7 January 2014 Rutger Meekers 5 minute read

8 tips voor Google Analytics

Regelmatig stellen klanten mij de vraag "Al die data uit Google Analytics is erg fijn, maar wat moet ik daar nu mee?". Soms zie je door de bomen het bos niet meer; er zijn zoveel verschillende rapportagemogelijkheden. Stel dat je wel nuttige conclusies hebt gemaakt, dan moet je er nog actiepunten aan kunnen vastknopen.

In dit artikel geef ik je een aantal tips om meer inzicht te krijgen in je analytische gegevens van Google Analytics en hoe je daar acties aan kunt vastknopen.

1. Vergelijk trends

Analyse-paketten zoals Google Analytics maken het extreem eenvoudig om data over verschillende periodes met elkaar te vergelijken, denk bijvoorbeeld aan maanden, kwartalen etc. Maar heb je wel eens minder voor de hand liggende data vergeleken?

 • werkdagen t.o.v. weekends;
 • vakanties t.o.v. periodes zonder vakantie;
 • op welke tijdstippen van de dag komt het meeste bezoek binnen?

Als je advertising campagnes hebt lopen, kan je die eenvoudig optimaliseren door rekening te houden met de tijdstippen waarop relevante bezoekers terecht komen op je website.

2. Maak annotaties bij je data

Door annotaties bij je data te maken, is het eenvoudiger om bepaalde pieken of dalen in je cijfers te verklaren.

 • Noteer belangrijke marketing en website acties bij je data;
 • Acties van meerdere personen uit je interne of externe team worden centraal bijgehouden: bij je data.

Annotaties

3. Segmenteer je data

Bij het zoeken naar oorzaken om bepaalde zaken te verklaren, is het soms handig om je gegevens te gaan segmenteren. Denk dan bijvoorbeeld aan:

 • OS van mobiele devices (iOS, Android, Windows Phone, ...);
 • De verschillende versies van een browser (zo zijn er b.v. met de introductie van Internet Explorer 11 wereldwijd veel problemen ontstaan door bugs in deze nieuwe versie);
 • Terugkerende vs eenmalige bezoekers;
 • Geografische gegevens van je bezoekers.

Gegevens segmenteren

Door je data te segmenteren ben je in staat om bepaalde oorzaken uit te sluiten en zo effectiever toe te werken richting een mogelijke oorzaak.

Gebruik Segmentatie niet alleen om aan probleemoplossing te doen, maar gebruik het ook om bijvoorbeeld content te optimaliseren (geslacht van de bezoekers, leeftijd, ...).

4. Hoe gaan bezoekers om met je website?

Event trackingBezoekers gaan dikwijls op een heel andere manier om met je website dan dat jij dat doet. Laat me dit even verduidelijken aan de hand van een voorbeeld.

Voorbeeld

Case

Je verhuurt vakantiehuisjes en hebt op de homepage van je website een zoekfunctie staan waarmee bezoekers een huisje kunnen zoeken. Langs de andere kant kunnen bezoekers via een categorie structuur op zoek gaan naar een vakantiehuisje.

Analyse

Na analyse van de statistieken van de website blijkt dat slechts 5% van de bezoekers gebruik maakt van het zoekformulier op de homepage, wat een prominente plek inneemt op de pagina.

Conclusie

We kunnen hieruit concluderen dat deze zoekfunctie:

 • of niet gebruiksvriendelijk is;
 • of niet werkt bij sommige gebruikers;
 • of eenvoudigweg geen waarde toevoegt voor een bezoeker van de homepage.

Mogelijke acties

Hieruit kunnen we één of meerdere acties laten voortvloeien:

 • gebruiksvriendelijkheid onderzoeken en kijken welke optimalisatie we daar kunnen doorvoeren;
 • browser testing opnieuw uitvoeren;
 • positie van de zoekfunctie op de homepage wijzigen;
 • zoekfunctie verwijderen van de homepage zodat we die plek kunnen gebruiken om andere, meer relevante content neer te zetten.

5. Detecteer problemen met landingpagina's

Als we de top 10 van onze landings- of bestemmings pagina's bekijken en we zetten daar hun bounce-rate naast, dan hebben we een mooi overzicht: welke pagina's presteren goed en welke presteren slecht?

Top bestemmingspagina's vs bouncerate

We zien hier een aantal rood gemarkeerde pagina's; dit zijn diegene waar we aandacht aan moeten schenken.

Een hoge bounce rate kan 2 oorzaken hebben:

 1. We krijgen verkeerde bezoekers op onze website (zoek naar problemen bij campagnes, SEO, ...)
 2. De pagina is slecht opgezet (zijn de call-to-actions duidelijk genoeg? is de relevante content duidelijk zichtbaar bovenaan de pagina? ...) of misschien is de pagina zelf gewoon stuk?

6. Waar verdienen we het meest aan?

Dikwijls wordt er erg veel tijd besteed aan het creëeren van content, maar weet je ook aan welke content je het meeste verdient? Hier komt de Paginawaarde in het spel.

Om dit te kunnen meten, is het uitermate belangrijk dat er doelen (met een waarde) zijn gedefinieerd (bij een gewone website) of e-commerce tracking actief is (e-commerce website).

Opbrengst

Ga bijvoorbeeld naar het "Alle pagina's" rapport en aan de rechterzijde zie je de Opbrengst staan. Zo kan je zéér eenvoudig te weten komen welke content of producten het meeste geld opbrengen.

Gebruik deze informatie om de juiste prioriteiten op te stellen wat betreft het schrijven en optimaliseren van content.

7. Gebruik Informatiegebeurtenissen

Vooraleer je conclusies trekt, zorg er dan ook voor dat je een duidelijk beeld hebt van de gebeurtenissen op de website, misschien zijn er wel achterliggende redenen die verklaring kunnen bieden.

Hier kunnen de Informatiegebeurtenissen je bij helpen. Deze kunnen significante veranderingen vaststellen op basis van statistische gegevens en automatisch meldingen of informatiegebeurtenissen genereren als zulke veranderingen zich voordoen.

Informatiegebeurtenissen

Waar moet je naar kijken?

Als je deze meldingen vervolgens nader gaat bekijken, kan je mogelijks inzichten opdoen die je anders niet of moeilijk had ontdekt. Zoek naar activiteiten en/of gebeurtenissen die verzoorzaakt zijn door externe factoren waar je geen weet van hebt, bijvoorbeeld een plotselinge stijging van bezoekers uit een bepaald land.

Je ontdekkingen hier vormen een goede basis om je eigen analyses te controleren.

8. Zet bevindingen om in acties

 1. Voer high level analyse uit;
 2. Stel prioriteiten;
 3. Voer in-depth analyses uit van de top 3;
 4. Uit deze in-depth analyses moeten acties voortkomen die je gaat prioritiseren:
  • Start met zogenaamde quick-wins; moeilijke, complexe of grote wijzigingen zijn niet de meest interessante om mee te starten.
  • Meet na verloop van tijd ook opnieuw of je acties effect hebben gehad en onderneem indien nodig bijkomende acties om betere resultaten te boeken.

Heb je graag dat we je op gang helpen? Neem dan contact met ons op of laat een comment achter.

Read more about

Other interesting posts

Lees ook eens

Sign up to our newsletter