
Google Analytics: een stukje geschiedenis
Zoals eerder aangekondigd gaan we Google Analytics nader bekijken. In dit 1e deel gaan we terug in de tijd. Waar komt de nood aan inzicht in het gebruik van je website eigenlijk vandaan? Hoe is dat ontstaan en gegroeid?
Van tellen naar meten en analyseren
In de beginjaren van het world wide web, waren websites heel eenvoudige pagina's; de voornaamste reden hiervoor waren de toenmalige technologische beperkingen. Als we kijken wat er vandaag mogelijk is, dan is het verschil enorm.
Hier een voorbeeld van de Yahoo website; links 1996 en rechts 2014.
In de beginjaren van het www was er voornamelijk een nood om te weten hoeveel bezoekers je kreeg op je website; dit werd veelal opgelost door een teller te plaatsen op de website.
Technologische vooruitgang
Naargelang de tijd verstreek, kwam er meer technologie beschikbaar en kregen websites meer functionaliteit. Het aantal websites groeide ook en bijgevolg kwam er meer concurrentie, meer mensen kregen internet ter beschikking en daarbij steeg ook de verwachting van de bezoekers.
Om aan de stijgende verwachtingen van bezoekers te blijven voldoen, ontstond de nood aan een manier om meer te meten dan alleen maar bezoekers aantallen. Waar komen mijn bezoekers vandaan? Hoe lang blijven ze op mijn website? Welke pagina's worden het meest bekeken, ...
De eeuwig durende technologische vooruitgang zal er voor zorgen dat de nood aan betere en slimmere analyse paketten blijft bestaan. Een goed pakket moet immers meegroeien met de marktontwikkelingen (denk bv aan de opkomst van diverse browsers, mobiele apparaten enzovoort).
Je zou denken dat het steeds complexer wordt om goede analyses te kunnen uitvoeren, omdat de hoeveelheid data ook stijgt. Dat klopt, maar vanuit ervaring kan ik je wel meegeven dat een goed pakket je hierin moet ondersteunen. Ondanks dat de mogelijkheden qua rapportage groeien, wordt het eenvoudiger om trends te ontdekken.
De geschiedenis van Google Analytics
Ik wil je een aantal hoogtepunten meegeven uit de geschiedenis van Google die relevant zijn voor wat Google Analytics vandaag is:
- 09/1998: Lancering van de eerste versie van de Google zoekmachine
- 10/2000: Lancering van AdWords: met dit advertentieprogramma kunnen adverteerders met een creditcard zelf online adverteren met zoekwoordtargeting en rapporten over de resultaten ontvangen.
- 04/2004: Lancering van Gmail
- 05/2005: Overname van Urchin Web Analytics - De eerste versie van Urchin Analytics dateert van 1997
- 11/2005: Lancering van Google Analytics
- 11/2007: Aankondiging van Android: het besturingssysteem voor mobiele apparaten
- 03/2008: Overname van DoubleClick: marktleider op de display advertentie markt
- 09/2008: Lancering van de Chrome webbrowser
- 06/2011: Lancering van Google+: het sociale netwerk van Google, wat de concurrentie moet aangaan met Facebook
Na de oprichting van de zoekmachine, de toevoeging van Adwords en de lancering van gmail, neemt Google Urchin Web Analytics over; wat aan de basis ligt van het huidige Google Analytics. In de daarop volgende jaren lanceert Google Android, Chrome en Google+ en neemt het DoubleClick over.
De afgelopen 9 jaar het het pakket een ware transformatie doorgemaakt: een nieuwe naam, de interface is een aantal keer bijgewerkt maar het belangrijkste van al: er is heel wat functionaliteit toegevoegd die we de dag van vandaag nodig hebben om een grondige analyse te kunnen maken van onze website bezoekers.
Google weet alles veel
Er is géén enkele andere partij die zoveel weet over een internet gebruiker dan Google. Dit is enerzijds schrikbarend, maar vanuit het standpunt van een webmaster of marketeer is dit uitermate geweldig!
- 80% van de mobiele telefoons draait op Android
- 90% van de zoekmachine en 60% van de display advertentie markt is in handen van Google
- 45% van de wereld gebruikt de Chrome browser
- meer dan 50% van de cloud mails worden afgehandeld door Google
- 40% van het wereldwijde internetverkeer passeert via Google
(Bronnen: Gartner Market Share Analysis, Gosquared en Statcounter)
Sinds de overname van Doubleclick is Google bv in staat om demografische en interessegebieden weer te geven over je website bezoekers: geslacht, leeftijdsgroep, interesses, ...
Ook rapportages over het gebruik van mobiele apparaten en hoe bezoekers wisselen tussen mobiel en desktop behoren tot de mogelijkheden.
Google is dé partij bij uitstek om dit soort analyse software te ontwikkelen, al was het alleen al maar omwille van hun inzichten in de marktontwikkelingen en hun mogelijkheden om hier op in te spelen.
Tot zover dit historisch overzicht, blijf de blog zeker volgen, volgende keer gaan we praktisch aan de slag.
Read more about
Other interesting posts

8 April 2014
Ga je mee op reis door het land van de web analytics?

15 April 2014
Google Analytics: account aanmaken en installeren

30 April 2014
De basisinrichting van je Google Analytics account

22 May 2014
De verschillende rapportage mogelijkheden in Google Analytics

28 May 2014
Krijg meer inzicht in je verkeer met 'Aangepaste campagnes'

5 June 2014
Google Analytics rapportage via e-mail

10 June 2014
Universal Analytics integreren via Tag Manager

18 June 2014
Bezoekersgegevens uitsplitsen in overzichtelijke stukken met segmentatie

24 June 2014