Engagement

Online community starten voor verenigingen: het hoe, wat en waarom

15 april 2021 Joost de Locht 8 minuten lezen

Hoe weet je of een online community bij jouw vereniging past? In dit blog vertellen we je meer over hoe een online community werkt en wat de meerwaarde is voor je leden en je vereniging.

Een online community is een mooie manier om kennis te delen. Het samenwerken wordt ook makkelijker aan de hand van zo'n online community.

Ook beantwoorden we 4 van de meeste gestelde vragen van verenigingen die een online community overwegen. Wil je direct de diepte in? Lees dan onze gidsen over het kiezen voor, opbouwen van en onderhouden van een online community voor verenigingen.

Verbinden met een online community

In de basis is een online community niets minder dan een plek waar leden laagdrempelig met elkaar in gesprek gaan. Ze kunnen zo bijvoorbeeld kennis, nieuws en ervaringen uitwisselen. De vorm van een online community staat niet vast. Zo vind je community's op bijvoorbeeld een zakelijk chatplatform als Slack, social media zoals LinkedIn en Facebook of op een online forum. Het medium is relatief onbelangrijk als het gaat om wat je wilt en kunt bereiken met een online community. Uiteindelijk bestaat een gezonde community uit een min of meer hechte groep leden met soortgelijke ervaringen en/of belangen. Zij hebben de behoefte om daarover onderling in contact te zijn en dat contact kan jouw organisatie faciliteren.

Dat heeft veel voordelen. Leden van een community keren steeds weer terug omdat ze er gehoord en gezien worden. Ze kunnen er samenwerken aan een gemeenschappelijk doel of de behartiging van een bepaald belang. Omdat online communities vaak rondom specifieke thema's of belangen zijn opgebouwd, is de betrokkenheid van leden vrij hoog en is al snel sprake van echte verbinding. Maar voordat sprake is van een bloeiende community, moeten eerst heel wat keuzes worden gemaakt en werk worden verzet. De eerste vraag die moet worden beantwoord is dan ook of een online community bij je vereniging past.
Die vraag is de afgelopen jaren steeds relevanter geworden, want community's zijn (mede door corona) steeds populairder. 

Community-verbinding

Specifiek voor verenigingen heeft de coronacrisis gezorgd voor snellere digitalisering. Verenigingen moesten middelen en vormen vinden om de verbinding met leden en hun relevantie te behouden. Een gevolg daarvan is dat ook het verenigingsleven zich meer online afspeelt. Het ligt voor de hand dat dit deels zo zal blijven. Verenigingen zijn binnen deze context op zoek naar nieuwe manieren om leden van waarde te voorzien. Een online community is een uitgelezen mogelijkheid om daar op een vooruitstrevende manier invulling aan te geven. Als een vereniging in staat is zijn missie op een effectieve manier over te brengen naar een online community, dan wordt een geweldig nieuw kanaal geopend voor leden.

Ook het verenigingsleven speelt zich permanent meer online af

Redenen om een online community te starten

Toch hebben niet alle verenigingen baat bij het starten van een online community. Het is daarom zinvol om voor jezelf op een rij te zetten of de verschillende functies van een online community van waarde zijn voor jouw vereniging. Voor een wandelvereniging ligt de vertaling van de missie naar een online omgeving misschien niet voor de hand, hoewel een community alsnog een prima platform kan zijn om bijvoorbeeld routes uit te wisselen. Patiënten- en brancheverenigingen zijn anderzijds typen organisaties die veel waarde kunnen leveren aan leden door een online community te starten. Kennisuitwisseling, lotgenotencontact en het ophalen van input voor belangenbehartiging kunnen bijvoorbeeld eenvoudig gefaciliteerd worden met een online community. Het is dus raadzaam om:

    • Goed na te denken of je missie te vertalen is naar een online community;
    • Te bepalen wat je wilt bereiken met je community;
    • In te schatten welke middelen je daar voor nodig hebt;
    • Duidelijk te definiëren wanneer je online community een succes is en wanneer niet;

Wanneer start je als vereniging een online community?

We wezen er al even kort op: door verschillen in doelstellingen en omvang leent de ene vereniging zich beter om een online community te starten dan de andere. In het algemeen kan gesteld worden dat patiëntenverenigingen, brancheorganisaties, beroepsorganisaties, kenniscentra, lotgenotenverenigingen en doelgroepverenigingen (bijvoorbeeld op het gebied van klimaat) veel baat hebben bij een online community. Een belangrijke reden daarvoor is dat er een breed gedragen missie, doel of ideaal is dat zich goed laat vertalen naar een online community. Kennisuitwisseling, contact met gelijkgestemden en zinvolle gesprekken over een gedeelde passie kunnen goed plaatsvinden binnen een online omgeving die speciaal daarvoor is ingericht.

Daarnaast hebben verenigingen met afdelingen verspreid over Nederland, Europa of de wereld veel te winnen bij het starten van een online community. De geografische spreiding en het aantal leden is dusdanig dat het niet voor de hand ligt dat zij elkaar ooit in echt zullen ontmoeten, terwijl die behoefte er wel kan zijn. Een online plek om samen te komen, biedt hen de mogelijkheid om laagdrempelig met elkaar in contact te komen. Je kunt als vereniging heel eenvoudig de waarde die je levert aan leden vergroten door dit te faciliteren.

Wat is de investering in een online community?

Een online community starten en onderhouden is een investering. Zo zul je ervoor moeten zorgen dat de community levendig blijft. Dat betekent dat je hier middelen en mankracht voor beschikbaar moet maken. Je hebt een community manager nodig die 'eigenaar' is van de community en alles in en rondom de community regelt en organiseert. Het kan ook verstandig zijn om moderators aan te stellen, zeker als je verwacht dat je community snel zal groeien. Zij zorgen ervoor dat de community volgens de regels wordt gebruikt en dat leden geholpen worden als ze vragen hebben of dingen signaleren die niet in de haak zijn. Vaak wordt dit door vrijwilligers gedaan.

Investeren in levendigheid
Het is verder goed om je vooraf te realiseren dat het faciliteren van een online community niet direct betekent dat hij ook levendig is. Je moet actief gebruikers werven en ervoor zorgen dat de leden van je community betrokken blijven. Houd er daarom rekening mee dat je ook nadat de community 'live' is gegaan de community moet blijven onderhouden. Het is dan ook verstandig om een groeiplan te maken voordat je je community openstelt voor je leden. Hierin is bijvoorbeeld beschreven hoe je community zich in grote lijnen moet ontwikkelen, zowel qua ledenaantal als inhoudelijk, en hoe dit bijdraagt aan de doelstellingen van je vereniging.

Financiële investering
De financiële investering is sterk afhankelijk van een aantal keuzes die je moet maken. Als je voor een online community op sociale media gaat, dan kost dat je in ieder geval niets. Maar ook daar zul je moeten zorgen voor levendigheid en heb je beheerders nodig. Als je kiest voor een eigen platform van een leverancier voor je online community, dan betaal je vaak opstart- en inrichtingskosten en een maandelijks bedrag. Ook hier zijn verschillende mogelijkheden, meestal afhankelijk van de mogelijkheden die een platform biedt. Zo bieden sommige leveranciers een mobiele app voor online community's, maar andere niet. Ga goed na hoe transparant het prijsmodel is: vaak zul je op basis van verbruik met bepaalde tarieven te maken krijgen. Je kunt in onze prijscalculator bijvoorbeeld zien wat je voor onze online community betaalt (selecteer de oplossing en/of de add-on communities).

Hoe een online community er uit kan zien

Kies je voor een open of gesloten community?

De meeste community’s zijn gesloten, maar er is ook een trend om community’s openbaar te maken. Met een gesloten community bedoelen we een community die voorwaarden stelt aan de deelname van leden. Een voorwaarde kan heel eenvoudig acceptatie door een community manager of moderator zijn. Een andere voorwaarde, die veel voorkomend is bij verenigingen, is of degene die wil deelnemen aan de community lid is van de vereniging. Een middenweg is dat een deelnemer geen lid hoeft te zijn van de vereniging, maar wel een account moet aanmaken om toegang te krijgen. 

Voor welke vorm van toegang je kiest, hangt volledig af van je doelstellingen. Als je doel bijvoorbeeld is om vogelliefhebbers te verenigen, dan doe je er goed aan om een gesloten community te starten. Zo heb je controle over wie toegang krijgt tot je community en zorg je je community voornamelijk wordt bevolkt door je beoogde doelgroep. Als je doel echter is om mensen een platform te bieden om vrijblijvend te discussiëren over het reilen en zeilen op de Nederlandse huizenmarkt, dan is laagdrempeligheid belangrijk. In principe behoort in dat geval vrijwel iedereen tot je doelgroep en dan wil je zo min mogelijk barrières opwerpen.  

Hoe zorg je voor een goede sfeer in je online community?

Daarnaast zul je moeten zorgen dat je een oogje in het zeil houdt bij de interacties tussen leden onderling en met je vereniging. Hoewel een eigen online community doorgaans een meer geborgen en respectvolle omgeving is dan bijvoorbeeld social media, is de drempel om ongezouten je mening te geven op het internet nog altijd laag. Je zult dus niet alleen moeten modereren, maar je moet ook goed nadenken over je toelatingsbeleid, een gedragscode en hoe je omgaat met overtredingen van die code. Stel daarom in ieder geval één beheerder en één moderator aan voor je community.

Een online community starten voor jouw vereniging

Als je je casus voor een online community rond hebt en er voor kiest om voor jouw vereniging een online community te starten, volgt een leuke en spannende fase: het opbouwen van je community. Je kunt in dit blog meer lezen over hoe dat werkt.

Wil je meer weten over online community’s, of het wat voor jouw vereniging is of hoe je een online community start? Lees dan gratis onze whitepapers over dit onderwerp.

Download de gids ‘Een online community voor je vereniging’

Download het stappenplan: 'In 6 stappen een online community' 

Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! 

Andere interessante artikelen

Lees ook eens

Blijf op de hoogte

Ontvang nieuwe kennisartikelen, klantverhalen en productupdates in je mailbox

Je kunt je op ieder moment uitschrijven