3 October 2017 Procurios 4 minute read

In beweging met Milieudefensie

In 2017 gingen Milieudefensie en Procurios voor het eerst de samenwerking met elkaar aan. Een bijzonder moment waar het glas op werd geheven. Milieudefensie had op dat moment bijna 90.000 leden en donateurs en 65 afdelingen verspreid door het land. Samen zetten zij zich in voor een duurzaam en eerlijk Nederland. In 2017 begon hun zoektocht naar een nieuwe softwareleverancier voor een CRM en Procurios was en is erg blij om een bijdrage te mogen leveren aan de toekomst van de vereniging. Destijds hadden we een kort gesprek met directeur Donald Pols over Milieudefensie en de zoektocht naar een nieuw CRM.

Milieudefensie werkt sinds 1971 aan mogelijkheden voor Nederlandse burgers om invloed uit te oefenen op beleidsprocessen die te maken hebben met het milieu en sinds enkele jaren ook specifiek op klimaatverandering. De achterban bestaat uit zoveel mogelijk mensen uit alle lagen van de samenleving, op lokaal en landelijk gebied, maar ook wereldwijd als lid van Friends of the Earth International. Kortom: iedereen die zijn steentje bij wil dragen om de bijdrage van Nederland aan klimaatverandering terug te brengen naar nul.    

Iedereen betrokken

In september 2017 organiseerde Milieudefensie bijvoorbeeld de landelijke bel-je-supermarktactie. “Sommige mensen zijn niet alleen lid, maar ook actief in de gemeenteraad om op die manier bij te dragen aan beleidsveranderingen. Maar bij Milieudefensie willen we graag dat iedereen een rol kan spelen binnen een klimaatvriendelijk Nederland,” vertelt Donald. “Dit is noodzaak wanneer je wilt dat de omschakeling naar een klimaatvriendelijke economie daadwerkelijk tot stand komt. Om die reden zijn wij altijd op zoek naar verschillende mogelijkheden om mensen invloed te laten uitoefenen op beleidsontwikkelingen. Wat best lastig is, aangezien klimaat en milieu heel technische, allesomvattende onderwerpen kunnen zijn. Bij de actie bel-je- supermarkt zie je heel goed dat we de burgers van Nederland centraal stellen: wij roepen hiermee iedereen - burger of gemeenteraadslid - op om met ons mee de supermarkten onder druk te zetten om alleen nog duurzame melk in hun schappen te plaatsen. Zo houden we iedereen betrokken en kunnen we de meeste impact maken.” En met succes; op 16 september belden honderden mensen de servicelijn van hun supermarkt om een klacht in te dienen over de niet-duurzame melk in de winkels, met als doel de supermarkten in beweging te krijgen.

Foto door Marieke Wijntjes

Moment van bezinning

“Begin 2017 werd duidelijk dat het contract bij onze huidige CRM-leverancier niet meer verlengd kon worden en dat was een moment van bezinning. Ons doel was op dat moment om ruim boven de 90.000 leden uit te komen en daarvoor hadden we de juiste tools nodig. Binnen de organisatie hebben we onszelf daarom wat vragen gesteld. Wat is onze visie op CRM? Welke software kan ons helpen om onze visie te ondersteunen? Welk systeem gebruiken andere organisaties om ons heen? Wat moeten we kunnen met de nieuwe software om onze doelen te behalen?”

Om de mogelijkheden goed in beeld te krijgen, bracht Manager Bedrijfsvoering Ellen Hondeveld samen met het projectteam CRM bezoeken aan politieke partijen en goede doelen. Mede door te kijken naar dezelfde soort organisaties, waar zij mee werkten en welke voorwaarden zij handhaafden, is er een eisenpakket binnen Milieudefensie tot stand gekomen. Daarnaast was er nog een punt om in overweging te nemen: "Eén van de uitgangspunten van de vereniging is het werken met open source, tenzij een closed source oplossing beter aansluit bij de wensen en eisen. Voor CRM is nu dus niet gekozen voor open source, omdat we overtuigd zijn dat Procurios ons meer kan bieden dan andere oplossingen."

Leuke bonus

Donald: “We zijn op zoek gegaan naar een systeem dat actiever aansluit op onze strategische doelstelling om een echte beweging op te bouwen. Het persoonlijker maken van het contact met onze leden staat hierbij voorop.” De visie van Milieudefensie, een eerlijke omschakeling, betekent namelijk het meenemen van de hele Nederlandse samenleving. “Dit betekent ook dat wij verschillende groepen binnen de samenleving moeten benaderen: we vullen dat in eerste instantie in vanuit sociaal economisch vlak, maar uiteindelijk ook vanuit demografisch en geografisch perspectief. Op basis van de inhoudelijk technische kwaliteiten van onder andere het CRM van Procurios in combinatie met de aanwezige aanvullende functionaliteiten voor bijvoorbeeld marketing, kon de knoop worden doorgehakt.”


Milieudefensie speelde al een tijdje met het idee om aan de slag te gaan met Agile werkmethoden, waaronder Scrum. “Dat Procurios met Scrum werkt, is voor ons daarom een goede manier om daar meer ervaring mee op te doen,” zegt Donald. “Dus dat is een leuke bonus.”

Lees hoe andere klanten Procurios ervaren

Neem direct contact op

Other interesting posts

Sign up to our newsletter