20 May 2016 Fieke van Bussel 5 minute read

Google knowledge graph

Je hebt 'm misschien al eens bewust of onbewust voorbij zien komen tijdens het zoeken, de knowledge graph. Google introduceerde de kenniskaart, zoals hij in het Nederlands heet, eind 2013 in Nederland. Met de knowledge graph wil Google je nog sneller antwoord geven op je vraag of zoekopdracht. Hoe ze dat doen en hoe jij er gebruik van kunt maken, lees je hieronder.  

Samenvatting van een zoekopdracht

De knowledge graph is eigenlijk een samenvatting van de zoekterm die je hebt ingevoerd. Aan de rechterkant van het scherm verschijnt een blok met informatie waarvan Google hoopt en verwacht dat je ernaar op zoek bent. Wat er gebeurt is dat er informatie uit verschillende bronnen in een overzicht getoond wordt. En dan niet zomaar een overzicht, er worden ook verbanden gelegd tussen de informatie die je ziet. We leggen dit verder uit aan de hand van een voorbeeld. Als je zoekt op Van Gogh museum zie je onderstaande knowledge graph: 

In deze knowledge graph zie je onder andere gegevens uit Google Maps, Google+, Google Business, Wikipedia en de website van het museum. Dit is een soort samenvatting van de informatie die online te vinden is. Het verband dat bij de graph gelegd wordt, is onder andere welke schilderijen van Gogh heeft gemaakt. Google graph 'snapt' dat de schilder Vincent van Gogh de Aardappeleters en de Amandelbloesem heeft geschilderd. Als je zoekt op Willem Alexander 'weet'  Google wie zijn vrouw, kinderen en ouders zijn door verbanden te leggen. 

Bij andere knowledge graphs kan ook gebruik gemaakt worden van Freebase/Wikidata, websites en zoals Google het zelf zegt: meer dan 500 miljoen objecten, 3,5 miljard feiten en relaties van deze objecten die op het web te vinden zijn. Dat laatste klinkt een beetje vaag, maar dat is het ook nog wel. Ook al bestaat de knowledge graph al even, Google is nog steeds bezig om verbanden te leggen en onze taal te begrijpen. Als ik zoek op Rembrandt bedoel ik dan de schilder of de bioscoop in Utrecht? Google weet het niet, maar toont beide resultaten. De bioscoop komt eerst, omdat Google lokale resultaten op je zoekopdracht belangrijk vindt en ik zoek vanuit Utrecht. 

 

Wat kun je met Google knowledge graph?

En nu? Je weet nu ongeveer hoe de kenniskaart wordt opgebouwd door Google en via welke bronnen. Het zou natuurlijk erg mooi zijn als jouw informatie ergens op een knowledge graph terecht kan komen. De graph heeft een prominente plek in de zoekresultaten en kan dus zorgen voor meer en relevant verkeer naar je website. Als gebruikers zoeken naar jouw stichting, goede doel of bedrijf, zien ze zonder door te hoeven klikken je contactgegevens, je reviews, routebeschrijving en interessante links. Goede mogelijkheid dus om zichtbaar te zijn en zoals gezegd verkeer naar je website te krijgen. 

1. Zorg voor een 'gestructureerde gegevensopmaak' 

Om te zorgen dat je informatie op de goede manier getoond wordt, moet Google je website goed kunnen lezen en snappen welke informatie waar staat. Dit heet een 'gestructureerde gegevensopmaak'  of 'structured data mark-up'. Dit is een html-code waarin je extra informatie meegeeft aan bijvoorbeeld plaatsen, jaartallen en contactinformatie. Maar hiermee bepaal je ook hoe je in de zoekresultaten je bedrijfslogo, je bedrijfsnaam en social media links getoond worden. Google (en andere zoekmachines) weten hierdoor wat voor informatie ze lezen op jouw site.

2. Meld je bedrijf aan bij Google business en search console

Het is belangrijk om je bedrijf aan te melden bij Google business (Google mijn bedrijf), zodat Google jouw bedrijfsinformatie kan laten zien in maps en in de knowlodge graph. Zo ziet iemand die naar jouw bedrijf op zoek is meteen je contactgegevens, openingstijden en eventuele beoordelingen die je bedrijf heeft gekregen. In de Google search console (vroeger webmastertools) kun je ook aangeven hoe je website naar voren moet komen in de zoekresultaten, bijvoorbeeld de sitelinks en welk domeinnaam je wil tonen.  

3. Meld je aan bij Google+

Google houdt van en vertrouwt zijn eigen producten, dus voor de inhoud van de knowledge graph kijken ze zeker naar informatie die over je bedrijf te vinden is via andere diensten van Google. Maak dus een Google+ pagina aan en zorg regelmatig voor nieuwe content op je Google+ pagina en voor +1's. Let op dat je bij het aanmaken van de pagina de juiste branche kiest en zorg dat de naam die je je pagina geeft overeenkomt met hoe klanten naar je bedrijf zoeken. 

4. Zorg voor reviews

Google vindt de mening van anderen over jouw bedrijf belangrijk. Bovendien houdt de zoekmachine van actuele content. Zorg dus dat je reviews krijgt van jouw bedrijf of dienst. Dit kunnen +1's op Google+ zijn, reviews op TripAdvisor of TrustPilot. Heb je veel en goede reviews, dan vindt Google je bedrijf betrouwbaar en zal je eerder tevoorschijn komen in een knowledge graph.

5. Meld je aan bij Wikidata

Zoals hierboven al vermeld, wordt een deel van de informatie voor de knowledge graph gehaald uit Wikidata. Vroeger werd gebruik gemaakt van Freebase, maar de informatie die daar stond is inmiddels overgezet naar Wikidata. Wikidata is een kennisbank met informatie die mensen en computers kunnen lezen. Het verzamelt alle informatie en links uit Wikipedia en Wikimedia op 1 plek. Kijk of jouw bedrijf er al instaat en voeg 'm anders toe. 

Hoe pas je gegevens aan in de knowledge graph?

En dan is het zover: je staat in een knowledge graph. Maar er staat informatie die niet klopt of je wil graag wat aanvullen. Sinds begin 2016 is dat mogelijk. Je moet dan wel ingelogd zijn met een account dat gekoppeld is aan de Google search console. Je kunt nu een telefoonnummer wijzigingen of de beschrijving van je bedrijf aanvullen. Je kunt niet alle informatie op deze manier aanvullen en Google checkt de wijzigingen ook nog. Uit een case study is gebleken dat het ook kan helpen om je tekst in Wikidata aan te passen. Deze wijzigingen worden ook meegenomen in de knowledge graph. 

Read more about

Other interesting posts

Also read

Sign up to our newsletter