Marketing tips voor online fondsenwervers met weinig tijd

Voor fondsenwervers is het binnenhalen van donateurs en leden zo ongeveer de meest belangrijke marketingdoelstelling. En niet alleen is het aantrekken van donateurs essentieel, ook het onderhouden van een goede relatie met deze donateurs is noodzakelijk voor jouw goede doel. Het bedenken, plannen en uitvoeren van een campagne kost veel tijd. Daarom geven we je graag een paar tips over hoe jij je tijd zo efficiënt mogelijk kan inzetten.

Stel korte(re) termijnplannen op

Veel organisaties maken de fout om 2 of 3-jarige marketingplannen op te stellen. Maar net als wij veranderen ook de trends op marketinggebied razendsnel. Daarnaast kunnen andere factoren van invloed zijn op de boodschap van jouw goede doel. Denk hierbij aan politieke of maatschappelijke gebeurtenissen. Met andere woorden: je kunt nu onmogelijk weten wat je over 2 of 3 jaar nodig hebt aan je marketing. Richt je aandacht daarom op wat je binnen nu en bijvoorbeeld de komende vier maanden wilt bereiken.

Kwaliteit boven kwantiteit

Probeer, ondanks je geringe tijd, niet teveel tegelijk te doen. Bedenk in plaats daarvan wat nu prioriteit heeft en doe alles wat je doet zo goed mogelijk. Hier geldt: kwaliteit boven kwantiteit. Ontwikkel bijvoorbeeld een fantastische pitch en verwerk deze in visuals, infographics of een video die je vervolgens deelt via social media of je website. Niet alleen kun je op deze manier binnen zeer korte tijd de aandacht trekken, ook is het een duurzame oplossing voor het bekendmaken van je boodschap. Je kunt een infographic of video namelijk ook in de toekomst blijven inzetten bij het werven van nieuwe leden. Zo gepiept, forever fun.

Laat je fans het werk doen

Zorg er vervolgens voor dat de vrijwilligers, donateurs of leden van je organisatie jouw boodschap delen via social media. Niet alleen kunnen ze dat doen door bovenstaande content te delen, ook kun je bijvoorbeeld vrijwilligers inzetten tijdens evenementen. Via Facebook Live of door live tweets of foto’s te plaatsen op Instagram worden je volgers direct op de hoogte gehouden van al je activiteiten en evenementen. En met een gemotiveerde achterban kun je zo werk én tijd goed verdelen. Extra bonuspunt: door vrijwilligers een stukje verantwoordelijkheid te geven, voelen zij zich nog meer betrokken bij je goede doel!

Houd het helder en simpel

Wees helder, kort en bondig in je boodschap en in wat je nu precies vraagt van een donateur. Niet alleen heb jij geen tijd voor het schrijven van een lange tekst; je doelgroep haakt zeer waarschijnlijk ook af na het zien van een lange tekst. Toch is simpelweg om hulp of support vragen ook niet voldoende. Schrijf daarom een korte, pakkende tekst waarin duidelijk is wat je waarom van de doelgroep vraagt.

Bespaar tijd met geïntegreerde software

Over doelgroepen gesproken: bepaal van tevoren goed wie je precies wilt bereiken met je boodschap. Ook moet je nadenken over welk medium je hiervoor in wilt zetten. Niet elke doelgroep is succesvol te bereiken via een maandelijkse nieuwsbrief, terwijl een andere doelgroep daar juist weer erg goed op reageert. Bovendien hebben leden uit Den Haag niet zoveel aan een bericht in hun postvak over een campagne die alleen in Utrecht draait.

Nu kost het wel erg veel tijd om deze informatie uit verschillende systemen in een snel beschikbare lijst te krijgen. Daarom is het handig om gebruik te maken van een geïntegreerd CRM systeem dat direct informatie uitwisselt met je CMS en mailingssysteem. Op deze manier wordt het mogelijk je donateurs op efficiënte wijze uit je database te halen en dus op gepersonaliseerde wijze te benaderen. Via geïntegreerde software is dit bovendien zo gedaan, makkelijk op te slaan én altijd up to date. Lees hier meer over hoe goed fondsenwerving en geïntegreerde software samengaan.

Wil je graag 100% inzicht in je donateurs?

Download onze whitepaper!

Labels:

Plaats een reactie

Italic en bold

*Dit is italic*, en _dit ook_.
**Dit is bold**, en __dit ook__.

Links

Dit is een link naar [Procurios](http://www.procurios.nl).

Lijsten

Een lijst met bullets kan worden gemaakt met:
- Min-tekens,
+ Plus-tekens,
* Of een asterisk.

Een genummerde lijst kan worden gemaakt met:
1. Lijst-item nummer 1.
2. Lijst-item nummer 2.

Quote

Onderstaande tekst vormt een quote:
> Dit is de eerste regel.
> Dit is de tweede regel.

Code

Er kan een blok met code worden geplaatst. Door voor de tekst vier spaties te plaatsen, ontstaat een code-block.

JenniferLF2.jpg

Jennifer Lie Fong

Schrijven, organiseren en zelf uitvinden, met als doel om maatschappij & digitale technologie samen te brengen.

Lees ook

  1. 03 maart 2011Nepal en de aantasting van mijn wereldbeeld12 reacties
  2. 05 november 20185 musthaves voor succesvolle storytelling door fondsenwervers0 reacties
  3. 23 december 2016Marketing tips voor online fondsenwervers met weinig geld - Deel 10 reacties
  4. 04 juli 2016Van offline naar online marketing in fondsenwerving0 reacties
  5. 11 december 2017Zegt het voort: de giftenaftrek blijft!0 reacties

Voordat je verder gaat ...

Met onze nieuwsbrief houden we je maandelijks op de hoogte van de mogelijkheden van het Procurios Platform en de ontwikkelingen in de markt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief