5 tips om je ledenaantal op peil te houden

Vorige maand werd bekend dat het ledenaantal van de KNVB is gedaald, terwijl begin dit jaar bleek dat het totale ledenaantal van politieke partijen licht was gestegen. De verkiezingen vonden plaats in maart en inmiddels is bekend dat we het WK niet hebben gehaald. Actuele gebeurtenissen kunnen impact hebben op je vereniging, maar merk jij dat het verloop in jouw vereniging regelmatig hoog is? Dat leden na een jaar of twee de club weer verlaten? Of vind je het gewoon moeilijk om er achter te komen wat er nodig is om je leden te laten blijven? Vijf tips!

​​Tip 1: Wees open en transparant in je communicatie

Wees ten eerste open en transparant over het doel, de visie, het beleid en het functioneren van je vereniging. Op je website kun je hier al duidelijk over communiceren. Zorg er bijvoorbeeld voor dat er een pagina is, waarin het doel en de visie van je vereniging staat beschreven. Deze pagina dient dan toegankelijk te zijn voor leden én voor niet-leden. Op die manier weten alle geïnteresseerden precies wat je vereniging doet en waarom de vereniging wel of niet bij hen past. 

​Leden

​Hoe pak je dat aan bij (nieuwe) leden? Start bijvoorbeeld met een welkomstbericht via de mail, zodra iemand zich nieuw aanmeldt. Hierin kun je duidelijk communiceren hoe de verenging werkt; wat het nieuwe lid kan verwachten, maar wellicht ook wat de vereniging van het nieuwe lid verwacht. Of beter nog, maar bij grote verenigingen onhaalbaar: houd een kort startgesprek met nieuwe leden, om het contact direct persoonlijk te starten. 

​Maar wees ook open en duidelijk naar je bestaande leden. Communiceer helder over eventuele veranderingen binnen de vereniging. Denk hierbij aan veranderingen in het beleid, in verenigingsrollen, maar ook over hoe de hoogte van de contributie volgend jaar is samengesteld. 

​Zorg er bovendien voor dat je leden altijd de mogelijkheden hebben om reacties achter te laten of via een andere weg vragen te stellen. Op die manier laat je zien dat de houding van het bestuur open is en open staat voor reacties van de leden. 

​Vertrekkende leden

​Tot slot: gaat er onverhoopt toch een lid weg? Houd dan, als je kunt, een kort exitgesprek met dit lid. Zo kom je er achter wat hem/haar heeft gemotiveerd tot opzeggen en wat hij eventueel heeft gemist binnen de vereniging.

​Tip 2: Blijf vragen stellen en houd je leden betrokken

Aansluitend op tip 1: naast het open communiceren met je leden, is het ook belangrijk je leden te betrekken met beslissingen die er binnen de vereniging worden gemaakt. Natuurlijk vindt jaarlijks de algemene ledenvergadering plaats, maar ook gedurende de rest van het jaar dien je op de hoogte te zijn van de wensen van je leden. 

​Zijn zij bijvoorbeeld tevreden over de onderwerpen van de nieuwsbrief? Of zouden zij liever andere nieuwsberichten langs zien komen? Vinden zij de evenementen die je vereniging organiseert interessant? Of zouden ze misschien liever die ene spreker over dat andere actuele onderwerp horen praten? 

​Ideeënbox, poll of enquête

Een idee is om een (digitale) 'ideeënbox' beschikbaar te stellen, waar je leden hun ideeën of wensen kunnen achterlaten. Ook kun je met enige regelmaat een vraag op social media of via een besloten communitykanaal stellen. Zorg er voor dat je leden snel antwoord kunnen geven, door middel van bijvoorbeeld een poll. Maak een stelling, bijvoorbeeld: "Als vereniging zouden we meer moeten vloggen". En geef als antwoord twee opties: ja of nee. Binnen de kortste keren kun je zien hoe je leden denken over vloggen.

Personaliseren

Het handigst hierbij is het vinden van een tool waarbij je direct kunt zien wie 'nee' en wie 'ja' heeft gestemd. Op die manier kun je de communicatie naar je leden nóg meer personaliseren. Zo kun je de één wel meenemen in de mailing mét vlog en laat je de vlog bij de ander weg. 

Om iets meer verdiepende antwoorden te krijgen, is het een goed idee om één keer in de zoveel tijd een enquête uit te sturen naar je leden. Deze kun je versturen via een gepersonaliseerde mail, maar je kunt er ook kiezen om de enquête op je website te plaatsen en te delen via social mediakanalen. 

​Verwachting

​Bedenk hierbij wel dat je bij zowel een ideeënbox, een poll als een enquête indirect een verwachting creeërt. Zorg er dus voor dat je van tevoren een plan klaar hebt liggen: wat wil je precies weten en waarom? Met andere woorden: wat ga je precies met de informatie doen die je ontvangt van je leden? Wees ook hier transparant over naar je leden toe. 

​Tip 3: Houd je leden nieuwsgierig en leergierig

Heb je aan het eind van het een jaar een enquête verstuurd, dan heb je aan het begin van het jaar een redelijk helder beeld van de verwachtingen van je leden. In welke onderwerpen zijn ze in geïnteresseerd? Waar willen ze graag meer informatie over? ​

Deze kennis en informatie deel je vervolgens met je leden aan de hand van content, nieuwsbrieven, interviews of evenementen met een expert als spreker over een bepaald onderwerp waar zij meer over willen weten. Wees zelf ook op de hoogte van actuele gebeurtenissen die misschien impact hebben op je vereniging. Speel hier op in door relevante content te plaatsen. Afhankelijk van de interactie op social media, de kliks in de nieuwsbrief of de vragen die je binnenkrijgt, kun je bepalen of je meer aandacht aan het onderwerp gaat besteden. Doe dit door middel van een beetje teasen: "Ben je al wel op de hoogte van...? Leer meer over ...!" 

​De content- of activiteitenkalender van de aankomende periode kun je zo direct indelen op de onderwerpen en informatie waar je leden behoefte aan hebben. Zo weet je dat er gegarandeerd en animo zal zijn voor de onderwerpen die je behandeld.

​Tip 4: Organiseer evenementen die aansluiten op de behoefte van je leden

Doordat je steeds meer te weten komt over wat jouw leden verwachten van hun lidmaatschap bij jouw vereniging, kun je dus steeds beter inspelen op hun behoeften. Zo wordt het makkelijker om te bepalen welke evenementen je gaat organiseren. 

Bij het organiseren van evenementen is het, net als bij het aanbieden van andere informatie, erg belangrijk om je research goed uit te voeren. Van hoeveel waarde zal de inhoud van het evenement voor je leden zijn? Hoe ga je die inhoud vormgeven? Wordt het voor ieder wat wils, of wordt het een one-issue-kennissessie? 

Ledenbinding onderling

Naast dat een evenement je leden van relevante kennis voorziet, zorgt een evenement voor ledenbinding. Niet alleen met de vereniging en het bestuur, maar ook onderling. Je leden kunnen elkaar in real life ​ontmoeten, netwerken en elkaar beter leren kennen. Zo creeër je de saamhorigheid die essentieel is voor een vereniging en herinner je jouw leden er weer aan wat, ook offline en zonder verenigingsblad, de meerwaarde is van hun lidmaatschap.

​Lees ook ons blog over hoe je een bijeenkomst of evenement organiseert.

​​Tip 5: Beloon leden voor hun gedrag

​Als bestuur is het vanzelfsprekend belangrijk om je leden en hun gedrag of activiteiten te erkennen. Een manier om te laten zien dat je belangstelling en erkenning toont voor hun activiteiten, is door ze af en toe te belonen voor de dingen die ze doen. 

Vrijwilligers

Vrijwilligers kun je natuurlijk uitvoerig bedanken voor hun inzet door hen te benoemen op social media, op de website of via een verenigingsblad. Denk daarnaast een (extra) vergoeding voor het meehelpen bij een evenement of campagne, maar je kunt ook een verenigingsbeker uitdelen aan het eind van het seizoen of een evenement.

Extra inzet

​Beloon dus je vrijwilligers, maar ook de leden die net dat beetje meer actief gedrag tonen en zo laten zien dat zij het beste voor hebben met de vereniging. ​​Dankbaarheid tonen kun je op veel verschillende manieren doen. Je kunt bijvoorbeeld een bedankt-kaartje sturen naar elk lid dat bij een evenement was. Een ander laagdrempelig voorbeeld is een winactie, denk aan: het lid dat de mooiste verenigingsfoto kan maken, verdient een prijs en komt met de foto op de omslagcover van de website.

​Wil je er iets meer betekenis aan toevoegen? Dan kun je overwegen om bijvoorbeeld een lid dat zich extra inzet voor de vereniging, te benoemen tot erelid. Wees hier wel voorzichtig mee, er moet zich geen 'harde kern' binnen je vereniging gaan vormen die ontoegankelijk lijkt voor nieuwe leden.

Uitlichten van speciale leden

Besteed daarnaast ook aandacht aan de mensen die al jaren lid zijn. Wellicht kun je hen uitlichten door een interview met hen te plaatsen in je blad, op je website of op social. Vraag hen waarom ze al die tijd lid zijn gebleven, wat voor meerwaarde de vereniging hen nog steeds biedt en hoe zij de toekomst zien. 

​Het belonen en uitlichten van je leden en vrijwilligers houdt niet alleen je leden scherp en gemotiveerd, het laat ook niet-leden zien dat de sfeer binnen der vereniging positief en dankbaar is. En dat het op meerdere vlakken loont om lid te worden!

Op zoek naar de juiste tools voor de communicatie met je leden en het effectief organiseren van bijeenkomsten? 

Meer informatie /Members


Labels:

Plaats een reactie

Italic en bold

*Dit is italic*, en _dit ook_.
**Dit is bold**, en __dit ook__.

Links

Dit is een link naar [Procurios](http://www.procurios.nl).

Lijsten

Een lijst met bullets kan worden gemaakt met:
- Min-tekens,
+ Plus-tekens,
* Of een asterisk.

Een genummerde lijst kan worden gemaakt met:
1. Lijst-item nummer 1.
2. Lijst-item nummer 2.

Quote

Onderstaande tekst vormt een quote:
> Dit is de eerste regel.
> Dit is de tweede regel.

Code

Er kan een blok met code worden geplaatst. Door voor de tekst vier spaties te plaatsen, ontstaat een code-block.

JenniferLF2.jpg

Jennifer Lie Fong

Schrijven, organiseren en zelf uitvinden, met als doel om maatschappij & digitale technologie samen te brengen.

Voordat je verder gaat ...

Met onze nieuwsbrief houden we je maandelijks op de hoogte van de mogelijkheden van het Procurios Platform en de ontwikkelingen in de markt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Lees ook

  1. 29 juni 2018Een geïntegreerd platform voor patiëntenverenigingen0 reacties
  2. 12 juni 2014De (on)zin van Big Data voor verenigingsleden0 reacties
  3. 15 oktober 2018Het nut van een klankbordgroep0 reacties
  4. 18 september 2018Betrek je leden bij de vereniging: van IK naar WIJ0 reacties
  5. 17 september 2018Online Community voor verenigingen0 reacties