17 January 2018 Jennifer Lie Fong 3 minute read

Veranderingen binnen Google Ad Grants in 2018

In 2016 wezen we jullie op de voordelen van het gebruik van Google Ad Grants voor non-profit organisaties. Binnen  dit speciaal opgezette programma stelt Google een advertentiebudget binnen AdWords beschikbaar tot maximaal $100.000 per maand, waardoor non-profit organisaties verkeer naar hun website kunnen halen. In het najaar van 2017 gaf Google aan dat er vanaf 1 januari 2018 nieuwe algemene voorwaarden gelden voor het programma.

Nieuwe criteria

Sinds het begin van het programma zijn er al enkele wijzigingen binnen het programma doorgevoerd. Zo is het vanaf 2016 niet meer mogelijk om je op te geven voor de upgrade Google Grantspro en werd eerder al de Cost Per Click (CPC) van $1 naar $2 per maximaal bod opgehoogd.

Sinds 1 januari 2018 hebben er wederom belangrijke wijzigingen plaatsgevonden in de voorwaarden van Ad Grants. Momenteel zijn er wereldwijd 35.000 non-profit organisaties die gebruik maken van het programma en dit spoorde Google aan om de criteria voor het gratis advertentieprogramma op te schroeven.

Verantwoordelijkheid

Tegenwoordig zijn er genoeg non-profits die op te nonchalante wijze omgaan met het budget dat zij via Grants ontvangen. Regelmatig weten zij niet goed hoe het bedrag in te zetten, terwijl wordt aangenomen dat ze gerust alle advertenties op het maximaal bedrag kunnen zetten en dan maar zien waar ze uitkomen: het budget is immers eindeloos hoog! Met de nieuwe wijzigingen hoopt Google dat alle gebruikers zich meer verantwoordelijk gaan voelen voor hun account en de advertenties die zij uitzetten. Als organisatie riskeer je tenslotte $100.000 mis te lopen, indien je niet aan de nieuwe criteria voldoet.

Het doel is dat het budget uiteindelijk beter wordt besteed, dat accountbeheerders beter doorkrijgen waar ze nu eigenlijk mee bezig zijn en op den duur natuurlijk betere resultaten boeken. Met andere woorden: het programma gebruiken waar het voor bedoeld is.

Enkele wijzigingen:

  1. Vóór 1 januari was voor Grantspro accounts de minimale klikfrequentie 1%. Maar alle accounts die het in 2018 gedurende twee opeenvolgende maanden niet halen om een klikfrequentie (CTR) van minimaal 5% te behalen, worden geschrapt uit het Ad Grants programma. Veel non-profits hebben echter helaas niet de expertise of de tijd om hun account constant te optimaliseren, waardoor deze wijziging waarschijnlijk voor veel opschudding gaat zorgen. Google verwacht dat meer non-profits om deze reden een bureau zullen inschakelen om zo toch het maximale uit hun AdWords account te halen. Eén tip alvast is om direct al je campagnes binnen je account te herzien en elke campagne met een CTR van minder dan 5% tijdelijk te pauzeren. Verwijder zoekwoorden met een lage kwaliteit en optimaliseer je advertenties.
  2. Over zoekwoorden gesproken: zoekwoorden moeten sinds twee weken minimaal een kwaliteitsscore hebben van Hierbij zijn zoekwoorden bestaande uit één woord niet meer toegestaan (behalve de naam van je organisatie) en ook te algemene zoekwoorden zijn dus uit den boze. Dit betekent dat je op zoek moet naar meer longtail zoektermen. Let wel; het herevalueren van je zoekwoorden en aanpassen van je enkelwoordige zoekwoorden, zullen je CTR waarschijnlijk ten goede komen.
  3. Een derde belangrijke wijziging is de afschaffing van het maximale bod van $2 voor de CPC voor organisaties die als campagnedoel ‘conversies maximaliseren’ hebben (zie eerder in dit artikel). Met deze wijziging is het nu mogelijk voor alle gebruikers om meer van het budget te gebruiken, met als resultaat een hopelijk betere positie aangezien er dan een grotere kans is om je concurrenten te overbieden.

Meer wijzigingen vind je onder meer hier.

Adwords Express

Bij alledrie de wijzigingen komt het er op neer dat je eigenlijk iemand binnen je organisatie nodig hebt om je account dagelijks te monitoren en te optimaliseren. Heb je echt geen tijd, expertise of budget om een bureau in te schakelen om je account te optimaliseren? Overweeg dan nog eens AdWords Express. Dit is een service waarbij je advertenties automatisch worden beheerd en door het programma wordt bepaald wanneer deze worden weergegeven. Bedenk wel dat je Google hierbij de regie geeft over je account en het daarom lastig kan zijn om je organisatiedoelen in het oog te houden. Om deze reden zijn velen geen fan van de service.

Wil je meer leren over het kwalitatief optimaliseren van je Ad Grants account? Meld je dan alvast aan voor de webinar van Google.

Heb je nog geen Ad Grants account? Kijk dan hier.

Read more about

Other interesting posts

Sign up to our newsletter