27 May 2020 Jos Jelier 3 minute read

6 redenen waarom de slimme vereniging nu investeert in haar community

Stel je voor, je bent lid van een beroeps- of branchevereniging en de hele wereld krijgt te maken met een pandemie. Het is zelfs zo erg dat de regering hele bedrijfstakken sluit en de bevolking  maant zoveel mogelijk thuis te blijven. Alle bijeenkomsten van jouw verenigingen worden geannuleerd: het jaarcongres, alle trainingen en zelfs de borrels. Je bent niet voor niets lid, deze vereniging helpt je te ontwikkelen in je vak. Het is de plek voor kennisontwikkeling en ervaringsuitwisseling. Het frequente contact met vakgenoten is ineens weg. En nu?

Een online community? 

Hoe geweldig is het dan dat jouw vereniging beschikt over een goed lopende online community? Een veilige plek online, alleen toegankelijk voor leden, waar je met anderen laagdrempelig vragen kunt stellen, discussiëren en ervaringen delen. Je bent actief op de community wanneer jij dat wilt. 

Helaas is dat niet voor elke vereniging een gegeven. Natuurlijk hebben veel verenigingen videoconferencing omarmd. We Zoomen, Skypen, Facetimen, Meeten en webinarren de hele dag door. Trainingen worden online gegeven. We doen ook een voorzichtige poging om bijeenkomsten online te organiseren. 

Toch zijn er ook nadelen. Online is het maken van verbinding met gespreksgenoten lastiger. Het is moeilijker om non-verbale communicatie op te vangen. Daardoor wordt het onderlinge contact vluchtiger en vaak oppervlakkiger. 

Een waardevolle aanvulling hierop is een online community. Je vereniging biedt leden hiermee een veilige en centrale plek voor kennis-, ervaringsuitwisseling en samenwerking op afstand. Dit vervangt natuurlijk niet de ‘real-life’ borrels, trainingen of bijeenkomsten. Het biedt wel een mooi tegenwicht aan alle vluchtigere vormen van communicatie. Een online community is er namelijk altijd, op het web en mobiel. 

De slimme vereniging investeert dus juist nu in een eigen online community! 

 1. Never waste a good crisis
  De coronacrisis heeft een enorme impact op organisaties. Ook verenigingen worden hard geraakt. Toch biedt deze crisis ook kansen. Ofwel ‘Never waste a good crisis!’ Doordat veel fysieke activiteiten niet mogelijk zijn, ontstaat er tijd en ruimte om in andere prioriteiten te investeren. Voor een vereniging biedt een online community altijd toegevoegde waarde, of het nu crisis is of niet.
 2. Verbetert de (interne) communicatie
  Zoomen, chatten, appen, Skypen en mailen. Het zijn allemaal vormen van communicatie, erg belangrijk, vooral als je werkt op afstand. Essentieel in samenwerken is dat er ook een veilige plek is waar centraal informatie gedeeld kan worden. Veilig omdat de informatie daar ‘gecureerd’ is en omdat je daar je vragen kunt stellen en ervaringen kunt delen met vakgenoten. Zonder deze centrale plek moeten leden er zelf achterkomen wat en waar de  relevante actuele informatie is. 
 3. Stimuleert engagement van leden
  Een online community is een stukje van jouw vereniging maar dan online. Het is net als bij een bijeenkomst, je maakt nieuwe contacten, deelt kennis en ervaringen en sluit aan bij discussies. Het grote verschil is dat deze ontmoetingen niet aan fysieke plaats of tijd gebonden zijn. Het heeft wel een positief effect op het ‘groepsgevoel’ binnen jouw organisatie.
 4. Uitwisseling kennis & ervaring
  Als vereniging snap je wat “Wisdom of the Crowd” is. Met meerdere vakgenoten weet je meer dan in je eentje. Je snapt ook dat dit niet automatisch gaat. Dit moet je als organisatie faciliteren. Met een online community biedt je een veilige online omgeving voor inhoudelijke interactie. Zeer waardevol.
 5. Draagt bij aan je (bestaande) verdienmodel
  Wist je dat een online community ook een belangrijke rol kan spelen in je bestaande verdienmodel? Met een online community biedt je leden iets wat ze zonder de vereniging niet hebben. Delen van kennis en ervaring zodat je, je als professional kunt ontwikkelen. Dat is een enorme meerwaarde voor bestaande leden. Voor anderen een belangrijke reden om lid te worden.
 6. Je eigen sociale medium, maar dan relevant
  Sociale media zijn onder andere verslavend omdat je nieuwsgierigheid wordt gewekt door de volgende notificatie of bericht. Je blijft scrollen en lezen. Het nadeel is dat het meeste wat op sociale media staat niet relevant is. Een levendige community werkt als social media maar dan met relevante inhoud! Het mooie is ook nog dat je als organisatie zelf in controle bent over je eigen community in plaats dat Facebook of Linkedin dat bepaalt.

De online community staat bij veel verenigingen op het verlanglijstje. Het is nu de tijd om echt in te gaan investeren! 

Other interesting posts

Lees ook eens

Sign up to our newsletter