30 March 2015 Rogier van den Berg 3 minute read

Beter vindbaar in Google omdat je site mobiel-vriendelijk is

Is jouw site nog niet geoptimaliseerd voor mobiele apparaten? Dan is het nu tijd voor actie!

Google heeft aangekondigd vanaf 21 april websites die ‘mobile-friendly’ zijn hoger te waarderen. Het is dus slim ervoor te zorgen dat je website geschikt is voor mobiel gebruik. Een website die niet responsive is zal lager terecht komen in de zoekresultaten van Google.

Mobile-friendly?

Concreet betekent dit dat het gebruik ervan ook prettig is als je met je tablet of smartphone op een website komt.


Er zijn steeds meer verschillende soorten apparaten waarmee we online gaan

Je kunt daarvoor bijvoorbeeld gebruik maken van een ‘responsive design’, wij raden dat sterk aan. Afhankelijk van het scherm van je bezoeker past het design van jouw website zich aan. Je website én je content schaalt mee met de schermgrootte dat het device van je bezoeker biedt. Contentblokken die op je desktop naast elkaar staan, komen op een mobiel apparaat bijvoorbeeld onder elkaar te staan. Teksten blijven dan prettig leesbaar terwijl sommige afbeeldingen juist (sterk) worden verkleind. 

Een andere mogelijkheid zou het aanbieden van een speciaal voor mobiel gebruik ontwikkelde website zijn. Daarbij krijgt een mobiele bezoeker een daadwerkelijk andere website te zien dan een bezoeker met een ‘volwaardige computer’ (desktop). Er zijn in dan in feite twee websites: De volledige en de mobiele. Dit heeft wel diverse nadelen voor het beheer van je website, maar ook voor de vindbaarheid!

Google vindt mobiel belangrijk

Google vindt het belangrijk dat je website er goed uit ziet op mobiele devices:

Mobile is critical to your business and will continue to be so . Make sure visitors can have a good experience on your site when they’re visiting from their mobile devices!

Om ervoor te zorgen dat websites steeds meer geschikt zijn voor mobiel gebruik, gaat Google deze websites hoger waarderen. Hiermee beginnen ze in april. Het concrete gevolg is dat als je website (nog) niet geoptimaliseerd is voor smartphones en tablets, je slechter in Google vindbaar zult zijn.

Daarbij heeft een responsive website de voorkeur boven een aparte mobiele website. Je hoeft content dan maar één keer te beheren. Daarnaast is dit voor jouw Google-waardering in de meeste gevallen ook beter, omdat de mobiele- en desktop-variant van de website identiek zijn qua content. Google vindt dit belangrijk, omdat ze willen dat informatie beschikbaar moet zijn voor iedereen, ongeacht het device van je bezoeker. Als je wél gebruik maakt van een losse mobiele website kan het je punten kosten in de Google-waardering wanneer de mobiele website pagina's niet bevat die wel geïndexeerd zijn door Google.

Test je eigen website

Google heeft een test aangeboden, waarmee je zelf kunt bekijken of jouw website al ‘mobile-friendly’ is.

De website van Procurios is mobile friendly

De website van Procurios is mobile-friendly

Wil jij dit ook proberen voor jullie website? Doe hier zelf de Google Mobile-Friendly Test

Kan Procurios hierbij helpen?

Mocht jullie website nog niet mobile-friendly zijn, dan kan Procurios hierbij helpen. We kunnen een nieuw design ontwikkelen dat responsive is of het huidige design responsive maken.

Daarmee zorg je ervoor dat jullie website nu, maar ook in de toekomst goed vindbaar is via zoekmachines en ook te gebruiken is op mobiele apparaten. Voor meer informatie kun je contact opnemen met onze servicedesk.

Read more about

Other interesting posts

Also read

Sign up to our newsletter