Hoe overtuig je donateurs? De quote: ''passion led us here''. Benadrukt wat wij denken dat belangrijk is. Donateurs overtuigen aan de hand van passie!

21 February 2017 Jennifer Lie Fong 3 minute read

4 tips om je donateurs te overtuigen

Michael Sanders heeft in opdracht van de Britse overheid onderzoek gedaan naar ''overtuigtechnieken''. Hoe houd je, volgens zijn onderzoek, je donateurs bij je en hoe zorg je ervoor dat ze hun donatiebedrag uiteindelijk zelfs verhogen? In deze blog nemen we je hierin mee en zorgen we er samen voor dat jij meer verbinding krijgt met je donateurs!

Altruïsme en een vleugje eigenbelang

Volgens het onderzoek van de Charities Aid Foundation staat Nederland op de vijfde plaats wanneer het gaat om het meest gulle land ter wereld. Uit eerder onderzoek door het CBS bleek dat het hier wel voornamelijk ging om eenmalige giften. En dit hoewel het sinds 2014 juist financieel aantrekkelijker wordt gemaakt om langdurig donateur te worden (lees onze blog over periodiek schenken!). Want hoe gul ook, het is toch fijn als er bij al die onbaatzuchtigheid ook nog iets voor de donateur zelf overblijft. De overtuigtechnieken die Sanders onderzoekt zetten dan ook in op de belangen van de donateur: het doneren wordt ze makkelijk gemaakt, het kost ze weinig tijd en ze hebben het idee dat ze een persoonlijke band opbouwen met het goede doel.

Hieronder 4 overtuigtechnieken én een aantal voorbeelden die je in kunt zetten om donateurs langdurig en zelfs méér te laten schenken:

1. Maak het makkelijk voor donateurs

Volgens Sanders' onderzoek is de beste manier om mensen te laten doneren, ervoor zorgen dat het geen hels karwei wordt. Zorg ervoor dat ze niet constant dingen moeten invullen, opnieuw moeten inloggen of het bedrag moeten aanpassen. Kortom, maak het doneren makkelijk:

  • Geef donateurs de optie om hun toekomstige donaties automatisch met de inflatie mee te laten stijgen, zodat hun donatiebedrag er niet aan onderdoor gaat.
  • Zet vinkjes bij het invullen van dergelijke donatieschema's alvast op een bepaalde voorkeur aan (met de optie om uit te vinken, natuurlijk).

2. Vang de aandacht

Naast dat mensen het fijn vinden dat het doneren zelf weinig moeite kost, reageren ze ook erg goed op de aandacht die je hen geeft. Denk aan een beetje persoonlijke aandacht of beloningen voor bepaalde acties richting je donateurs

  • Moedig gulle donaties aan met kleine cadeautjes. Denk aan het concept van WNF: adopteer een gorilla, krijg een luxe cadeaupakket met een heus adoptiecertificaat en natuurlijk een pluchen gorilla.
  • Beloon het gedrag dat je graag ziet, bijvoorbeeld door donateurs die langdurig of hoge bedragen doneren zelf een keuze te laten maken in hoe zij willen worden beloond. Denk aan het geven van korting, een uitje of publieke erkenning. 
  • Benader je donateurs met persoonlijke boodschappen. Begroet ze in de mail met hun voornaam of stuur ze informatie waar zij specifiek geinteresseerd in zijn. Je kunt deze informatie opvragen, maar je kunt ook conclusies trekken uit donaties die ze in het verleden hebben gedaan aan bepaalde projecten.

3. Donateurs houden van het sociale aspect

Onze obsessie met social media laat zien dat wij maar al te graag een kijkje nemen in andermans leven. Automatisch raken wij zo nog meer beinvloed door het gedrag van anderen. Met kopieergedrag als gevolg, zodra wij denken dat iets de nieuwe norm is. Zie je dat je buurman donateur is van dat ene goede doel? Dan ben jij ook eerder geneigd om donateur te worden. Het sociale aspect rondom doneren kun je dan ook goed benadrukken: 

  • Zet bekende Nederlanders in om een sterke, sociale boodschap te verspreiden.
  • Maak het doneren zichtbaar. Dit kun je doen door het de donateur makkelijk te maken om zijn donatie te delen met vrienden via social media of, wat meer privé, via de mail.
  • Wil je het grootser aanpakken? Zet dan zelf een social media campagne op. Denk hierbij aan de #donorselfie, de ALS Ice bucket challenge of Movember.

4. Timing

Vergeet 'location, location, location', want timing is wat er echt toe doet bij donateurs: 

  • Onderzoek goed wanneer je potentiele en je vaste donateurs bereid zijn om een donatie te doen. Rond december bijvoorbeeld, zijn mensen meer bereid om een goede daad te verrichten, dan in januari.
  • Bedenk dat mensen eerder bereid zijn om toekomstige donaties te doen, of in de toekomst hun donatiebedrag te verhogen, dan om datzelfde bedrag nu direct te doneren.

Ben je benieuwd naar de resultaten van de experimenten die Sanders heeft gedaan met deze overtuigtechnieken? Lees het volledige onderzoek hier.

Read more about

Other interesting posts

Lees ook eens

Sign up to our newsletter

Enquête

In de afgelopen 20 jaar hebben we een hoop kennis en interessante verhalen opgedaan. Help ons die kennis en ervaring met je te delen.

Vul de enquête in