3 tips voor het werven van jongeren!

Als jongere merk ik dat ik best behoefte heb om iets terug te doen voor mens, natuur of maatschappij. Maar hoe ga jij, als fondsenwerver, mij overtuigen dat jouw organisatie bij mij past? Want wat wil je nu eigenlijk van me? Een vast maandbedrag? Dat zit er helaas niet echt in... Net als werven via persoonlijke benadering! Maar toch wil ik graag geven! Kies er als stichting dus voor om jongeren op een andere manier te benaderen. Zoek iets wat een lange tijd bijblijft. Het doel hiervan? Zo hoef ik later niet twee keer na te denken aan welke stichting ik me bind!

Maak er dus werk van om jongeren op de juiste manier aan te trekken, zodat je alvast kunt investeren in die duurzame relatie die je met hen op kunt bouwen! Alvast een paar tips:

Tip 1: Geef een feestje!

Bijna elk idee kan je wel in een fondsenwervings jasje steken. Wat denk je van een gaaf feest?

Geef ze bij de organisatie ervan zelf de verantwoordelijkheid om het programma in te vullen. Niemand weet immers beter wat jongeren leuk vinden, dan zijzelf! Daarnaast zorgt het geven van verantwoordelijkheid ook voor een sterk gevoel van betrokkenheid, van zelfredzaamheid en is het de perfecte kans om hun organisatieskills tot een hoger niveau te tillen.

Een deel van de opbrengst gebruik je om het feestje te financieren en het andere deel dat wordt opgehaald gaat naar je fonds. Tips hoe je een geslaagd fundraising event kan opzetten? Bekijk onze whitepaper!

Tip 2: Challenge!

Een ‘challenge’ op social media is nog steeds een toffe manier om te worden opgemerkt en deze wordt nog vaak door goede doelen ingezet. Een bekend voorbeeld van uitdagingen op social is de ALS icebucket challenge. Hiervoor dit stappenplan!:

 1. Verzin een foto opdracht die te maken heeft met datgene waar je stichting zich voor inzet. Gebruik humor en ook een beetje controverse mag best, maar houd het wel verantwoord en veilig om zoveel mensen te trekken.

 2. Post een voorbeeld op social media met de oproep om een selfie te maken met een van tevoren bedachte hashtag. Gebruik een makkelijk te gebruiken en nog onbekende hashtag, zodat je lekker opvalt en er geen andere foto’s tussen zullen staan.

 3. Laat je volgers minimaal 3 anderen uitdagen om net als zijzelf, ook zo’n selfie te nemen voor het goede doel.

 4. Zorg ervoor dat al je medewerkers of vrijwilligers de selfie ook alvast maken en posten. Zij kunnen vervolgens hun eigen vrienden/familie/relaties uitdagen. Bovendien zien je volgers op deze manier dat er al mensen zijn die de uitdaging aan zijn gegaan.

Het mooie van het uitdagen is dat de actie zich snel verspreid onder mensen. En omdat het publiekelijk via social media gebeurt zal de groepsdruk hoog liggen om het te doen! En dus als gevolg meer respons. Een laatste tip: om zo’n uitdaging of wedstrijd te promoten kun je proberen een bekend persoon als ambassadeur in te zetten om de eerste selfie te maken en anderen uit te dagen!

Tip 3: Acties en Reacties!

Als je jongeren voor, tijdens of na hun deelname van één van je acties aanstuurt op het delen van berichten, foto’s en hashtags, zijn deze jongeren in principe allemáál ambassadeurs. Het prettige hieraan is de verbondenheid die je creëert, maar ook de extra promotie.

En waarom deze promotie werkt? Jongeren steken elkaar snel aan: “Als een paar vrienden het doen, doe ik het ook!” Maar het belangrijkste blijft wat je met de jongeren wilt bereiken en dat is die verbondenheid. Het constant op de radar blijven. Onderhoud die verbondenheid en wees consequent in het aanspreken van deze doelgroep, via je social media gebruik, events en andere acties.

Moeilijk?

Denk als fonds dus eens heel anders, je spreekt immers een hele andere doelgroep aan dan je gewend bent. En begin met dingen te ondernemen voor jongeren. Een laatste tip? Dat zou een jonge gemotiveerde stagiair weleens kunnen zijn, je zult verbaasd zijn over de ideeën die zo’n iemand meebrengt. Een frisse blik voor je fonds op gebied van jongeren.

(Nog) geen vaste donateurs

Dit klinkt vast heel droevig in je fondsenwervers-oren… Maar waarom? Ik geloof dat het een investering is die zichzelf niet alleen direct uitbetaald, maar later nog eens! Doordat jongeren nu al meedoen met je acties en events én je actief volgen op social media zal de drempel later, wanneer ze ouder zijn, veel lager zijn om aan jouw fonds te gaan doneren! En dat is het interessante aan jongeren als doelgroep. Want jongeren:

 • … hebben méér vertrouwen in fondsenwerving dan ouderen

 • … hebben méér gegeven in vergelijking met vorige jaren

 • … verwachten méér te gaan geven naarmate ze ouder worden

 • … voelen zich simpelweg vaker goed nadat ze hebben gedoneerd

De jongeren doelgroep is dus zeker een goede investering mits je het op de juiste manier aanpakt! 

Meer fondsenwerving tips?

Labels:

Plaats een reactie

Italic en bold

*Dit is italic*, en _dit ook_.
**Dit is bold**, en __dit ook__.

Links

Dit is een link naar [Procurios](http://www.procurios.nl).

Lijsten

Een lijst met bullets kan worden gemaakt met:
- Min-tekens,
+ Plus-tekens,
* Of een asterisk.

Een genummerde lijst kan worden gemaakt met:
1. Lijst-item nummer 1.
2. Lijst-item nummer 2.

Quote

Onderstaande tekst vormt een quote:
> Dit is de eerste regel.
> Dit is de tweede regel.

Code

Er kan een blok met code worden geplaatst. Door voor de tekst vier spaties te plaatsen, ontstaat een code-block.

Kevin.jpg

Kevin van den Eshof

Jong, leergierig en down to earth. Een echte voetballiefhebber!

Voordat je verder gaat ...

Met onze nieuwsbrief houden we je maandelijks op de hoogte van de mogelijkheden van het Procurios Platform en de ontwikkelingen in de markt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Lees ook

 1. 03 maart 2011Nepal en de aantasting van mijn wereldbeeld12 reacties
 2. 05 november 20185 musthaves voor succesvolle storytelling door fondsenwervers0 reacties
 3. 01 november 20184 video’s die fondsenwervers zouden moeten maken0 reacties
 4. 23 oktober 2018Procurios bezocht het IFC 20180 reacties
 5. 11 mei 2018De Dag van de Filantropie!0 reacties