19 March 2014 Rutger Meekers 4 minute read

De impact van 25 jaar WWW op verenigingen

Op 12 maart 2014 vierde het World Wide Web (WWW) haar 25e verjaardag.
Het leek ons een goed idee om eens terug te kijken welke impact het WWW heeft gehad op ons leven en meerbepaald op verenigingen.

Een stukje historiek

Op 12 maart 1989 schreef Tim Berners-Lee de eerste draft voor hetgeen we vandaag het "internet / web /WWW" noemen: Information Management: A Proposal.

Terugblik op de beginjaren

  • 1992: Oprichting van de Internet Society
  • 1993: Lancering van de eerste browser "Mosaic"
  • 1996: internet heeft 45 miljoen gebruikers
  • 1999: wereldwijd 150 miljoen gebruikers; meer dan de helft is afkomstig uit de VS
  • 2000: 407 miljoen gebruikers in 218 van de 246 landen in de wereld
  • 2002: tussen de 600 en 800 miljoen gebruikers

De cijfers in perspectief

  • De "Radio" deed er 38 jaar over om 50 miljoen luisteraars te krijgen
  • De "Televisie" had 50 miljoen gebruikers na 13 jaar
  • het "Internet" deed er slechts 4 jaar over (na publieke openstelling) om de grens van 50 miljoen gebruikers te bereiken

Bron

Hoe heeft het web ons leven veranderd?

Een leven zonder internet kunnen we ons nog moeilijk inbeelden. Maar zoals de cijfers hierboven aantonen, is de impact van het internet niet in 1 keer gekomen.

Er zijn 3 technologische revoluties die hier voor verantwoordelijk zijn:

1. Breedband

De manier waarop mensen aan informatie komen en deze informatie delen met elkaar is veranderd door de komst van het zogenaamde breedband internet. Deze snelle internetverbindingen die continu "online" zijn hebben zonder twijfel een enorme impact uitgeoefend op de snelheid waarmee het aantal internetverbindingen is gegroeid en bijgevolg de manier waarop mensen op zoek gaan naar informatie.

2. Mobiel

Ten tweede, mobiele internetverbindingen via GSM en later Smartphones en Tablets hebben ervoor gezorgd dat mensen altijd en overal online konden zijn en informatie konden uitwisselen.

3. Sociaal

En ten derde, de komst van Social Media en Sociale Netwerken heeft een impact uitgeoefend op de manier waarop mensen met elkaar omgaan en communiceren. Privacy heeft een andere betekenis gekregen; de grenzen tussen publieke of private informatie en thuis of op het werk is hiermee vervaagd.

Wat was de impact op verenigingen?

Breedband heeft in sneltempo nieuwe communicatie kanalen geopend

We krijgen dikwijls te horen van verenigingen dat "het zo moeilijk is om onze vereniging in de schijnwerpers te krijgen bij het grote publiek". Denk dan bijvoorbeeld aan een goede ranking op Google of een goede nieuwsbrief. Dat klopt; eenvoudig is het niet, maar laten we niet vergeten dat dit in het verleden minstens even moeilijk of zelfs moeilijker was. De meeste verenigingen hadden geen budget om via traditionele advertentie kanalen (radio, TV, magazines, ...) in de schijnwerpers te komen.

In het verleden, voordat er e-mail en mobiel internet was, gebruikten we gedrukte communicatie om informatie bij onze leden te krijgen. Dezer dagen heeft een vereniging meerdere communicatie kanalen ter beschikking: e-mail, websites, social media, video en ga zo maar door.

Van offline naar online beheer

Onze verenigingen kunnen niet alleen online gevonden worden, maar het internet heeft de manier waarop een vereniging wordt beheerd ook grondig veranderd. Fichebakken, papier, spreadsheets in verschillende versies en offline databases behoren allemaal tot het verleden. Verenigingen gebruiken vandaag online verenigingsmanagement software (zoals het Procurios Webplatform). Leden die zich inschrijven, hun gegevens aanpassen of hun lidmaatschap verlengen, alles gebeurt online en databases zijn steeds up to date. Met andere woorden, het volledige ledenbeheer en zelfs het volledige beheer van de vereniging gebeurt online.

Dit brengt nog een tweede voordeel met zich mee, er moet geen software meer geïnstalleerd worden op computers. Het enige dat iemand nodig heeft voor het beheer van de vereniging is een internetconnectie en een browser.

Bij Procurios noemen we dit Slimmer werken met internet.

Online fondsenwerving

Voor verenigingen die aan fondsenwerving doen, gaan we nog een stap verder. Donateurs kunnen nu online een donatie verstrekken via beveiligde, online betaalsystemen. Betalingen worden automatisch ingeboekt en als vereniging heb je online steeds een actueel zicht op de status van een campagne.

Social Media

Door slim gebruik te maken van Social Media, hebben we een aantal platformen gekregen om onze verenigingen te liken, delen en connecteren met onze leden en ander doelpubliek. Door hier gebruik van te maken kunnen we onze vereniging op relatief korte termijn onder de aandacht brengen bij een enorm publiek.

Tot slot

Of het vandaag moeilijker is om onze vereniging in de schijnwerpers te krijgen? Wij denken van niet. 1 ding staat vast: het vereist een andere aanpak.

Maak gebruik van het Procurios Webplatform en integreer je website (CMS), relatiebeheer (CRM) en online marketing met je ledenbeheer en begin vandaag nog met Slimmer werken met internet. Wij helpen je graag bij je uitdagingen.

Read more about

Other interesting posts

Also read

Sign up to our newsletter