten doneren, ervoor zorgen dat het geen hels karwei wordt. Zorg ervoor dat ze niet constant dingen moeten invullen, opnieuw moeten inloggen of het bedrag moeten aanpassen. Kortom, maak het doneren makkelijk:

 • Geef donateurs de optie om hun toekomstige donaties automatisch met de inflatie mee te laten stijgen, zodat hun donatiebedrag er niet aan onderdoor gaat.
 • Zet vinkjes bij het invullen van dergelijke donatieschema's alvast op een bepaalde voorkeur aan (met de optie om uit te vinken, natuurlijk).

2. Vang de aandacht

Naast dat mensen het fijn vinden dat het doneren zelf weinig moeite kost, reageren ze ook erg goed op de aandacht die je hen geeft. Denk aan een beetje persoonlijke aandacht of beloningen voor bepaalde acties: 

 • Moedig gulle donaties aan met kleine cadeautjes. Denk aan het concept van WNF: adopteer een gorilla, krijg een luxe cadeaupakket met een heus adoptiecertificaat en natuurlijk een pluchen gorilla.
 • Beloon het gedrag dat je graag ziet, bijvoorbeeld door donateurs die langdurig of hoge bedragen doneren zelf een keuze te laten maken in hoe zij willen worden beloond. Denk aan het geven van korting, een uitje of publieke erkenning. 
 • Benader je donateurs met persoonlijke boodschappen. Begroet ze in de mail met hun voornaam of stuur ze informatie waar zij specifiek geinteresseerd in zijn. Je kunt deze informatie opvragen, maar je kunt ook conclusies trekken uit donaties die ze in het verleden hebben gedaan aan bepaalde projecten.

3. Benadruk het sociale aspect

Onze obsessie met social media laat zien dat wij maar al te graag een kijkje nemen in andermans leven. Automatisch raken wij zo nog meer beinvloed door het gedrag van anderen. Met kopieergedrag als gevolg, zodra wij denken dat iets de nieuwe norm is. Het sociale aspect rondom doneren kun je dan ook goed benadrukken: 

 • Zet bekende Nederlanders in om een sterke, sociale boodschap te verspreiden.
 • Maak het doneren zichtbaar. Dit kun je doen door het de donateur makkelijk te maken om zijn donatie te delen met vrienden via social media of, wat meer privé, via de mail.
 • Wil je het grootser aanpakken? Zet dan zelf een social media campagne op. Denk hierbij aan de #donorselfie, de ALS Ice bucket challenge of Movember.

4. Timing

Vergeet 'location, location, location', want timing is wat er echt toe doet bij doneren: 

 • Onderzoek goed wanneer je potentiele en je vaste donateurs bereid zijn om een donatie te doen. Rond december bijvoorbeeld, zijn mensen meer bereid om een goede daad te verrichten, dan in januari.
 • Bedenk dat mensen eerder bereid zijn om toekomstige donaties te doen, of in de toekomst hun donatiebedrag te verhogen, dan om datzelfde bedrag nu direct te doneren.

Ben je benieuwd naar de resultaten van de experimenten die Sanders heeft gedaan met deze overtuigtechnieken? Lees het volledige onderzoek hier.

Wil je graag 100% inzicht in je donateurs?

Download onze whitepaper

Labels:

Plaats een reactie

Italic en bold

*Dit is italic*, en _dit ook_.
**Dit is bold**, en __dit ook__.

Links

Dit is een link naar [Procurios](http://www.procurios.nl).

Lijsten

Een lijst met bullets kan worden gemaakt met:
- Min-tekens,
+ Plus-tekens,
* Of een asterisk.

Een genummerde lijst kan worden gemaakt met:
1. Lijst-item nummer 1.
2. Lijst-item nummer 2.

Quote

Onderstaande tekst vormt een quote:
> Dit is de eerste regel.
> Dit is de tweede regel.

Code

Er kan een blok met code worden geplaatst. Door voor de tekst vier spaties te plaatsen, ontstaat een code-block.

JenniferLF2.jpg

Jennifer Lie Fong

Schrijven, organiseren en zelf uitvinden, met als doel om maatschappij & digitale technologie samen te brengen.

Lees ook

 1. 03 maart 2011Nepal en de aantasting van mijn wereldbeeld12 reacties
 2. 05 november 20185 musthaves voor succesvolle storytelling door fondsenwervers0 reacties
 3. 11 december 2017Zegt het voort: de giftenaftrek blijft!0 reacties
 4. 02 mei 2017Dag van de Filantropie 20170 reacties
 5. 14 maart 2017Het laatste jaar van de giftenaftrek?0 reacties

Voordat je verder gaat ...

Met onze nieuwsbrief houden we je maandelijks op de hoogte van de mogelijkheden van het Procurios Platform en de ontwikkelingen in de markt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief