Fondsenwerving

Trends in de toekomst van fondsenwerving

8 februari 2024 Procurios 2 minuten lezen

Fondsenwerving is veel meer dan een manier om meer inkomsten te genereren en dat vraagt om een creatieve aanpak voor de toekomst. 

Binnen fondsenwerving ontstaan voortdurend nieuwe trends. Welke mogelijkheden bieden deze voor jouw organisatie? Ontdek het in ons artikel over de toekomst van fondsenwerving.

Verbinding 

We zijn continu in verbinding met elkaar. Maar toch voelen steeds minder bedrijven, subsidieverstrekkers, vermogensfondsen en donateurs die verbinding met verenigingen, stichtingen of goede doelen op de lange termijn. Zij willen zich niet voor langere tijd verbinden als donateur. 

Uit het wetenschappelijk onderzoek ‘Geven in Nederland 2022’ blijkt dat online doneren echter nog flink kan groeien als goede doelen op de juiste manier die verbinding weten te vinden met met name jongere doelgroepen. Jongeren zijn namelijk minder snel geneigd dan voorgaande generaties, om vast te geven. Zij zijn online enorm actief en als zij daar bereikt worden,  mag verwacht worden dat hun geefbereidheid groeit. Ook blijkt uit het onderzoek dat de donatiebedragen uit online donaties groeien per donatie. Daarnaast maakt crowdfunding, wat in essentie ook een vorm van online fondsenwerving is, een opmars omdat het de donateur veel regie geeft over waar hij aan doneert en welk bedrag. Dit alles maakt online fondsenwerving nog steeds een interessante manier om donateurs te werven, waarbij nog veel groeipotentieel is.

Inspelen op de doelgroep 

Haaks hierop staat echter dat uit onderzoek dat gepubliceerd is in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS ONE blijkt dat mensen geneigd zijn om meer te doneren wanneer voor 100% vaststaat dat deze donatie eenmalig is. Dit gaat vooral over individuen die doneren namens zichzelf en niet namens een bedrijf. Dat moet dan ook zo voelen: denk bijvoorbeeld aan het doneren via een tikkie waarbij men zelf het bedrag kan bepalen, of via een pinautomaat. Gaat het om bedrijven, dan is het belangrijk om duidelijk te maken aan welk project zij bijdragen en welk tastbaar resultaat gerealiseerd kan worden met hun bijdrage. Zorg, wanneer een bepaald doel is bereikt of een project is afgerond, ook voor een enthousiaste terugkoppeling met concrete resultaten die zonder hun bijdrage niet mogelijk waren geweest. 

Data – je beste vriend binnen fondsenwerving 

Met de data die je via eenmalige donaties of grotere subsidies en fondsen ontvangt, kun je zorgen voor engagement of eerdere donateurs nogmaals benaderen. Met behulp van de juiste software weet je precies hoe je je stakeholders en donateurs het beste kunt benaderen en op welke kanalen zij het meest actief zijn. Buiten het verzamelen van de juiste gegevens over je donateurs is het ook belangrijk dat jouw eigen organisatie online zichtbaar blijft, want online fondsenwerving wordt steeds belangrijker. Dat doe je via je eigen website maar ook met je social media: op deze manier blijf je engagement creëren, laat je aan je donateurs zien wat je doet en wat hun bijdrage concreet heeft opgeleverd. En dat levert weer nieuwe donaties op! 

Andere interessante artikelen

Lees ook eens

Blijf op de hoogte

Ontvang nieuwe kennisartikelen, klantverhalen en productupdates in je mailbox

Je kunt je op ieder moment uitschrijven