Digitale vereniging

Nieuwe leden werven en behouden met online technologie

15 januari 2024 Procurios 6 minuten lezen

Ledenorganisaties worstelen met leden werven en behouden, helemaal als het gaat om nieuwe generaties. Millennials en volgende generaties groei(d)en op met internet en hechten belang aan een online ervaring. Om te kunnen blijven groeien, moeten verenigingen nieuwe, online georiënteerde lidmaatschappen ontwikkelen. Online technologie speelt daardoor een centrale rol in het werven, binden en behouden van leden.

Voor verenigingen is online technologie een manier om het ledenaantal te laten groeien en de betrokkenheid van bestaande leden te vergroten. Zij doen dat bijvoorbeeld door content aan te bieden die interessant is voor leden willen en door de ledenervaring te personaliseren zonder dat daar een enorme backoffice voor nodig is. De meest succesvolle verenigingen weten bovendien dat hun online aanwezigheid niet begint en eindigt bij hun website - het gaat om het doeltreffend inzetten van meerdere online kanalen. Zo is bijvoorbeeld het verspreiden van informatie via je sociale strategie vooral belangrijk voor millenials, die vaak lastig te bereiken zijn via e-mailcommunicatie.

Hoe kan jouw vereniging innovaties omarmen en zorgen dat je in deze ontwikkeling meegaat? En hoe vertaalt die innovatie zich in het leveren van een betere ledenervaring? Wat is er eigenlijk nodig om aan de verwachtingen van je leden te voldoen in deze online wereld? En hoe transformeert online technologie de manier waarop verenigingen werken? We zetten vijf bouwstenen voor een succesvolle op leden gerichte online strategie op een rijtje.

1. Gepersonaliseerde informatie

Een van de grootste innovaties op het gebied van online ervaring is personalisering. Personalisatie betekent in een notendop het aanbieden van gerichte content en ervaringen aan specifieke deelgroepen van jouw online bezoekers. Personalisatie kan een krachtig hulpmiddel zijn voor non-profitorganisaties en ledenorganisaties. Het biedt namelijk de mogelijkheid om een unieke ervaring te bieden aan ieder van je leden, of ze nu één uit een paar duizend of een paar honderdduizend zijn. Personalisatie kan zowel gebruikmaken van gegevens uit het profiel van een lid (afkomstig uit je CRM), als van gedragsgegevens. De eigenlijke gerichte inhoud kan variëren van een aangepaste welkomstpagina tot een gepersonaliseerde conferentieagenda op basis van de interesses van een lid.

Eenvoudige personalisatiestrategieën kunnen ook helpen om potentiële leden zonder profiel aan te trekken. Met personalisatie op basis van geografische gegevens kun je lokale evenementen aanbieden aan mogelijk nieuwe leden, of terugkerende (met dus een grotere kans om te converteren) bezoekers een lidmaatschapsdeal aanbieden om hen eenvoudig door het aanmeldproces te leiden. Op basis van de pagina's die een bezoeker heeft bekeken, kan je website een potentieel nieuw lid ook naar een voor hem relevante pagina leiden die andere websitebezoekers misschien niet te zien krijgen. Door op maat gesneden ervaringen te bieden, kun je effectiever nieuwe leden werven en bestaande leden behouden.

Web-analytcis-2

2. Leden werven en behouden met website analytics

Veel mogelijkheden om leden te werven, boeien en binden zijn allang binnen handbereik voor verenigingen. Vrijwel iedere lidmaatschapsorganisatie heeft namelijk een website en die biedt veel inzicht in hoe leden naar informatie zoeken, naar welke informatie ze zoeken en of ze de online community gebruiken. Het gebruik van website-analyses helpt om gegevens te vertalen in zinvolle, bruikbare inzichten en kansrijke mogelijkheden te identificeren. Zo kom je er bijvoorbeeld achter welke pagina’s het best converteren, hoe bezoekers je website gebruiken middels heatmaps en welke boodschappen op welke kanalen kanalen de meeste bezoekers naar je website brengen.

3. Je CRM centraal

Leden werven is vergelijkbaar het met creëren van een funnel. Leden binden kan worden vergeleken met een customer journey en leden behouden is vergelijkbaar met klanttevredenheid. Een goed, op een vereniging toegespitst CRM-systeem verbindt deze processen zodat je kunt beschikken over een goed geoliede marketing- en salesmachine, front office en servicedesk, zonder dat je daar extra mensen voor nodig hebt. Een CRM-systeem kan je vereniging namelijk helpen om de communicatie met je leden te centraliseren, te optimaliseren en te stroomlijnen. Door gebruik te maken van zo’n gespecialiseerd systeem kun je veel beter segmenteren, zodat je effectieve marketingcampagnes kunt opzetten die zijn afgestemd op de interesses van jouw (potentiële) leden. 

Jongeren-media

4. Social media

Social media zijn inmiddels een vast onderdeel van de marketing- en communicatiestrategie van de meeste verenigingen. Maar toch wordt nog lang niet altijd het volle potentieel van social media benut. Dat komt doordat de term social media een beetje misleidend is: geen één sociaal medium is namelijk hetzelfde. En niet ieder sociaal medium heeft hetzelfde publiek. Zo zijn op Twitter en Facebook oudere generaties ruimer vertegenwoordigd, terwijl jongere generaties veelal op TikTok en Instagram te vinden zijn. 

Het is dus slim om goed te onderzoeken hoe jouw doelgroepen social media gebruiken en daar een social media strategie  voor te maken of op aan te passen. Misschien blijkt uit dit onderzoek dat het voor jouw vereniging helemaal geen zin heeft om actief te zijn op Twitter, terwijl YouTube nog onontgonnen terrein is en heel veel kansen biedt. Houd in je achterhoofd dat de keuze die je maakt voor de social media waar je op inzet ook gevolgen heeft voor je marketingstrategie. En misschien is het ook noodzakelijk om een contentstrategie te formuleren, al was het alleen maar om er voor te zorgen dat je boodschap scherp blijft en je een ritme vindt in de productie van je content voor social media. Het gebruik van social media is het meest effectief als je dit goed verankert in je algehele marketingstrategie. Je kunt in ons kenniscentrum meer lezen over marketing voor verenigingen.

Zoek je inspiratie voor je social media? Je kunt in dit artikel lezen hoe de aan de Verenigde Naties verbonden non-profit Sustainable Energy for All met een uitgekiende social media campagne de juiste doelgroepen (en generaties!) bereikt.

5. Weg met handmatige processen

Online technologie maakt het voor verenigingen mogelijk om traditionele methoden om leden te werven, zoals lidmaatschapsaanvragen en enquêtes, te vervangen door online formulieren en portalen, zodat het eenvoudiger en sneller is om de gegevens van leden bij te werken. Dit zorgt niet alleen voor een sneller proces en lagere kosten, maar helpt ook om een betere ervaring voor leden te creëren. Je kunt allerlei data aan elkaar relateren en zo meer gerichte acties, campagnes en diensten ontwikkelen. Het reduceert bovendien de kans op fouten bij het handmatig invoeren van gegevens.

Leden werven en behouden

Het online landschap is de afgelopen jaren enorm veranderd, en de technische mogelijkheden en de verwachtingen van leden zijn net zo snel veranderd. Voor verenigingen betekent het voldoen aan deze verwachtingen dat ze moeten investeren in nieuwe technologieën om leden beter van dienst te kunnen zijn. Nu veel ledenorganisaties op zoek zijn naar manieren om kosten te besparen, nieuwe leden te werven en efficiëntie binnen hun bedrijf te vinden, realiseren steeds meer verenigingen zich dat online technologie hét middel is om leden te werven en behouden. 

Wil je vaker interessante content ontvangen over het runnen van je online vereniging? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Andere interessante artikelen

Lees ook eens

Blijf op de hoogte

Ontvang nieuwe kennisartikelen, klantverhalen en productupdates in je mailbox

Je kunt je op ieder moment uitschrijven