Mobiel spraakassistent Siri

3 januari 2019 Kars Kremers 3 minuten lezen

5 tips rond voice om nu alvast rekening mee te houden als fondsenwerver

‘Siri, lees mijn mails voor.’ Weet jij wat jouw donateurs te horen krijgen wanneer ze de mailings die jij stuurt laten voorlezen door hun digitale spraakassistent? Het klinkt misschien nog ver-van-je-bed, maar het zal niet lang meer duren voordat het merendeel van de e-mails niet meer gelezen, maar vooral vóórgelezen gaan worden. We geven je 5 tips om nu alvast mee aan de slag te gaan!

Online surfen gebeurt steeds vaker zonder scherm, maar gewoon door met je stem een opdracht te geven aan spraakassistenten van Google Assistent (Google), Siri (Apple), Bixby (Samsung)  of Alexa (Amazon).

Voice-first

Nu websites ook ineens ‘voice-first’ moeten worden ingericht, opent zich een compleet nieuwe wereld waar de meeste fondsenwervende organisaties nauwelijks nog iets vanaf weten. Want alle studies van de afgelopen jaren naar browsegedrag zijn gebaseerd op gebruik van internet door te kijken en te klikken. Er is dus eigenlijk een hele spannende verandering gaande! Naar verwachting zal al in 2020 30 procent van het webgedrag zonder scherm plaatsvinden, dus een derde van alle contacten in jouw CRM. Hoogste tijd dus om voor een aantal ideeën om je als fondsenwerver te laten inspireren.  

1. Houd het kort 

Oké, als je dacht dat je al kort & bondig moest zijn vanwege als die kleine schermen, zet je dan maar schrap. Wanneer e-mails voorgelezen gaan worden aan de gebruiker, terwijl hij autorijdt of staat te koken, dan moet het gelijk duidelijk zijn waarom je hem of haar een bericht stuurt. Siri of Alexa leest eerst de afzender, onderwerpregel, pre-header en daarna de eerste 500 karakters voor. Dan moet het gebeuren, dus maak je boodschap to-the-point en pakkend!

2. Call to action

Aan het einde van je bericht, wil je de lezer (luisteraar) niet kwijtraken, maar vasthouden. Zo kun je in de toekomst een mailing waarin wordt opgeroepen om geld te doneren eindigen met ‘Wil je een donatie doen?’ Het zal niet lang meer duren voor een spraakassistent en een betalingssysteem rechtstreeks met elkaar gaan communiceren. Dat schept enorm veel mogelijkheden voor fondsenwervende organisaties. Wanneer je tijdens het koken, afwassen, douchen of autorijden een paar euro kunt overmaken voor een goed doel zonder dat je ook maar iets hoeft te doen, zullen veel mensen snel geneigd zijn om ‘ja’ te antwoorden. Op deze manier kun je een hele nieuwe doelgroep van kleine donateurs aanboren.

3. Hou rekening met ‘zoekzinnen’

Nu je een zoekopdracht gewoon rechtstreeks doet via je spraakassistent, veranderen de zoektermen. In plaats van korte termen die mensen gebruiken tijdens het zoeken, krijg je langere zoektermen in spreektaal. Zou je op de mobiel of desktop “goed doel dieren’’ intikken, dan zeg je tegen voice search: ‘’Hé Google, vertel eens welke goede doelen zich inzetten voor dieren?’’. Onder SEO-schrijven valt vanaf nu dus ook: gebruik longtail zoekzinnen. De concurrentie is nu nog laag. Optimaliseer je hierin op tijd, dan heb je een sterkere positie dan anderen die hier pas later mee beginnen.

4. Maak een FAQ-pagina

Zorg dat je een pagina hebt met de meest gestelde vragen over jouw organisatie met de antwoorden er direct bij. ‘Wat is een Repair Café', ‘Is er een Repair Café in mijn buurt?’, ‘Hoe kan ik doneren aan het Repair Café?’ en ‘Ik kan repareren. Hoe kan ik het Repair Café helpen?’ Dat was altijd al handig om te hebben, maar met de opkomst van Voice juist meer dan ooit! Wie zijn of haar spraakassistent om meer informatie vraagt over jouw organisatie, stelt waarschijnlijk één van die Frequently Asked Questions die jij al op je site hebt staan. De zoekmachine komt daardoor uit op jouw webpagina. Goed bezig!

5. Experimenteer

We kunnen je niet vertellen waar en hoe je moet beginnen, maar we willen je wel nadrukkelijk meegeven: begin, onderzoek, experimenteer! Ga aan de slag. Laat om te beginnen een spraakassistent eens jouw eigen nieuwsbrief voorlezen. Wat valt je op? Voer wat kleine aanpassingen uit aan je website en/of nieuwsbrief of zorg ervoor dat je straks de eerste fondsenwervende organisatie bent waar donateurs vocaal kunnen doneren, gewoon door mondeling instructie te geven. De meeste apparaten staan nu nog niet ingesteld op Nederlands, maar wanneer dit wel zo is dan kan de ontwikkeling een enorme spurt nemen. Stilstand is achteruitgang, dus ga aan de slag!

Andere interessante artikelen

Lees ook eens

Schrijf je in voor de nieuwsbrief