30 October 2018 Kevin van den Eshof 3 minute read

Hoe haal je belangrijke data uit je CRM?

Data is extreem belangrijk voor fondsenwervers. Door het analyseren van de data waar je zelf over beschikt kun je bijvoorbeeld duidelijk krijgen wie je doelgroep is, maar ook welke groep de grootste gevers zijn. Het grote voordeel van data is natuurlijk dat je hierop kunt inspelen met verschillende fondsenwervingsacties zoals mailings, social advertising of zelfs buitenreclame. Maar waar begin je? Hoe krijg je inzicht in je eigen data?

Hoe haal je data uit je CRM

Waarschijnlijk heeft je fonds veel data die je zelf niet goed kunt inzien. Er is geen goed overzicht en dat komt door de verkeerde of zelfs door het ontbreken van de juiste software. Met de geïntegreerde /Fundraising software van Procurios kun je een volledig 360 graden beeld krijgen van al je donateurs. De verschillende modules van de /Fundraising software werken allemaal geïntegreerd samen. Zo werkt de donationsmodule die donateurs administreert, giften verwerkt en campagnes definieert nauw samen met het CRM maar ook met het CMS. En zo zijn er nog veel meer samenwerkingen in /Fundraising!

Lees meer over donations en de koppeling naar het CRM & CMS!

Met de zoekfunctie in het CRM kun je donateurs onderscheiden en vinden op basis van alle kenmerken die ingevuld zijn op hun relatiekaart. Zodra jij de juiste donateurs gevonden hebt door middel van het zoeken en combineren van kenmerken kun je selecties maken. Deze selecties kunnen dus gebaseerd zijn op één of meerdere kenmerken en uiteindelijk gebruikt worden als bijvoorbeeld een mailinglijst. Maak bijvoorbeeld een selectie van alle vrouwelijke 50-plussers in je donateursbestand en mail hun direct via de geïntegreerde mailingmodule.

Flexibiliteit

Als fondsenwerver kun je met /Fundraising relatiekaarten flink aanvullen. De vrije velden zorgen ervoor dat je ook zelf kenmerken kunt toevoegen aan de relatiekaart. Het grootste voordeel is dus de flexibiliteit die de relatiekaart heeft en zo de mogelijkheid biedt om je donateurs zo goed mogelijk te leren kennen! Zo kun je niet alleen onderscheiden op standaard kenmerken als geslacht of woonplaats maar ook op interesses of zelf gecreëerde kenmerken.

Wat kan ik met mijn data?

Uit de data waar je nu inzicht in hebt kun je conclusies gaan trekken. Komen er bijvoorbeeld veel donateurs uit een bepaald gebied? Geven oudere of jongere mensen meer of alleen ouderen uit een bepaalde woonplaats? Met deze data kun je gerichter fondsenwervingsacties gaan uitvoeren. Target bijvoorbeeld Facebook ads in de woonplaats waar er gemiddeld het meest gedoneerd wordt of begin in die woonplaats met buitenreclame.

Zo is er talloze data waarop je kunt inspelen. En het grappige is, de data had je al jaren in huis! Je hebt alleen sinds aanschaf van de juiste software pas een goed inzicht...

What worked today may not work tomorrow!

Belang van data op de IFC

We wisten al dat data heel belangrijk is voor fondsenwervers maar dit werd tijdens een presentatie extra bevestigd. Procurios heeft laatst het IFC bijgewoond en zo ook de talk van Madeline Stanionis (VS). Met haar presentatie benadrukte ze het belang van de data die je hebt. Daarnaast vertelde ze dat je continu moet blijven onderzoeken om zo nieuwe inzichten te krijgen. Waarom? ‘’What worked today may not work tomorrow!’’ Blijf dus goed je data onderzoeken en bekijken en kom achter dingen die je zelf niet had kunnen verzinnen. Benieuwd naar data die Madeline en haar collega’s met vele andere fondsenwervers hebben verzameld? Die vind je op mrbenchmarks.com!

Other interesting posts

Lees ook eens

Sign up to our newsletter