23 August 2018 Kevin van den Eshof 3 minute read

4 tips om donaties transparanter te maken!

Door het tastbaarder maken en het meer visualiseren van een donatie kun je mensen makkelijker overhalen om donateur te worden. In deze blog ga ik je in vier tips vertellen hoe en waarom je dit echt eens zou moeten proberen! Volgens het Nederlandse donateurspanel van de WWAV is het vertrouwen in fondsen licht gedaald. Mensen willen meer inspraak krijgen over wat er met hun geld gebeurd, en daar is transparant zijn zeker van belang.

1. Wees slim met tekst

Er zijn hele laagdrempelige manieren om een donatie tastbaarder te maken. Zodra mensen willen doneren en op een bedrag klikken, komt er tevoorschijn wat je met dat geld kan verwezenlijken: ‘’Met de 25 euro die u doneert kunnen we: 5 kinderen voorzien van schoolspullen.’’ Zo houd je het transparant en zal de opbrengst van de donatie een stuk concreter worden. Een laagdrempelige manier dus om met tekst duidelijk te maken wat jouw organisatie allemaal kan doen van de bedragen die worden gestort.

2. Live video

Bijna elk social media kanaal heeft tegenwoordig wel een live video optie waarmee jij je doelgroep kunt bereiken. Transparantie kan worden gecreëerd door middel van een live video te plaatsen op de locatie waar jij als fondsenwerver hulp biedt. Als jullie voor 1000 euro aan schoolspullen overhandigen aan een school, neem het op! Maar niet alleen de mooie moment ook de realiteit kunnen jullie zo goed in kaart brengen. Hiermee kan je de ernst en de noodzaak tot donatie en hulp verduidelijken!

3. Webshop toevoegen

Een webshop is een iets meer tijdrovend idee maar zeker de moeite waard. In de webshop kan je bijvoorbeeld de basisbenodigdheden voor een tijdelijk onderkomen in een rampgebied aanbieden. Mensen stoppen dit in hun winkelwagen en rekenen dit af. Zo maak je het product tastbaarder, het is transparant en zorgt voor meer inspraak. Mensen beslissen zo namelijk zelf waar ze hun geld aan willen uitgeven.

Maar wat verkoop je dan allemaal in die webshop als fondsenwerver? Nou, van alles! Ga met je team bij elkaar zitten en schrijf op wat jullie fonds nu eigenlijk precies verwezenlijkt. Jullie bouwen bijvoorbeeld in ontwikkelingslanden waterpompen of toiletten, maar brengen ook eten en leiden leraren op. Zo kom je al op een aantal producten. Je weet als fonds wat de kosten zijn om dit te verwezenlijken en zet dit online in je webshop. Zo geef je mensen dus de mogelijkheid om een voedselpakket te kopen, of zelfs een docent op te laten leiden! Promoot producten en houd kopers up-to-date over hun aankoop. Een heel mooi voorbeeld van zo’n concept is te vinden bij Oxfam-Novib.

4. Virtual Reality

Tegenwoordig is het mogelijk om projecten te visualiseren, ook als de donateur zich in Haarlem bevindt en het project ergens in de bergen van Cambodja. Dit kan door middel van Virtual Reality (VR). VR kent verschillende vormen waarmee door middel van technische snufjes het kan lijken alsof je op een plek staat waar je in de werkelijkheid niet staat. Als fondsenwerver neem je op die manier iemand mee naar de plek waar zijn of haar giften worden besteed. Het letterlijk ‘zien’ van een project dat normaal een ver-van-mijn-bedshow zou zijn, maakt de donateur meer bewust van de noodzaak van de donatie. De reden omdat ze zich daar virtueel begeven en rond kunnen kijken op de plek waar de hulp hard nodig is. Grote kans dat het beslismoment van doneren (en misschien zelfs meer doneren) hierdoor een positieve impuls krijgt!

Niet elk fonds heeft zo’n ruim budget dat ze meerdere mensen een VR bril kan laten opzetten, of een (vaak) prijzige video kan laten maken op locatie door een professioneel bedrijf. Maar een 360 graden foto gemaakt met de Facebook-feature kan ook al veel doen. Hier heb je alleen een smartphone voor nodig. De foto vormt een interactief beeld van de locatie en heeft als effect dat het lijkt alsof je daar écht even bent. Op deze laagdrempelige manier kun je er dus ook voor zorgen dat mensen bewust worden van de leefomstandigheden in een land!

Je kunt de donateurs ook op andere manieren inzicht geven in hun donatie. Meer informatie in ons artikel over blockchain-technologie.

Other interesting posts

Sign up to our newsletter