21 September 2010 Rogier van den Berg 3 minute read

Social Media Monitoring Tools

Begin september heb ik een artikel geschreven hoe je eenvoudig met Social Media Monitoring kunt beginnen.

8 september ben ik bij de Webcare bijeenkomst van de Social Media Club in Utrecht geweest, hier ging men dieper in op het monitoren van social media en webcare. Diverse cases (van Bol.com en Aegon) en betaalde tools werden besproken.

Webcare

De definitie van webcare is nog niet eenduidig, maar het meest sterk vind ik de uitleg dat het gaat om "het geven om wat er op het web gebeurt"  (met jouw merk). "Care voor web" aldus Marco van de Kamp

In mijn eerdere artikel beschreef ik hoe je met gratis middelen zelf eenvoudig kunt beginnen met Social Media Monitoring (SMM). Zo kun je ook webcare toepassen, meedoen in de conversatie. Wanneer het volume van de online communicatie echter toeneemt, kan het zijn dat deze middelen niet meer toereikend zijn.

Monitoren

Twitter berichten over jouw merk kunnen snel worden gevolgd en opgevangen met RSS, zie mijn vorige artikel. Maar het wachten totdat Google of SocialMention een pagina indexeert kan (te) lang duren. Er zijn meerdere redenen te bedenken waarom het zinvol is bij grote volumes aan social media berichten gebruik te maken van professionelere tools. Enkele zijn:

  • Snelheid, Zo wil je dat niet alleen twitter (o.b.v. RSS), maar ook nieuwsbronnen, forums, Facebook, etc. realtime bij je binnenkomen zodat je er zo snel mogelijk op kunt reageren;
  • Meer dan droge berichten, Je wilt niet alleen zien wat mensen zeggen, je wilt ook het sentiment kunnen zien (gebaseerd op taalanalyse van de afzonderlijke berichten) rondom jouw merk. Dit is mogelijk met professionele SMM systemen;
  • Verbanden, Het kunnen zien van gerelateerde begrippen, verwante onderwerpen, etc. wil je kunnen oppikken, op basis van een goede analyse.

Workflow

Als je de enige binnen jouw bedrijf bent die aan Social Media Monitoring en Webcare doet, weet je zelf op welke berichten je hebt gereageerd. Zodra je met meer mensen in een team aan Social Media Monitoring en Webcare doet, heb je iets van workflow beheer nodig. Je wilt kunnen bijhouden wie zich met welke posting bezighoudt, je wilt misschien wel commentaar kunnen geven op een tweet voor collega's, of je wilt kunnen bijhouden of iemand al vaker contact heeft gehad met je organisatie.

Professionele betaalde webcare pakketten ondersteunen vaak een workflow beheer om met het bovenstaande om te gaan.

Op deze foto legt Ilona de Bok samen met Bente van der Ark (van het Bol.com webcare-team) uit hoe Bol.com ook begonnen is met een combinatie van vrij te krijgen middelen, maar later is overgestapt op professionele tools.

 

Welk pakket?

Er zijn verschillende systemen om in te zetten voor SMM of webcare. Tijdens SMC030 werd gevraagd wat het beste pakket is, of welke het laagst geprijsd. De moeilijkheid hierbij bleek de keuze uit de juiste oplossing te zijn. Er zijn veel verschillende aanbieders, met allemaal hun eigen kwaliteiten en eigen kostenstructuur. Radian 6 werd aangewezen als de marktleider, maar dit pakket is relatief duur en wordt vooral door grote partijen ingezet. Hierbuiten zijn verschillende andere spelers te noemen (b.v. BuzzCapture, Oxyme, TraceBuzzFinchline en Attentio).

Conclusie

Het belang van webcare wordt steeds duidelijker. Conversaties spelen zich online af, hier moet je als bedrijf aan mee doen. Om te beginnen kun je webcare of Social Media Monitoring toepassen zoals ik in mijn eerdere artikel beschreef. Komt er echter teveel aan informatie binnen, werk je samen met een team of wil je meer inzage in wat er gezegd wordt, dan biedt een professionele tool uitkomst.

 

Read more about

Other interesting posts

Lees ook eens

Sign up to our newsletter