VUmc

Procurios is veel meer dan een CRM-systeem alleen. Elke week ontdekken we nieuwe mogelijkheden. Het platform kan veel en je hoeft relatief weinig te doen.

Bernie Hermes manager vriendenprogramma bij VUmc

November 2018: VUmc Fonds

Fondsenwerving is voor VUmc de basis van haar bestaan. Het ziekenhuis in Amsterdam is ooit opgericht vanuit giften van Vrouwen VU-hulp. Nog altijd zijn donaties een belangrijke inkomstenbron. Met een nieuw CRM-systeem gemaakt door Procurios zet het VUmc Fonds mooie stappen om de komende jaren te groeien.

  • 7500 Medewerkers ziekenhuis
  • 2300 Vrienden
  • Top 3 Wetenschappelijk onderzoek wereldwijd

In de groene VU-collectebusjes spaarden meer dan 100.000 leden van de Vrouwen VU-hulp vanaf 1932 wekelijks een stuiver of dubbeltje om de faculteit geneeskunde op te zetten. Die opende in 1950 en in 1956 ging dankzij de donaties de eerste paal de grond in van het Amsterdamse ziekenhuis. In 2008  zijn de medische faculteit en het ziekenhuis gefuseerd en wordt het VUmc een van de acht universitair medische centra in Nederland. Op dit moment wordt er hard gewerkt aan de fusie met het andere universitaire medische centrum Amsterdam AMC. Samen heten zij straks het Amsterdam UMC.

Vriendenprogramma voor het fonds

Sinds begin jaren negentig doet VUmc aan fondsenwerving. Die is onderverdeeld in twee fondsen, een stichting voor oncologie-onderzoek en het VUmc Fonds. In dat laatste fonds zijn het MS Centrum Amsterdam en het Alzheimercentrum Amsterdam ondergebracht. Bernie Hermes is manager van het Vriendenprogramma, daaronder vallen de kleine en middelgrote donateurs. Het VUmc is vier jaar geleden gestart met het vriendenprogramma. Het kost relatief veel administratie. Van de 6,5 miljoen euro die jaarlijks aan donaties binnenkomt bij het ziekenhuis, is nu twee ton afkomstig uit het Vriendenprogramma. Hermes: “Het idee is om inkomsten te verspreiden over meerdere bronnen. Grote donateurs zijn kwetsbaar, als er één afvalt dan ben je gelijk een groot bedrag kwijt.”

Elke week ontdekken we nieuwe mogelijkheden. /Fundraising is veel meer dan een CRM-systeem. Het kan veel en je hoeft relatief weinig te doen.

Met het oude CRM-systeem had de backoffice volgens Bernie heel veel werk. “De werkdruk ligt heel hoog. Het is voor een groot deel handwerk, ooit opgezet voor projectmanagement. Losse donaties moeten handmatig in-en uitgevoerd worden. Als iemand een toezegging deed om 10 jaar lang elke maand een bedrag te doneren, dan moest dat 120 keer worden ingevoerd.” Sinds de overgang van VUmc Fonds afgelopen september op /Fundrasing, zijn dit soort handelingen verleden tijd. Een hele vooruitgang, stelt Bernie enthousiast. “Het is veel meer dan een CRM-systeem. Behalve contactgegevens houden we er ook donaties en incasso’s in bij. Elke week ontdekken we nieuwe mogelijkheden die het systeem ook kan. Het komende jaar willen we ook de website, de mailings en de financiën onder de loep gaan nemen. Zo willen we de donatiepagina gaan verbeteren en koppelen met de software.”

Van de plank voor het fonds

Met /Fundraising koos VUmc een product dat Procurios in de loop der jaren heeft ontwikkeld en verbeterd in samenwerking met fondsenwervers. Bernie: “In plaats van iets te laten bouwen, kon Procurios het product gewoon van de plank halen. Bovendien is het een systeem waar je veel mee kan, maar waar je relatief weinig voor hoeft te doen.”

Procurios nam de tijd om het pakket aan te vullen met een stukje maatwerk. Zo hebben we een deel voor managementrapportage toegevoegd.

Het pakket is het uitgangspunt, maar in overleg werd het wel nog verder aangescherpt aan de specifieke wensen van VUmc. Bernie: “Zo hebben we bepaalde centra en het relatietype ‘familie’ toegevoegd in het CRM, dat is echt een stukje maatwerk. Procurios heeft daarvoor echt de tijd genomen. Zo miste Bernie nog één ding: managementrapportage. Een overzicht dat aan de hand van grafieken in één oogopslag visueel maakt wat de behaalde resultaten zijn. Bernie: “Daarom doen we samen met een aantal klanten mee met een pilot van Procurios. Van wat er nu staat worden we al heel blij, dat is al ‘yes!’

De nieuwe software gaat ons uiteindelijk veel tijd besparen. Tijd die relatiemanagers en backoffice kunnen gebruiken om andere dingen te doen.

Aan de hand van selecties binnen het ledenbestand kan VUmc fonds precies een doelgroep voor een bepaalde mailing samenstellen. Bernie: “We slaan met dit CRM een heleboel stappen over die we eerder wel moesten maken.” Hij denkt dat het de komende maanden duidelijk gaat worden hoeveel werk de nieuwe software gaat besparen. “Ik denk dat over een half jaar blijkt dat de werkdruk met zoveel procent is verminderd. Relatiemanagers en backoffice zijn dan veel minder tijd kwijt aan administratie. Tijd die ze kunnen gebruiken om meer aandacht aan onze donateurs te besteden, want daar draait fondsenwerving uiteindelijk om.”

Klantverhalen: Dit vinden onze klanten van het Procurios platform

Vincent Stoops bij Davidsfonds

Procurios heeft zowel de technische kennis als het zakelijk inzicht om te begrijpen wat onze organisatie nodig heeft

Profielfoto van Vincent Stoops
Vincent Stoops adjunct-directeur bij Davidsfonds

Steven de Weirdt bij

In plaats van losse papiertjes beheren we nu online CRM, website en mailings. Dat loopt tot op heden heel erg goed

Profielfoto van Steven de Weirdt
Steven de Weirdt communicatie & ledenwerving bij

Jan Willem bij MissieNederland

Als we dit project met Procurios niet hadden gedaan, hadden we nooit zo snel kunnen schakelen.

Profielfoto van Jan Willem
Jan Willem hoofd Marketing & Communicatie bij MissieNederland

Inge Pauwels bij

We werken nu sneller en efficiënter. We zamelen meer fondsen in en we kunnen gerichter onze donateurs aanspreken. We beleven veel voordelen aan het Procurios platform.

Profielfoto van Inge Pauwels
Inge Pauwels educatief medewerker bij

Geert Hendriks bij Adra

Tijdens de demo konden we zien hoe het systeem functioneert; het gemak van het platform sprong eruit! De gebruiksvriendelijkheid, in combinatie met de prijs, hebben ons positief doen beslissen.

Profielfoto van Geert Hendriks
Geert Hendriks directeur bij Adra

Jan van Velthuizen bij Stichting Zorg Adullam

De overstap naar Procurios heeft bijgedragen aan duidelijkheid in het systeem en betere communicatie met donateurs. De ervaring van Procurios met donateursbeheer hielp ons bij de inrichting.

Profielfoto van Jan van Velthuizen
Jan van Velthuizen fondsenwerver en communicatieadviseur bij Stichting Zorg Adullam

Anne-Lise Passelecq bij

We zijn echt opzoek gegaan naar een systeem om efficiënter te gaan werken. En toen zijn we bij Procurios terecht gekomen.

Profielfoto van Anne-Lise Passelecq
Anne-Lise Passelecq coördinator bij

Lisette van Effrink bij Foodwatch

Met Procurios kan ik mijn marketing aansluiten op mijn donateurs. Ik kan vertrouwen op mijn database. De software is gebruiksvriendelijk en intuïtief.

Profielfoto van Lisette van Effrink
Lisette van Effrink projectmanager en fondsenwerver bij Foodwatch

Martin Vastenhout bij Museum Dorestad

Procurios hielp ons met een database voor relatiebeheer, een nieuwe website en een betaalmodule voor fondsenwerving

Profielfoto van Martin Vastenhout
Martin Vastenhout vicevoorzitter bij Museum Dorestad

Bernie Hermes bij VUmc

Procurios is veel meer dan een CRM-systeem alleen. Elke week ontdekken we nieuwe mogelijkheden. Het platform kan veel en je hoeft relatief weinig te doen.

Profielfoto van Bernie Hermes
Bernie Hermes manager vriendenprogramma bij VUmc

Dirk-Bart Houweling bij ECM

We hadden een klik. Procurios wil graag vernieuwen en maakt dat ook waar. Ze blijft zoeken naar een oplossing waar iemand anders afhaakt. Uit alles blijkt dat het team je verder wil helpen.

Profielfoto van Dirk-Bart Houweling
Dirk-Bart Houweling facilitair manager bij ECM

Tom Ysewijn bij

De kennis die jullie in huis hebben is goud waard! Daarin onderscheiden jullie je met andere bedrijven die wij op ons pad zijn tegengekomen.

Profielfoto van Tom Ysewijn
Tom Ysewijn digitale communicatie bij
bram.jpg

Nieuwsgierig geworden? Ik help je graag ontdekken of Procurios bij kan dragen aan de ontwikkeling van jouw organisatie.

Bram Van Roy - Business Developer open dialog open dialog LinkedIn