13 september 2017 Joost de Locht 5 minuten lezen

Een onverwacht avontuur in de software-industrie

In 2017 begon Joost officieel zijn carrière als programmeur. Via het academy traject van Procurios, waarmee junior ontwikkelaars in eigen huis worden opgeleid, kreeg hij de kans om te laten zien dat ook hij in de wereld van software thuishoort. Voordat Joost hier begon wist hij namelijk nog niet eens dat software ontwikkelen iets voor hem zou kunnen zijn. Inmiddels is hij binnen Procurios een van de twee developers in een scrumteam. Hoe kunnen jonge ontwikkelaars zich bij Procurios ontwikkelen tot professionals? Joost vertelt:

Rennen voordat ik kon lopen

“Ik ben afgestudeerd als Bachelor of Arts and Economics aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Ik leerde over de ontwikkelingen binnen de muziekindustrie en hoe je als ondernemer in de kunst- en cultuursector kunt innoveren. Ik wist dat deze industrie geen makkelijke was om je in te vestigen, maar ik was niet voorbereid op het feit dat ik deze droom waarschijnlijk niet in vervulling kon laten gaan. In mei 2016 was ik driekwart jaar afgestudeerd en werkte ik aan de lopende band in een meubelfabriek. Dat was toen vriend en huidig collega Joop me vroeg of ik een carrière als ontwikkelaar misschien zag zitten. In de zomer van 2016 ben ik zo begonnen met het schrijven van code in PHP.

Ik heb dingen geleerd, waarvan ik dacht dat ik daar als beginnend programmeur nog helemaal niet klaar voor was.

Tijdens mijn eerste sessie met Joop hebben we de basis van het programmeren behandeld. We begonnen met de waarde van PHP en waar PHP voor gebruikt wordt. Dat je waarden kunt toekennen aan variabelen en op die manier data kunt verwerken of beïnvloeden. Vervolgens krijgt de gebruiker te zien wat deze verwacht, wanneer hij of zij een keuze maakt in een browser. Bij Joop heb ik ‘leren rennen voordat ik kon lopen’, zoals hij dat zo mooi noemde. En dat ging snel! Ik heb dingen geleerd, waarvan ik dacht dat ik daar als beginnend programmeur nog helemaal niet klaar voor was. Maar binnen twee maanden spraken we over objecten, objectgeoriënteerd programmeren en domain driven design. Van hieruit leerde ik in code blauwdrukken maken van de stoelen zoals ik die op dat moment in de fabriek maakte en hoe ik deze stoel vervolgens op kon bouwen.

Mijn plek leren kennen

Desondanks vond ik het af en toe maar lastig te begrijpen. Ik probeerde alles maar zo goed mogelijk op te pikken, zonder dat ik vaak echt door had wat ik deed en vooral waarom ik het zo deed. Het was vooral leuk om het resultaat op mijn scherm terug te zien van de code die ik schreef. Binnen korte tijd leerde ik Pim kennen, nu ook een collega bij Procurios. Via Skype en Teamviewer gingen we samen aan de slag met cases waar ik tegenaan liep, terwijl ik aan het oefenen was met het opzetten van een module die de resultaten van Formule Eén wedstrijden toonde. Plots was het helder: het was mijn doel om een professional te worden in dit vakgebied!

Toch had ik wel eens het idee dat Pim nooit echt het antwoord gaf dat ik dacht nodig te hebben, als ik een vraag stelde. Dat dit vooral kwam omdat ik moeite had met het stellen van de juiste vragen, leerde ik pas veel later.

Pim leerde me inzien welke plek mijn code had in het totaalplaatje van mijn module. Ook leerde ik zorgvuldig werken en nadenken over hetgeen waar ik mee bezig was, de doelen die ik stelde en de keuzes waar ik voor stond. Uit elke sessie haalde ik zo steeds meer dan ik van tevoren had verwacht. Toch had ik wel eens het idee dat Pim nooit echt het antwoord gaf dat ik dacht nodig te hebben, als ik een vraag stelde. Dat dit vooral kwam omdat ik moeite had met het stellen van de juiste vragen, leerde ik pas veel later. Pim gaf mij vooral de antwoorden die ik op dat moment nodig bleek te hebben. Als ik terugdenk aan deze periode, is het belangrijkste ervan dat ik plezier had als beginnend ontwikkelaar. Dat ik besefte dat programmeren iets was dat ik zo leuk en interessant vond, dat ik er mijn werk van zou kunnen maken.

Op dat moment hoorde ik dat Procurios een Academy voor beginnend programmeurs wilde gaan opzetten, waarbij Pim de rol van coach op zich zou nemen. Ik had geen idee of ik het zou gaan redden als programmeur, maar ik wist zeker dat ik die uitdaging aan wilde gaan. Daarom koos ik ervoor om het er op te wagen en ben op gesprek gegaan. Tijdens dat gesprek maakten we een afspraak: ik zou me de komende maanden nog meer voorbereiden en nog meer leren over programmeren. Achteraf gezien is dat de periode geweest waarin ik mezelf heb laten zien dat ik ontzettend gemotiveerd was. En zo mocht ik in januari 2017 beginnen aan de Procurios Academy.

Groeien, ontwikkelen, groeien, ontwikkelen...

Bij Procurios heb ik een plek gevonden waar ik verder kan leren, maar waar ik ook de kennis vanuit mijn eerdere studies kan inzetten en doorontwikkelen. Ik leer om de juiste vragen te stellen, oftewel het verschil te zien tussen de klantvraag en wat de klant echt nodig heeft. Om de juiste vraagtechnieken in te zetten en zo je backlog echt te optimaliseren. Ik heb geleerd om na te denken over oplossingen van problemen en welke keuzes ik heb in de zoektocht naar waarde voor een gebruiker van het Procurios Platform. Samen met mijn team ontwikkel ik mij zo op gebieden waar ik nog wil groeien, waar mijn krachten en valkuilen liggen en hoe je deze op de beste manier kunt inzetten. Kortom, bij de Academy heb ik alle handvatten meegekregen die ik nodig heb om uit te groeien tot de professional die ik voor ogen heb.

Samen met mijn team ontwikkel ik mij zo op gebieden waar ik nog wil groeien, waar mijn krachten en valkuilen liggen en hoe je deze op de beste manier kunt inzetten.

Voor mij is het allerbelangrijkste geweest dat al mijn collega's, ongeacht ervaring, persoonlijkheid of discipline, mij de kans hebben gegeven om te groeien tot de ontwikkelaar die ik wil zijn en mij hier bovendien in ondersteunen. Want bij Procurios nemen we druk weg, vieren overwinningen en helpen elkaar groeien. Zo krijg je als collega de kans om op jouw manier jouw doelen te bereiken.”

Lees meer over

Andere interessante artikelen

Lees ook eens

Schrijf je in voor de nieuwsbrief