Unconference

21 November 2018 Jos Jelier 3 minute read

3 redenen waarom je een unconference moet houden!

Wie alternatieven zoekt voor statische events, netwerkborrels, conferenties of een congres moet serieus een unconference overwegen. Unconferences geven de deelnemers de mogelijkheid het programma te vullen zodat alleen die dingen besproken worden die het aanwezige publiek belangrijk vindt. In dit blog vind je 3 redenen om een unconference te organiseren, plus een bonusreden!

Reden 1.

Verbinding tussen de aanwezigen van een unconference

Een belangrijk voordeel van een unconference is dat je de interactie tussen de aanwezigen verhoogt. Mensen moeten tot conclusies komen en dus goed samenwerken. Denk aan het samen tot een invulling komen van de sessies op de unconference. Door hun eigen inbreng voelen de deelnemers, bijvoorbeeld collega’s of klanten, zich gehoord. Hiermee verhoog je de engagement.

Er zijn een aantal manieren waardoor de onderlinge interactie wordt verhoogd tijdens een unconference. Zo worden door de onderwerpen mensen met dezelfde passie bij elkaar gebracht. Dat je een passie deelt, betekent natuurlijk nog niet dat je ook dezelfde mening over die passie deelt. De verschillende meningen brengen leuke discussies op gang.  

Klanten die meedoen, worden onderdeel van de organisatie. Dit komt door de inbreng die zij nu hebben gekregen. Een hartstikke mooi gevolg waar eigenlijk elke organisatie naar zou moeten streven als je het ons vraagt. Verbinding met je klanten!

Reden 2.

Drempels tussen afdelingen en personen verlagen

Als deelnemer van een conferentie kan de drempel soms te hoog zijn om een onderwerp aan te kaarten of een vraag te stellen. Ook al sturen de meeste sprekers op conferenties wel aan op een leuke en interactieve sessie. Die drempel verdwijnt compleet bij een unconference! Laat je verrassen door de deelnemers die nu wel meer inspraak durven te hebben. Of nu juist wel initiatief durven te nemen en hun onderwerpen en passies aankaarten tijdens de verschillende sessies.

Niet alleen drempels tussen personen onderling worden verlaagd, maar ook tussen afdelingen. Je leert elkaar beter kennen, gaat op een andere manier in discussie en bovenal kom je nieuwe gesprekspartners tegen waar je normaal niet snel een discussie mee zou hebben!

Zo merkte ik zelf dat ik veel heb geleerd van de unconference die wij bij Procurios hebben georganiseerd. Ik kwam in discussies terecht met mensen waar ik nooit mee in discussie terecht zou komen op een normale werkdag. Je leert elkaars kwaliteiten kennen, maar ook de persoon veel beter! Dit kan natuurlijk ook een positief effect hebben op de toekomst. De drempel om iemand aan te spreken wordt steeds lager.

Reden 3.

Lekker interactief

Het voordeel van interactieve sessies is dat je waarschijnlijk veel meer leert dan tijdens een sessie van een spreker. Als gesprekspartner tijdens een unconference ben je vanwege de interactie je veel meer betrokken bij het gesprek. In de meeste gevallen onthoud je op deze manier veel meer van een sessie tijdens een unconference dan tijdens een ‘gewone’ conferentie; juist door deze interactiviteit.  

Het interactieve is aantrekkelijk voor de meeste aanwezigen. Je luistert in een uur naar veel meer verschillende inzichten en meningen en zelf geef je natuurlijk ook je mening. Dit tegenover één spreker tijdens een conferentie. Het is dus bij een unconference makkelijker om er bij te blijven.

Bonusreden!

Het laatste en misschien wel het grootste voordeel van een unconference… Niks moet en alles mag. Zo kan iedereen op zijn eigen manier alles uit de verschillende sessies halen. Denk je bijvoorbeeld halverwege een sessie: ik zit hier niet goed of ik leer hier niet genoeg? Dan kun je gewoon opstaan en verdergaan. Je sluit, zonder dat iemand je raar aankijkt, aan bij een andere sessie. Dit klinkt misschien wel heel onnatuurlijk maar wij hebben in de praktijk ervaren dat dit geen ongemakkelijke situaties oplevert. Zorg wel dat iedereen hiervan op de hoogte is!

Other interesting posts

Also read

Sign up to our newsletter