1 February 2018 Procurios 4 minute read

Procurios voor Bart's Bikkels!

Bij de Bart de Graaff Foundation ging het kriebelen. De ambitie om te groeien was er al lange tijd, maar hoe leg je nu die basis om dit op een zo overzichtelijk mogelijke wijze te doen? In september van 2018 ging Esther Duller aan de slag bij de stichting en zij wist precies waar te beginnen. Stap 1: een praktisch en gebruiksvriendelijk CRM.

Positieve omgeving

Binnen de Foundation is Esther verantwoordelijk voor de commerciële zaken. De Foundation zet zich in voor Bikkels: jonge mannen of vrouwen met een levensbepalende lichamelijke beperking die graag een eigen bedrijf willen starten, maar hierin worden belemmerd. Want heb je bijvoorbeeld MS of mis je een been, dan krijg je van de bank vaak niet zomaar meer een lening.

Bart de Graaff had nieren die niet werkten, maar kon wel rekenen op een omgeving die hem hielp, stimuleerde en motiveerde om zijn dromen waar te maken. De Bart de Graaff Foundation vindt dat iedereen met een beperking én ambitie die kans moet krijgen. Daarom helpt de Foundation deze talentvolle mensen, echte Bikkels, om hun ideeën uit te voeren door hen te koppelen aan een mentorbedrijf. Een mentorbedrijf doneert een startkapitaal aan een Bikkel en/of helpt het bedrijf met opstarten. Zo wordt de Bikkel gecoacht en is er bovendien goed contact met de persoon die wordt geholpen.

Het is aan Esther om nieuwe bedrijven te zoeken die zo’n mentorrol op zich willen nemen. “En gelukkig zijn dit er steeds meer,” vertelt ze. “Momenteel zijn er zo’n 75 Bikkels die al geholpen zijn en sinds maandag hebben we er weer 14 bij. In vergelijking met andere stichtingen, richten wij ons dus niet in de eerste plaats op het werven van donateurs alleen, maar zijn we ook altijd op zoek naar mentorbedrijven. Zij helpen de Bikkels echt op weg.”

Ik ben echt een sucker voor CRM systemen!

Losse Excelbestanden

De Foundation bestaat inmiddels 15 jaar en alle werkzaamheden zijn tot voor kort gedaan door 2 mensen (inmiddels uitgebereid naar 4). “In die tijd zijn er tientallen Bikkels geholpen en die 2 mensen hebben waanzinnig goed werk gedaan, maar dit betekende ook dat alle informatie en administratie bij hen leefde. In Excelbestanden én in hun hoofd.”

Esther: “Het is zo erg lastig om van eerdere projecten te achterhalen wat daar de regels waren, waar er op werd geselecteerd en hoe dat precies ging. Buiten die vele losse Excelbestanden om was er maar weinig vastgelegd.” Maar de Foundation wil groeien en dé basis voor groei is goed overzicht.

Gelukkig heeft Esther een goede oplossing. “We moesten dus niet op zoek naar een andere leverancier, maar we moesten op zoek naar een leverancier. Ik ben echt een sucker voor CRM systemen, dus ik vroeg al direct: mag ik alsjeblieft op zoek gaan naar een manier om al die losse bestanden in een overzichtelijk systeem te stoppen? Anders schiet het niet op en creëer je alleen maar chaos, helemaal als je met z'n vieren overal en nergens iets bewaart. Bovendien kan het werken met losse bestanden redelijk onveilig zijn.”

Procurios werkt al veel met fondsenwervers en dat is ook te zien aan het klantenbestand.

Kwaliteit boven kwantiteit

Via de CRM-wijzer kwam de Foundation bij Procurios terecht. Er zijn nog twee andere partijen benaderd, maar die viel uiteindelijk af. “Procurios werkt al veel met fondsenwervers en dat is ook te zien aan het klantenbestand,” zegt Esther. “Fondsenwervers maken op een heel andere manier gebruik van een CRM, dan, bijvoorbeeld, een groot salesbedrijf. Procurios heeft daar ervaring mee en we zijn ervan overtuigd dat Procurios ons goed kan helpen met onze toekomstvisie.”

“We willen groeien en onze Bikkels zo goed mogelijk helpen. Want als je zo’n Bikkelproject niet vanaf de start goed opzet, dan bereik je alsnog weinig. Dus voor ons geldt: kwaliteit boven kwantiteit.”

Momenteel zet de Foundation koud bellen in om met potentiële mentorbedrijven in contact te komen, of via het eigen netwerk. “Om meer van die bedrijven te benaderen, zijn we in de toekomst van plan om grotere campagnes op te zetten. Voor ons liggen er nog genoeg online kansen. Zo is het op dit moment wel mogelijk om je als Bikkel op de website in te schrijven, maar is er nog geen duidelijke plek om je direct aan te melden als geïnteresseerd mentorbedrijf. En zulke contactmomenten hopen we met de website uiteindelijk te vergroten.”

Heeft jouw organisatie interesse om zich aan te melden als mentorbedrijf om een Bikkel op weg te helpen, of wil je op een andere manier bijdragen? Neem dan contact op met de Bart de Graaff Foundation.

Other interesting posts

Sign up to our newsletter