Communiceren met donateurs, hoe doe ik dit? Als fondsenwerver is het extreem belangrijk dat jij het contact tussen jou en de donateur goed blijft onderhouden.

29 October 2018 Marlous van Merkenstein 3 minute read

Hoe houd ik mijn donateurs warm?

Stuurt jouw organisatie pas een mail naar donateurs op het moment dat er geld binnen moet komen? Dit is een valkuil van veel fondsenwervende organisaties, terwijl het juist belangrijk is om continu goed contact te onderhouden met je donateurs. De simpele handvatten in deze blog helpen je op weg om te investeren in een duurzame relatie die jouw organisatie uiteindelijk meer oplevert.

Wanneer je het donateursbestand op orde hebt met geïntegreerde software, krijg je een 360-graden beeld van alle individuele donateurs. Je ziet precies hoe elke donateur reageert op elke manier van communiceren.

Gebrek aan strategie

Donateurs zijn enorm belangrijk om je organisatie draaiende te houden. Toch blijkt uit onderzoek van De Toekomst van Fondsenwerving en Dunck Loyalty Marketing dat veel organisaties geen strategie hebben uitgedacht die ervoor moet zorgen dat donateurs blijven. Daarom komen ze vaak niet verder dan het versturen van een welkomstmail na aanmelding, donatieverzoeken en een bedankje na een donatie. Om je hiermee op weg te helpen, leggen we je graag uit hoe je ook buiten de donatieverzoeken contact kunt onderhouden met je donateursbestand. Als je dit goed doet, dan zullen ook de cruciale doneerverzoeken uiteindelijk beter ontvangen worden. Bedenk dat een loyale donateur uiteindelijk meer oplevert dan een nieuwe donateur!

Ontdek welke communicatie past

Wanneer je je donateursbestand goed op orde hebt met geïntegreerde software, krijg je een 360-gradenbeeld van alle individuele donateurs. Je kunt precies zien hoe elk lid reageert op elke manier van communiceren. Je ontdekt daarmee dus ook welke manier van benaderen past bij het geefgedrag van jouw donateurs. Doordat je communicatie kunt afstemmen op de leden, zullen ze deze ook meer gaan waarderen. En dat komt uiteindelijk weer ten goede aan het aantal donaties. Wanneer een donateur bijvoorbeeld vaak doorklikt op de persoonlijke verhalen van medewerkers in de nieuwsbrief, dan is het zaak dat hij dit soort berichten regelmatig ontvangt. De donateur vindt deze immers boeiend om te lezen en het houdt hem of haar betrokken bij waar jouw organisatie zich voor inzet.

Wees transparant en zichtbaar

Een donateur geeft geld aan jouw organisatie. Niet zomaar, maar omdat hij of zij feeling heeft met waar jouw organisatie zich voor inzet. Wie ergens in investeert, wil resultaat zien en weten wat er met zijn of haar investering gebeurt. Daarom is het belangrijk om je donateursbestand regelmatig op de hoogte te houden van wat jouw organisatie aan het doen is. Dankzij onze software voor fondsenwerving is het bijvoorbeeld mogelijk om een groep donateurs updates te sturen van een bepaald project waar ze geld aan hebben gegeven. Het CRM met matchingsmechanisme koppelt giften automatisch aan de juiste donateurs, campagnes en journaalposten. Op die manier worden de mailings automatisch aangepast aan het donatieprofiel van elke donateur.

Een duurzame relatie

Inzicht krijgen in wat je donateurs interessant vinden en hoe je ze kunt bereiken, is dus noodzakelijk om een goede en duurzame relatie op te bouwen. Zo zul je bijvoorbeeld ontdekken dat jonge donateurs gevoelig zijn voor berichten op sociale media, terwijl een oudere donateur actie onderneemt na het lezen van de nieuwsbrief. Inzicht in je donateursbestand levert je uiteindelijk een goede relatie met een hogere donatiebereidheid op. En zeker niet onbelangrijk; het doelgericht delen van informatie, bespaart eindeloos zenden zonder resultaat. Wat overblijft is efficiënte to-the-point communicatie waarmee je sympathie creëert onder je donateurs.

Read more about

Other interesting posts

Sign up to our newsletter