Een effectieve samenwerking tussen non-profit en een bedrijf

De meerwaarde van een effectieve samenwerking tussen non-profit en bedrijven. Dat was het onderwerp van een sessie bij het IFC 2018. De vraag ‘kunnen bedrijven helpen bij een effectieve verandering op maatschappelijk vlak’ inspireerde mij tot het schrijven van dit blog. Want ik geloof in de meerwaarde van een samenwerking tussen de twee partijen en ik geloof ook dat beide hier hun voordeel uit kunnen en mogen halen.

Je mag best spreken over de voordelen voor je eigen organisatie wanneer je samenwerkt met een non-profit, dat is niet iets wat je stil hoeft te houden.

Samen écht sterker worden

Je mag best spreken over de voordelen voor je eigen bedrijf wanneer je samenwerkt met een non-profit, dat is niet iets wat je stil hoeft te houden. En andersom ook! Je mag je realiseren dat je als non-profit een waardevolle bijdrage kan leveren in de samenwerking met een bedrijf. Je gaat nou eenmaal een samenwerking aan om er samen sterker van te worden. Samen werken naar verbeteringen en oplossingen.

Kulula en Children’s hospital trust

Een samenwerking kan alleen effectief zijn als beide er voordelen aan beleven. Een voorbeeld van een succesvolle samenwerking is die tussen de Zuid-Afrikaanse vliegmaatschappij Kulula (van Comair Limited) en het Children’s Hospital Trust. Een al bestaand fonds dat geld inzamelt voor een kinderziekenhuis in Kaapstad en dat geheel draait op basis van donaties. Beide begrijpen dat hoe stabieler en welvarender de maatschappij is, hoe succesvoller een organisatie kan zijn en hoe meer mensen je daar weer mee kunt helpen. Of anders gezegd:

‘A successful company cannot exist if the society around it is failing’ - Sanda Ojiamo, Head of sustainability, Safaricom

Ik denk dat het ook wel de taak en verantwoordelijkheid van bedrijven is om elkaar te ondersteunen en zo een positieve impact te leveren op de maatschappij in het algemeen. Hier worden we allemaal ‘rijker’ van. Dit kun je zien in het volgende voorbeeld. Tijdens de sessie bij het IFC 2018 werd ook het voorbeeld van een succesvolle samenwerking gegeven tussen Nestlé en Healthy Kids. Hierin werd het volgende weergegeven:

  • Het doel: Onderwijs om overgewicht en ongezond eten bij kinderen te voorkomen.
  • De werkwijze: Het promoten van gezond koken en gezonde leefstijl.
  • De resultaten: Nestlé’s aandelen zijn in 10 jaar verdubbeld. Mede door deze samenwerking en het aanpassen van hun missie. In 2006 hebben zij deze aangepast van ‘het verwerken en verspreiden van voedsel’ naar ‘leverancier van voeding’.
  • Bij de vraag of de maatschappij hier echt de voordelen van heeft gemerkt: meer dan 50 miljoen kinderen eet gezonder en beweegt meer. 207 miljard gezonde maaltijden zijn verkocht en 4 miljoen boeren hebben training en ondersteuning ontvangen.

De meerwaarde van de samenwerking

Wanneer het een grotere non-profit betreft, kan zij meerwaarde leveren aan een bedrijf door bijvoorbeeld het helpen vergroten van de naamsbekendheid. Maar ook door toegang te geven tot (vaak bekende) ambassadeurs of mensen met een verhaal. Ook kan een non-profit specifieke kennis leveren over het onderwerp van waar de non-profit zich op richt. Maar ook positieve mediapubliciteit. Vertel op de website over de samenwerking met de organisatie. Geef hen de ruimte om te vertellen wat zij doen en geef ze toegang tot jouw netwerk.

Een bedrijf kan van waarde zijn voor de non-profit door bijvoorbeeld met geld en middelen te ondersteunen, toegang te geven tot een groot netwerk, naamsbekendheid te vergroten en het verzorgen van vrijwilligerswerk door medewerkers. Kulula bijvoorbeeld heeft bij het boeken van een ticket op de website ook een optie om een donatie te geven aan het kinderziekenhuis en tijdens vluchten wordt er geld ingezameld voor het kinderziekenhuis. Bedenk leuke, effectieve en ludieke acties die passen bij jouw organisatie en werk samen.

Procurios ontwikkelt geïntegreerde software speciaal voor verenigingen en fondsenwervende organisaties. Wij vinden het belangrijk om elkaar op een zo goed mogelijke manier te ondersteunen en samen te werken: Build Engagement!

Meer weten over onze software en de mogelijkheden ervan? Laat het ons weten, we helpen graag!

Labels:

Plaats een reactie

Italic en bold

*Dit is italic*, en _dit ook_.
**Dit is bold**, en __dit ook__.

Links

Dit is een link naar [Procurios](http://www.procurios.nl).

Lijsten

Een lijst met bullets kan worden gemaakt met:
- Min-tekens,
+ Plus-tekens,
* Of een asterisk.

Een genummerde lijst kan worden gemaakt met:
1. Lijst-item nummer 1.
2. Lijst-item nummer 2.

Quote

Onderstaande tekst vormt een quote:
> Dit is de eerste regel.
> Dit is de tweede regel.

Code

Er kan een blok met code worden geplaatst. Door voor de tekst vier spaties te plaatsen, ontstaat een code-block.

Joan2.jpg

Joan Lufting

Inspireren & verbinden in gelijkwaardigheid. Via deze weg elkaar ontmoeten, dat is mooi!

Lees ook

  1. 03 maart 2011Nepal en de aantasting van mijn wereldbeeld12 reacties
  2. 09 januari 2019Fundraisers Alliance Belgium gaat samenwerken met Procurios0 reacties
  3. 05 november 2018Ontdek de kracht van jouw netwerk: peer-to-peer0 reacties
  4. 05 november 20185 musthaves voor succesvolle storytelling door fondsenwervers0 reacties
  5. 01 november 20184 video’s die fondsenwervers zouden moeten maken0 reacties

Voordat je verder gaat ...

Met onze nieuwsbrief houden we je maandelijks op de hoogte van de mogelijkheden van het Procurios Platform en de ontwikkelingen in de markt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief