Weerbericht vs. Scrum

,

Bij Procurios werken we met Scrum. Tijdens dit proces krijgen we regelmatig de vraag om in te schatten hoe 'groot' (hoeveel tijd, risico en het niveau van complexiteit) iets is. Dit kan gaan om een User Story, maar soms betreft het ook een inschatting van een heel project. Dat laatste is vooral erg lastig, dus geven we een zogenoemde bandbreedte af. Bijvoorbeeld 4 tot 6 sprints (bij Procurios is 1 sprint 1 week). Maar eigenlijk zijn die 4 tot 6 weken ook nog onzeker. We hebben dan namelijk nog niet genoeg informatie om het nog specifieker in te schatten. Eigenlijk werkt het een beetje hetzelfde als bij het opstellen van het weerbericht.

Een orkaan

De bandbreedte zou namelijk moeten afhangen van het moment waarop je een schatting afgeeft. Is er weinig informatie, dan is de bandbreedte heel groot. Is er meer informatie? Dan kan de bandbreedte steeds iets kleiner worden.

Hetzelfde principe zie je ook bij het weerbericht. Bijvoorbeeld bij de voorspellingen van de baan van een orkaan. Je ziet dan vaak dat er een route getekend wordt, met daarin de uitloopmogelijkheden. Bij de voorspelling van de volgende dag zijn de uitloopmogelijkheden heel klein, maar bij de voorspelling van een week later juist heel groot.Tot zover de overeenkomsten. De grote verschillen tussen het weerbericht en software development bij Procurios, naast de heel overduidelijke, is dat het weerbericht elke dag opnieuw wordt gegeven en zelfs elk uur kan worden bijgesteld. Denk bijvoorbeeld aan de Buienradar, die verschillende voorspellingen kan geven: van een uur, van drie uur en zelfs van vierentwintig uur. Heel knap dat deze voorspellingen voor de komende periode er zijn, maar afhankelijk van de grillen van Moeder Natuur kunnen ze ook zo weer worden aangepast. 

Eén Sprint vooruit

Dit continue bijstellen van onze inschatting doen wij eigenlijk nooit. Tijdens de Daily Scrum stellen we hooguit de Sprint Backlog bij, maar daarbij kijken we meestal niet verder dan diezelfde sprint. Dit komt doordat we niet verder schatten dan ongeveer 1 Sprint vooruit, waardoor we nooit volledig overzicht hebben van de hoeveelheid werk dat nog kan komen. Dit klinkt gek, maar is met de reden dat door het voortschrijdend inzicht dat je krijgt tijdens de Sprints, er werk bij kan komen dat meer prioriteit heeft. 

Bij Procurios zijn we echter wel geïnspireerd geraakt door het principe van het weerbericht en gaan daarom experimenteren met verschillende manieren om het verder vooruit kijken en continu bijstellen toe te passen in ons eigen werk. Op die manier maken we het inzichtelijk voor onszelf, maar nog belangrijker: ook voor onze klanten! 

Labels:

Plaats een reactie

Italic en bold

*Dit is italic*, en _dit ook_.
**Dit is bold**, en __dit ook__.

Links

Dit is een link naar [Procurios](http://www.procurios.nl).

Lijsten

Een lijst met bullets kan worden gemaakt met:
- Min-tekens,
+ Plus-tekens,
* Of een asterisk.

Een genummerde lijst kan worden gemaakt met:
1. Lijst-item nummer 1.
2. Lijst-item nummer 2.

Quote

Onderstaande tekst vormt een quote:
> Dit is de eerste regel.
> Dit is de tweede regel.

Code

Er kan een blok met code worden geplaatst. Door voor de tekst vier spaties te plaatsen, ontstaat een code-block.

Niek.jpg

Niek Adam

Ontwerper, frontend-ontwikkelaar en Scrum Master. Gedreven om onze klanten zo goed mogelijk te helpen.

TimH.jpg

Tim Hofman

Developer. Architectuur in code hoog in het vaandel en altijd bezig om manieren te vinden om ons werkproces te verbeteren.

Voordat je verder gaat ...

Met onze nieuwsbrief houden we je maandelijks op de hoogte van de mogelijkheden van het Procurios Platform en de ontwikkelingen in de markt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Lees ook

  1. 11 januari 2018Ik weet niet wat ik wil en ik wil het ook niet weten0 reacties
  2. 31 oktober 2017Scrum in het kort0 reacties
  3. 18 oktober 2017Wat is Agile nou eigenlijk?0 reacties
  4. 12 juni 2018De rol van een Product Owner (coach)0 reacties
  5. 04 december 2014Wat ik het afgelopen jaar als Scrum Master heb geleerd0 reacties