19 September 2016 Fieke van Bussel 4 minute read

Beveilig gegevens met een SSL certificaat

Wist je dat het verstandig is om op je website een SSL certificaat te hebben? Niet alleen als relaties kunnen inloggen en gegevens kunnen versturen, maar ook voor websites waarop dit niet gebeurt. Zo is je website namelijk veiliger én sneller. 


Wat doet een SSL certificaat?

Misschien heb je het wel eens in de adresbalk van je browser zien staan: een klein groen slotje. Dit geeft aan dat de website beveiligd is door middel van SSL. SSL staat voor Secure Sockets Layer. Hierdoor wordt alle communicatie vanuit de website, bijvoorbeeld inloggegevens, persoonsgegevens en rekeningnummers versleuteld verzonden worden naar de backend van de website, bijvoorbeeld een database. Mocht iemand de gegevens onderscheppen, kan hij de gegevens niet lezen. Een SSL certificaat zorgt ook voor een validatie van de partij die het domein beheert dat je bezoekt. De partij die het certificaat uitgeeft, checkt of de eigenaar van de domeinnaam dezelfde is als de eigenaar van het certificaat.

Waarom een SSL certificaat installeren?

Maak je gebruik van een SSL certificaat op je website, dan heeft dit verschillende voordelen:

1. Veiligheid
Werk je weleens via een wifi hotspot, bijvoorbeeld in een cafe of op het station? Of check je je mail weleens via de wifi op een andere openbare plek? Dan loop je een risico dat je persoonlijke gegevens onderschept worden. Het is namelijk redelijk eenvoudig om via een tool internetverkeer en -gegevens te onderscheppen. Dit betekent dat iemand kan zien welke gegevens je invult op online formulieren. Het enige wat hiervoor nodig is, is wat IT kennis, een tool en een wifinetwerk. Dit kan worden voorkomen door het installeren van een SSL certificaat. Zo weet de websitebezoeker met wie hij communiceert. Of, zoals gezged, weet hij in ieder geval dat degene aan wie hij gegevens verstuurt dezelfde is als de eigenaar van het SSL certificaat. 

2. Snelheid 
Met een SSL certificaat kunnen websitebezoekers sneller surfen op je website. Is je site niet beveligd met een certificaat, dan bezoek je een website via HTTP. Dit is een protocol om een website te tonen aan een bezoeker. Met een SSL certificaat verandert dit in HTTPS. Hiermee worden gegevens efficiënter verzonden en wordt een website sneller getoond. 

3. SEO 
Het hebben van een SSL certificaat op je website heeft een kleine invloed op je SEO ranking. Dit moet niet de hoofdreden zijn om het certificaat te installeren, want het is maar een van de vele onderdelen waarop Google sites rankt voor SEO. Maar het helpt wel een klein beetje mee. Bovendien laat Google in zijn zoekresultaten en in de browser Chrome steeds duidelijker zien welke sites veilig zijn en welke niet.   

Welk SSL certificaat past bij jouw organisatie?

Er zijn 3 verschillende soorten SSL certificaten en bij elk certificaat hoort een andere validatie.  Maar bij elk certificaat wordt gekeken of de website waarop iemand zijn gegevens invult dezelfde eigenaar heeft als de organisatie waaraan het certificaat is uitgegeven. Ook worden de gegevens bij elke validatie versleuteld verstuurd. Hieronder lees je welke punten nog meer gecheckt worden bij een validatie. Bij elke validatie zie je iets anders in je browser, zodat je weet met welk certificaat je te maken hebt. 

Voor sommige SSL certificaten worden kosten in rekening gebracht. Deze kosten bestaan dan uit twee delen: de kosten voor het certificaat zelf en de kosten voor de implementatie. De eerstgenoemde kosten hangen af van het soort certificaat dat je kiest. Voor het installeren van het certificaat, rekenen we 1 tot 2 uur implementatiekosten per certificaat. Het is in sommige gevallen mogelijk om meerdere domeinen op 1 certificaat te zetten.

Hieronder een uitgebreidere uitleg van de 3 certificaten en de bijbehorende kosten:
 
Domein validatie: Bij deze validatie wordt alleen gekeken of de eigenaar van het domein dezelfde is als de eigenaar van het certificaat en worden gegevens versleuteld verstuurd. De websitebezoeker ziet dit door een groen slotje bovenin de url balk van de browser. Certificaten voor domein validatie bieden we aan op basis van Let’s Encrypt.
Hier zijn geen kosten aan verbonden.

Organisatie validatie: Dit certificaat doet hetzelfde als de domein variant. Als extra check wordt ook gekeken of de organisatie van wie de website is in het bedrijfsregister (KvK) staat en er wordt gebeld naar de organisatie. Dit geeft extra zekerheid voor de websitebezoeker. Bij deze validatie zie je ook een groen slotje in je browser en daarnaast zie je de bedrijfsgegevens op het certificaat.
Vanaf €35,- per jaar

Uitgebreide validatie: Deze validatie is hetzelfde als de organisatie validatie, maar wordt aangevuld met een tweede telefonische validatie en het bedrijf moet voldoen aan strenge richtlijnen. In sommige gevallen is het ook nodig om een contract te ondertekenen. In je browser zie je een slotje en de bedrijfsnaam in een groene balk. Deze variant is vooral geschikt voor e-commerce partijen. Omdat er betalingen gedaan worden via de site, is het belangrijk om het meeste zekerheid te geven.
Vanaf €95,- per jaar

Welk certificaat je kiest, hangt vooral af van hoeveel zekerheid je de bezoeker van je website wil geven en hoeveel geld je uit wil geven. Wij raden onze klanten aan om te kiezen voor de organisatie validatie. Hiermee geef je je websitebezoeker een veilig gevoel omdat je bedrijfsgegevens bekend zijn, weet jij zeker dat de gegevens van je relaties beveiligd worden verzonden en betaal je niet teveel.

En nu?

Ben je klant van Procurios en heb je nog geen SSL certificaat? Neem dan contact op met onze servicedesk. We geven je graag advies. 

Read more about

Other interesting posts

Also read

Sign up to our newsletter