27 March 2014 Jos Jelier 3 minute read

Wat een vereniging kan leren van Jack Nicholson

Bij verenigingen speelt non-stop de vraag hoe leden op de best mogelijke manier bediend kunnen worden. Een "one size fits it all" aanpak is natuurlijk al lang verleden tijd. Leden hebben teveel alternatieven waarvan ze gebruik van kunnen maken voor hun behoeften (kennis, netwerken, bijscholing, internet, ...).

Bekijk hierboven het fragment.

Met de slechts 2 minuten durende scène waarin Jack Nicholson een omelet bestelt in de film Five Easy Pieces, kun je een parallel trekken met de (online) interactie tussen veel verenigingen en haar leden. Wat is jouw conclusie na het bekijken van het fragment? De dame zou de toast moeten gegeven hebben, nietwaar? Maar deed ze het niet omdat ze was gebonden door regels of door haar eigen starheid? Verenigingsmanagers kunnen hier een aantal erg waardevolle lessen uithalen:

1. Ontevreden leden zitten waarschijnlijk aan tafel met 3-4 andere personen

  • Referenties en mond-tot-mond reclame zijn erg krachtig. Goede en slechte ervaringen worden enorm versterkt in onze altijd-en-overal-verbonden-wereld; denk bijvoorbeeld aan social media.
  • Creëer een sneeuwbal effect door een ontevreden lid om te vormen tot een tevreden lid; je zult versteld staan van het effect.
  • Procurios is opgestart zonder marketing budget/afdeling. We zijn gegroeid op basis van ons netwerk en mond-tot-mond reclame van tevreden klanten.

2. Leden zijn lid omdat ze willen ontvangen wat ze verlangen, niet om wat er op het menu staat

  • Zie je website als het menu. Zorg dat je een goed Content Management Systeem (CMS) hebt om de website te beheren. Idealiter is dit geïntegreerd met verenigingsmanagement software en/of relatiebeheer, oftewel een CRM. Alleen op die manier 'herken' je de bezoeker (lid) en kun je hem of haar op de juiste manier bedienen.
  • Bied je jouw bezoekers / leden gepersonaliseerde content aan? Of krijgt iedereen dezelfde informatie te zien, ook al is die misschien niet relevant?
  • Veel (potentiële) leden maken de beslissing om lid te worden of te vernieuwen op basis van de informatie op je website.
  • Hoeveel personen bezoeken je website zonder te vinden waar ze naar op zoek zijn? Analysetools zoals Google Analytics kunnen helpen hier inzicht in te krijgen.
  • Kunnen jouw leden hun eigen lidmaatschap beheren via de website? En nemen ze zo werk uit handen van je medewerkers?

3. Zorg dat je medewerkers zelfstandig beslissingen kunnen nemen

  • Vertrouwen is noodzakelijk om medewerkers het mandaat te geven om zelfstandig beslissingen te kunnen nemen, zelfs als het bestuur niet beschikbaar is.
  • Je vereniging heeft veel hulpmiddelen ter beschikking; maak daar gebruik van! Als je een broodrooster hebt, zorg dan dat die op alle mogelijke manieren wordt ingezet om de leden van dienst te zijn.
  • Om medewerkers in staat te stellen zelfstandig te werken, zijn er flexibele tools en processen nodig. Een flexibel systeem om de vereniging te beheren is hierbij een must.

4. Verleng de duur van een lidmaatschap door "bijgerechten" aan te bieden

  • Heb je zicht op de gemiddelde levensduur van een lidmaatschap? Indien niet, hoe kunt je jouw leden dan segmenteren en beheren?
  • Zorg dat je te weten komt wat andere verenigingen hun leden aanbieden.
  • Stilstaan = Roesten. Waak ervoor dat oude gewoontes de werking en verjonging van de vereniging niet doen vastroesten.
  • Evalueer partijen waarmee je samenwerkt. In de eerste plaats partijen die een cruciale rol spelen in je vereniging (bijvoorbeeld de leverancier van je verenigingsmanagementsoftware of websitepartner).

Geef ons een seintje indien je hier vrijblijvend over in gesprek wilt treden met ons. We zijn je graag van dienst!

Read more about

Other interesting posts

Sign up to our newsletter