Nieuwsbrief

17 December 2013 Rutger Meekers 3 minute read

8 tips voor een goede nieuwsbrief

“Haast en spoed is zelden goed”. Een eeuwenoud gezegde dat ook geldt voor digitale nieuwsbrieven! Wat wij je aanraden? Bekijk het creëren van een nieuwsbrief als een proces en vermijd zo heel wat fouten en stress. In dit artikel geven we je 8 tips voor een goede nieuwsbrief.

1. Wat wil ik vertellen in je nieuwsbrief, aan wie en waarom?

Voordat je begint aan de inhoudelijke uitwerking van je nieuwsbrief, is het belangrijk dat je eerst bepaalt waar je naartoe wilt met je e-mailcommunicatie. Misschien wil je eerst en vooral veel nieuwe contacten verzamelen? Daarna wil je misschien meer sales genereren? Heb je je doelstelling(en) bepaald? Communiceer die dan duidelijk naar je doelgroep. Vermeld expliciet je bedoeling door bijvoorbeeld de lezer uit te nodigen om contact op te nemen of door een exclusieve aanbieding in je nieuwsbrief op te nemen. Het komt erop neer je nieuwsbrief te laten aansluiten bij de behoefte van je lezer, hen waardevolle en relevante informatie aanbieden. Wie is jouw ideale lezer? Zijn dat je huidige en/of potentiële klanten of alleen je eigen medewerkers?

2. Een nieuwsbrief met stijl

Een nieuwsbrief moet overzichtelijk zijn. Schrijf daarom korte teksten die gemakkelijk te lezen zijn en waarbij de onderwerpen of de producten direct opvallen. Zorg er ook voor dat je nieuwsbrief er elke keer hetzelfde uitziet, en dat in de specifieke huisstijl van je bedrijf. Natuurlijk kan je wel eens iets veranderen, maar doe dat niet bij elke nieuwe nieuwsbrief. Zorg voor een herkenbaar imago!

3. Keep it light

Een nieuwsbrief moet gebruiksvriendelijk zijn. Het is daarom belangrijk dat het evenwicht tussen de tekstinformatie en het aantal hyperlinks goed zit. Als men bij het eerste artikel al kan doorklikken naar de website, loop je namelijk het risico dat men de rest van de nieuwsbrief niet meer leest! Het aantal onderwerpen beperken is dus de boodschap.

4. Titels moeten tot de verbeelding spreken

Val op in de inbox van je geadresseerden door je nieuwsbrief een wervend onderwerp te geven. De titel kan het verschil maken of jouw nieuwsbrief wel of niet gelezen wordt. Kies dus niet eenvoudigweg voor "Nieuwsbrief oktober 2013", maar schrijf bijvoorbeeld "10 Gouden Tips voor een Betere Website".

5. De kleine lettertjes in je nieuwsbrief

Je contacten waarderen je nieuwsbrief des te meer wanneer ze merken dat er een mogelijkheid is om zich eventueel uit te schrijven. Een veelgemaakte fout is om alleen je bedrijfslogo in de nieuwsbrief te zetten. Door steeds de contactgegevens van je bedrijf te vermelden, verhoog je de betrouwbaarheid van je nieuwsbrief. Vergeet ook niet om het de bezoeker op de website makkelijk te maken om zich in of uit te schrijven op de nieuwsbrief!

6. Laat (af en toe) van je horen

Wanneer geïnteresseerden zich aanmelden voor je nieuwsbrief, moeten ze geïnformeerd worden over hoe vaak deze zal verschijnen. Je moet niet per se wekelijks je database bestoken met e-mails, 3-maandelijks een bijzondere nieuwsbrief met interessante informatie of een artikel uitsturen is waardevoller. Hoe dan ook, kom in ieder geval na wat je belooft!

7. Test... 1, 2, 3... Test...

Niets is zo storend als taalfouten in een nieuwsbrief! Laat de nieuwsbrief daarom voor de zekerheid altijd door anderen nalezen. Bovendien levert zo'n check-up vaak nuttige feedback op met betrekking tot de structuur en beeldvorming. Je kan ook altijd een A/B-test uitvoeren om erachter te komen waar je relaties het beste op reageren. Zo kan je onder andere te weten komen welke titel tot een hoger openingspercentage leidt, op welke link het meest geklikt wordt enz. Verstuur vervolgens de winnende nieuwsbrief naar je resterende e-mailbestand. Kijk voor hulp en tips bij foutloos schrijven.

8. Analyseer en evalueer je nieuwsbrief

Bekijk na elke campagne kritisch je resultaten. Komen die overheen met je verwachtingen? Waarvoor was er veel of weinig belangstelling? Welk tijdstip op de dag werkt goed? Behoud wat goed is en verbeter wat minder goed werkt, want zo speel je beter in op de interesses van je contacten. Bovendien zal je merken dat je resultaten zullen verbeteren; je contacten voelen immers dat je rekening met hen houdt.

Zoals je ziet, is het opstellen van een nieuwsbrief een heel karwei! Geef jezelf vooral voldoende tijd om je doelstellingen te verwezenlijken. Het opbouwen van een trouw lezerspubliek heeft tijd nodig.

Read more about

Other interesting posts

Lees ook eens

Sign up to our newsletter

Enquête

In de afgelopen 20 jaar hebben we een hoop kennis en interessante verhalen opgedaan. Help ons die kennis en ervaring met je te delen.

Vul de enquête in