8 October 2018 Kevin van den Eshof 2 minute read

De Procurios Unconference!

In het weekend van 21 september vond de Procurios Unconference plaats. Via sociale media gaven we al een blik achter de schermen, maar in deze blog vind je een overzicht van het weekend en lees je waarom Procurios jaarlijks de Unconference organiseert!

Conferentie Unconference!

Wat is een unconference eigenlijk? Het meest kenmerkende verschil tussen een unconference en een gewone conferentie, is dat bij een unconference het programma aan het begin van de dag nog leeg is. De bedoeling is dat de deelnemers gezamenlijk het programma vullen.

Toen de Procurioten ‘s ochtends bij de unconference aankwamen was er dus geen enkele sessie op het programma gevuld. Na een korte introductie ging iedereen druk aan het schrijven. Samen vormden we zo binnen 10 minuten een volledig programma voor die dag. Ook dit jaar was de Unconference dus weer een groot succes. Ik durf eigenlijk wel te stellen dat bijna alle meningen, ideeën en andere hersenspinsels op tafel zijn gegooid.

Maar waarom een unconference?

De vorm van een unconference zorgt ervoor dat er ruimte wordt geboden aan de deelnemers. Zij beslissen zelf welke onderwerpen er worden besproken. Het mooie is dat via deze manier een beroep wordt gedaan op ieders creativiteit en er zo onderwerpen aan bod komen die leven binnen de organisatie.

Een ander voorbeeld van een dergelijke vorm zijn de Procurios Lightning Talks. Elke maand kunnen Procurioten zich aanmelden om een onderwerp te presenteren en bespreken met collega’s van alle verschillende disciplines. Net als tijdens de Unconference, staat de keuze voor het onderwerp vrij en kan iedereen een onderwerp ‘ophangen’ aan een programmabord. Als Procurioot bereid je vervolgens een kort praatje voor. En achteraf biedt de borrel altijd ruimte voor discussie!

Deze vorm is een groot succes gebleken, want zowel de Unconference als de Lightning talks zijn altijd druk bezocht!

Nog meer voordelen?

Een mooi voordeel van de Unconference en de Lightning Talks is dat de kans groot is dat ook mensen waarvan je het niet verwacht hun kans pakken. Zo kunnen ze op een laagdrempelige en directe manier ook hun onderwerp of idee opperen bij collega’s. Daarnaast is de flexibiliteit ook een zeer groot voordeel. Je hebt bij een unconference geen last van uitvallende sprekers en je loopt minder het risico last minute het programma te moeten omgooien. Eigenlijk heb je zo überhaupt geen programma stress... Klinkt best goed, toch?

Je weet nu waarom je een unconference zou moeten houden en hoe het bij ons in zijn werk is gegaan. Hier blijft het alleen niet bij… Enthousiast geworden door dit concept? Binnenkort komt er een blog online waarin we tips & tricks geven over hoe je nu het best zo’n unconference kan organiseren! Dus abonneer je op de nieuwsbrief en stay tuned..!

Natuurlijk hebben we ook een leuke sfeerimpressie van de Procurios Unconference 2018!

Read more about

Other interesting posts

Also read

Sign up to our newsletter