4 February 2014 Rutger Meekers 3 minute read

FeWeb Expert Group e-commerce: Belangrijke tips om rekening mee te houden bij je webshop

Op 30 januari kwam de Expert Group e-commerce van FeWeb voor de 2e keer samen. FeWeb is de federatie voor webbedrijven in België. Procurios is één van de leden en brengt verslag uit.

Juridische checkup

Matthias Dobbelaere van deJuristen heeft een aantal vuistregels meegegeven waar webshop uitbaters rekening mee moeten houden.

 • Bezit je de nodige rechten van de teksten en afbeeldingen die gebruikt worden op je website? Neem niet zomaar content over van je concurrent, maar zorg zelf voor het geschikte materiaal; dat is vanuit SEO perspectief ook veel verstandiger.
 • Wist u dat een webshop even bereikbaar moet zijn als een klassieke "offline" winkel? Hou hier dus rekening mee indien u er over denkt om een webshop te starten naast uw gewone baan.
 • Voldoet u aan alle wettelijke vermeldingen op uw website? Denk dan bijvoorbeeld aan:
  • Volledig adres
  • BTW / Ondernemings nummer
  • Telefoonnummer
  • Herroepingsrecht
  • Cookie informatie
  • ...

In juni van dit jaar gaat er een nieuwe wet van kracht die nieuwe regels met zich mee brengt, 2 voorbeelden:

 • De knop om een bestelling te plaatsen, die nu "Bestellen" of "Bestelling afronden" of iets dergelijks noemt, moet vanaf juni "Bestelling met betalingsverplichting" gaan noemen

  knop bestelling met betalingsverplichting

 • Op een betaalmethode mag geen toeslag meer worden toegepast

Dit is een beperkt overzicht van een aantal vuistregels, neem contact op met je juridisch adviseur om er zeker van te zijn dat je webshop voldoet aan alle wetten en regels

Online betalingen

Indien u online credit card betalingen wilt accepteren, hebt u (minstens) 2 partijen nodig:

 1. PSP - Payment Service Provider: een partij die het technische gedeelte van een transactie verwerkt; de brug tussen de webwinkel en de acquirer of bank.
 2. Acquirer: een financiële instelling die betalingen van bepaalde credit- of debetkaarten verwerkt. Hij is verantwoordelijk voor het financiële gedeelte van de transactie.

Keuze van een PSP

De keuze van PSP is een heel belangrijke keuze bij de opstart van een webshop, denk bijvoorbeeld aan:

 1. Fraude detectie: er gebeuren enorm veel frauduleuze transacties tegenwoordig, een goede PSP heeft technieken beschikbaar waarmee u op maat van uw bedrijf regels kunt instellen om frauduleuze transacties tijdig te detecteren en te blokkeren.
 2. Welke betaalmethoden zijn er beschikbaar? Ga je enkel in het binnenland verkopen? Of ga je Europees? Hou rekening met je huidige situatie en je groeiplannen.
 3. Hoe zit het met de (technische) ondersteuning? Kan je terecht bij de PSP met eventuele vragen / problemen? Vooraleer je een definitieve beslissing maakt is het wellicht handig om eens te informeren bij andere klanten van de PSP naar hun ervaringen.
 4. Processing of collecting PSP? Veel PSP's op de markt zijn collecting PSP's waardoor je geen contract moet afsluiten met een acquirer. Dit brengt echter een aantal nadelen met zich mee: je krijgt je geld maar om de week / maand, je hebt geen mogelijkheid tot discussie met de acquirer, ... Kies indien mogelijk voor een processing PSP.
 5. Welke kosten worden er gerekend? Een belangrijk punt, maar niet in die mate dat je enkel hier je beslissing van mag laten afhangen. De andere 4 punten wegens naar onze ervaring meer door dan de kosten. Zorg er in ieder geval voor dat de tariefstructuur helder is zodat je dit ook mee kan opnemen in je business plan.

Keuze van een Acquirer

Een acquirer uitkiezen is ook belangrijk, maar er zijn er niet heel veel om uit te kiezen.

Daarbij laten niet alle acquirers elke e-business toe. Fraude gevoelige sectoren worden al snel afgewezen uit voorzorgsmaatregel. Laat je echter niet afschrikken en durf het gesprek aan te gaan en bewijs dat je de nodige voorzorgsmaatregelen hebt genomen om fraude te voorkomen (bv: fraude detectie aan de kant van de PSP).

 • Ondersteuning: kan je er terecht met vragen m.b.t. dubieuze transacties? Een acquirer beschikt over een grote database waardoor ze in staat zijn om per kaart eenvoudig een fraude check uit te voeren.
 • Kosten: ook hier is het belangrijk om de tariefstructuur helder is.
 • ...

Wist je dat

 • Worldline binnenkort haar eigen PSP dienst "Worldline Sips" zal lanceren?
 • Je bij Atos (als acquiring klant) 7 dagen op 7 - 24 uur op 24 terecht kan om verdachte transacties te laten controleren?

Tot slot

Heb je nog vragen over dit onderwerp? Neem dan gerust contact met ons op en wij proberen je verder te helpen.

Read more about

Other interesting posts

Lees ook eens

Sign up to our newsletter