Mijn favo TED-talk

Profile picture of Bert Slagter

Bert Slagter August 30, 2010 1 minute read

De TED-talk van Daniel Pink over motivatie vind ik geniaal. Een zeer interessant verhaal gebracht door een geestige en prettige spreker.
Pink legt uit waarom carrot-and-stick motivatie niet meer werkt in de 21e eeuw. Bij steeds meer werk is creativiteit een voorwaarde. En dan werken als-dan-beloningen juist averechts.

Toch zijn nog steeds vrijwel alle organisaties zo ingericht. Als je dit doet, krijg je dat. De Peijnenburg-mentaliteit noem ik dat vaak. Vanaf de kleuterschool wordt ons dat ingepeperd met leerdoelen, rapportcijfers en certificaten. Volslagen kansloos in deze tijd.

Om organisaties te laten passen bij het creatieve, conceptuele, 21e eeuwse werk is een slimmere manier van organiseren nodig. Eén waarin de vakman centraal staat, en niet de manager, de bureaucratie of het bonussysteem.

Alleen dan is het mogelijk om te motiveren zoals Pink adviseert. Met autonomie, meesterschap en zingeving. In zijn boek Drive gaat hij nog veel dieper op de materie in, inclusief onderzoek, achtergrond, uitleg, voorbeelden en praktische aanbevelingen. Zeker de moeite waard om te lezen!

Bekijk de TED-talk hier: http://www.ted.com/talks/dan_pink_on_motivation.html.

Bonus: Check ook dit filmpje. Een whiteboard-kunstenaar tekent briljante cartoons om een 10 minuten durend praatje van Pink te begeleiden. Geweldig!

Read more about

Other interesting posts

Subscribe to our newsletter

Also read

28 January 2015

Laat anderen jouw wachtwoord niet raden: Twee factoren waarmee je veiliger inlogt

Read more about ""

04 December 2014

Wat ik het afgelopen jaar als Scrum Master heb geleerd

Read more about ""

10 November 2014

Hoe wij steeds meer gebruikers bereiken met nieuwsbrieven

Read more about ""