Online Community voor verenigingen

"Hoe kan ik als vereniging beter verbinden en samenwerken met mijn leden?". Een vraag waar veel verenigingen mee zitten.  Een online community is wat ons betreft een effectief en goed middel! Een online community is een online omgeving waar een netwerk van mensen (online) samenkomen. In deze blog informatie over: wat is een online community, hoe zet je een community op en hoe onderhoud je deze?

Met een online community kunnen deelnemers informatie uitwisselen, contacten opbouwen en zich verdiepen in het gezamenlijke onderwerp van de vereniging

Deelnemen, verbinden en samenwerken

Dus stel, jij hebt als vereniging een online community opgezet met actieve deelnemers. Deelnemers die veelal contributie betalende leden van je vereniging zijn. Maar dat is niet altijd het geval. Deelnemers van de online community kunnen ook potentiële leden zijn. Met hen kun je door middel van een gezamenlijk onderwerp contact leggen, met als uiteindelijk doel: nieuwe leden werven. De vraag hoe je als vereniging nou echt het contact met leden kunt maken en verdiepen, kan worden beantwoord met: een online community!

Maar, onderschat het opzetten en onderhouden van een online community is niet. Het is een pittige maar ontzettend leuke taak voor de community manager en betrokkenen. Vol uitdagingen waar je een flinke dosis passie bij nodig hebt! De realisatie naar een online community kun je onderverdelen in 3 stappen:

 • Kennis & verdieping: Wat is een online community en waar moet je op letten?
 • Start: Hoe zet je een online community op?
 • Doorstart & doorgaan: Hoe onderhoud je een online community?

In 3 stappen naar een succesvolle online community

1. Kennis & verdieping: Wat is een online community en waar moet je op letten?

Een online community is een online omgeving voor een netwerk van mensen met bijvoorbeeld een gezamenlijke interesse of bepaalde (specifieke) kennis. Hier kunnen deelnemers informatie uitwisselen, contacten opbouwen en zich verdiepen in het gezamenlijke onderwerp van de vereniging. Het is niet alleen essentieel je te verdiepen in wat een online community is en op welk platform je de community opzet. Het is ook belangrijk om helder te hebben:

 • Waarom willen wij als vereniging een online community?
 • Zitten onze leden hier op te wachten?
 • Wat zijn de voordelen van een online community?
 • Welke hobbels gaan we vast en zeker tegenkomen op de weg naar het opzetten van een community?

Je kunt maar beter goed voorbereid zijn!

Download onze whitepaper ‘Wat is een online community?’


2. Start: Hoe zet je een online community op?

Voordat je ook maar iets online doet in de community is het belangrijk je goed voor te bereiden. En ook voor deze fase hebben wij een whitepaper gemaakt waarin we stap voor stap met je doornemen hoe je een online community opzet. Download hem direct zodat je het op je gemak kunt doornemen. In deze whitepaper behandelen wij de volgende stappen:

 • Kies je platform. Kies je voor een bestaand platform of voor specifieke online community software? Zorg daarbij voor een stabiel platform, met een snel laadvermogen en waarbij je zelf de lay-out kunt aanpassen.

 • Formuleer je doel. Je wil dat de community een onderdeel wordt van je klantreis. Dat de  online community niet meer weg te denken is en van net zoveel waarde is als je website, de nieuwsbrief en sociale media.

 • Bepaal je doelgroep. Het is belangrijk je doelgroep goed te kennen. Dit kun je bereiken door een buyer persona te maken en daarna de buyer journey voor een compleet beeld.

 • Stel een klankbordgroep samen. Het doel van een klankbordgroep is het creëren van draagvlak en het samen succesvol inrichten en opbouwen van de community.

 • Uitrollen van de community. Gebruik sociale media om te vertellen over de community. Laat iedereen weten dat je er bent. Schrijf er blogs over op de website van je vereniging en deel dit op sociale media.

 • Levend maken van de community. De start van een nieuwe fase: levend maken van de community, met als doel het vergroten van het aantal deelnemers tijdens de campagnes.

Download de whitepaper: Hoe zet je in 6 stappen een online community op?


3. Doorstart & doorgaan: Hoe onderhoud je een online community?

Binnenkort verschijnt hier een whitepaper over! Een zeer belangrijk onderdeel van de online community: het onderhouden van je community. Het is een taak die niet moet worden onderschat, want het vergt veel aandacht en tijd om de community levend te houden. De aandachtspunten die hierbij komen kijken zijn:

 • Maak en geef de ruimte aan deelnemers voor interactie, content en discussie.

 • Zorg voor waardevolle content, en blijf deze ook creëren.

 • Stel vragen en doe actief mee.

 • Accepteer kritiek en reageer hier ook op.

 • Zorg dat je aanwezig bent en ja, als dat nodig is, mag je best streng zijn. Zorg dat de community regels worden nageleefd.

 • Je bijdrage hoeft niet altijd groots en belangrijk te zijn: zorg voor small talk, dat is belangrijk voor het contact en de verbinding.

 • Realiseer je dat je werk nooit klaar is. Dat deze bovenstaande en andere punten die worden behandeld in de volgende whitepaper altijd gelden, zolang de online community draaiende is.

Geef deelnemers de ruimte, stel vragen, doe actief mee en realiseer je, dat je werk nooit klaar is

Dit blog geeft globaal weer wat een online community is, hoe je een community start en onderhoud. De whitepapers die je kunt downloaden, geven alle benodigde en verdiepende informatie om daadwerkelijk aan de slag te gaan met een online community voor jouw vereniging. Vergeet je niet in te schrijven voor de nieuwsbrief voor het laatste deel over hoe je een online community kunt onderhouden!

Mis de nieuwste whitepaper niet en ontvang hem, net als vele anderen, in je mail!

Labels:

Plaats een reactie

Italic en bold

*Dit is italic*, en _dit ook_.
**Dit is bold**, en __dit ook__.

Links

Dit is een link naar [Procurios](http://www.procurios.nl).

Lijsten

Een lijst met bullets kan worden gemaakt met:
- Min-tekens,
+ Plus-tekens,
* Of een asterisk.

Een genummerde lijst kan worden gemaakt met:
1. Lijst-item nummer 1.
2. Lijst-item nummer 2.

Quote

Onderstaande tekst vormt een quote:
> Dit is de eerste regel.
> Dit is de tweede regel.

Code

Er kan een blok met code worden geplaatst. Door voor de tekst vier spaties te plaatsen, ontstaat een code-block.

Joan2.jpg

Joan Lufting

Inspireren & verbinden in gelijkwaardigheid. Via deze weg elkaar ontmoeten, dat is mooi!

Lees ook

 1. 29 juni 2018Een geïntegreerd platform voor patiëntenverenigingen0 reacties
 2. 12 juni 2014De (on)zin van Big Data voor verenigingsleden0 reacties
 3. 15 oktober 2018Het nut van een klankbordgroep0 reacties
 4. 24 oktober 2018Regels en richtlijnen voor je online community0 reacties
 5. 23 oktober 2018Procurios bezocht het IFC 20180 reacties

Voordat je verder gaat ...

Met onze nieuwsbrief houden we je maandelijks op de hoogte van de mogelijkheden van het Procurios Platform en de ontwikkelingen in de markt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief