11 mei 2018 Kevin van den Eshof 3 minuten lezen

De Dag van de Filantropie!

Op donderdag 26 april was Procurios, net zoals vorig jaar, aanwezig op de Dag van de Filantropie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Vorig jaar werden er veel cijfers en andere informatie besproken die zeer interessant zijn voor fondsenwervend Nederland. Lees hier de blog die er toen over geschreven is.

Dit jaar was het thema: ‘De rol van filantropie in het onderwijs’. Interessant onderwerp, interessante sprekers en dus verwachtte ik een veelbelovende en leerzame dag. Helaas pakte dit een klein beetje anders uit...

De sprekers

Elke spreker begon goed met een introductie en een zeer interessant verhaal. Echter werd er bij bijna elke spreker niet inhoudelijk op cijfers ingegaan en was er geen duidelijk of een zeer bondig slot te vinden bij de meeste ‘’pitches’’. We hoorde vaak: ‘’We sturen de presentatie nog na’’, zodat we de cijfers achteraf zelf konden inzien. Heel erg jammer en vooral zonde van de nuttige informatie die nu gehaast of zelfs niet werd behandeld. Ik miste hier dus echt de toelichting op de cijfers.

Maar is het overslaan van interessante cijfers een fout van de sprekers? Nee, ik denk dat veel sprekers veel te kort de tijd hadden omdat het niet de Dag van de Filantropie was, maar de Middag van de Filantropie. En dat is de reden waarom ze cijfertjes links lieten liggen. De sprekers hadden simpelweg gewoon veels te kort de tijd. Als organisatie ben je op de hoogte welke sprekers er die dag zijn en wat zij inhoudelijk gaan vertellen. Pas hier de tijd op aan of nodig een spreker minder uit, met als doel complete en goed onderbouwde presentaties.

Opvallend

Op het eind van een presentatie zocht de spreker Michiel de Wilde van de Goldschmeding Foundation interactie met een interessante slotvraag naar het publiek. Tot mijn grote verbazing werd de spreker afgekapt en zijn slotvraag verplaatst naar de borrel. Dit was een grote teleurstelling omdat hier volgens mijn inzicht een hele leuke en interessante discussie uit had kunnen komen direct na de presentatie..

Leerzaam

Over het algemeen is wel duidelijk overgekomen wat filantropie kan betekenen voor scholen en wat voor extra’s dit kan opleveren. Dit werd vooral onderbouwd door de hoogleraar van de universiteit van Tilburg en ex-gasthoogleraar van de Harvard University, Sylvester Eijffinger. Doordat de Universiteit haar studenten tijdens de studie bindt zullen zij in hun alumni tijd sneller geneigd zijn om te doneren aan de Universiteit. En na al die jaren van binding en donaties is dat zeker gelukt volgens de heer Eijffinger.

Ook een zeker leerzame presentatie was die van Margot van Sluis van het Erasmus Trustfonds. Ze vertelde over het succes van een nieuw Nederlands Universiteitsfonds. De Rotterdamse mentaliteit waar ze over sprak was inspirerend en een goede instelling als fonds zijnde.

De conclusie

De boodschap was simpelweg makkelijker overgekomen als hier meer tijd voor was vrij gemaakt en de verschillende sprekers hier meer tijd voor zouden hebben. Naast de planning was de organisatie voor de rest in orde met als enorm pluspunt dat vragen werden versterkt door een snellende medewerker met een microfoon waardoor elke vraag (voor zover er tijd voor was) luid en duidelijk te horen was! Klasse!

Dus de conclusie luidt: Zorg dat de Dag van de Filantropie ook echt de DAG van de Filantropie wordt en niet de Middag van de Filantropie… De sprekers waren interessant genoeg om een langere tijd naar te luisteren. Gelukkig wordt de presentatie nog nagestuurd waardoor we nog eens goed naar de cijfers kunnen kijken...

Lees meer over

Andere interessante artikelen

Lees ook eens

Schrijf je in voor de nieuwsbrief