25 July 2018 Jennifer Lie Fong 5 minute read

Drie redenen om je als fondsenwerver te verdiepen in de blockchain

Door als fondsenwerver gebruik te maken van de blockchain technologie, maak je de geldreis van donateur tot project een stuk meer transparant en betrouwbaar. De technologie zorgt er namelijk voor dat er geen tussenpersonen meer nodig zijn, donateurs weten wat er met hun geld gebeurt en alle informatie rondom de transactie staat vast in een gedetailleerd 'grootboek'.

Wat is de blockchain?

De blockchain technologie en de daarbij horende cryptocurrencies zijn best lastig om uit te leggen. Volgens TNO: 

“Blockchain technology integrates networks with databases resulting in a peer-to-peer based distributed database spread across multiple entities, with no single owner or single point of failure. Blockchain technology removes the need for trust, because immediate synchronisation (“near real time”) across entities means no single trusted third party is needed to guarantee that the transaction occurs.” (TNO)

Oftewel: Blockchain is een manier van data organiseren aan de hand van een soort grote onafhankelijke database die wordt gedeeld en bijgehouden door deelnemers van een netwerk. De kern van cryptocurrencies, zoals Bitcoin, ligt in deze database (vergelijkbaar met een grootboek). Wordt er een transactie gedaan, dan is direct zichtbaar door welke partijen die transactie is gedaan en om welk bedrag het gaat, omdat elk stukje data wordt opgeslagen in deze ‘digitale administratie’. Iedereen kan deze database inzien, waardoor zo’n transactie volledig transparant wordt. Hierdoor wordt het mogelijk om een transactie tussen twee partijen direct te voltrekken, zonder dat er een bank, notaris of andere centrale autoriteit nodig is om te bemiddelen.

Het besparen van kosten

Door het ontbreken van zulke tussenpersonen kunnen de (overhead)kosten van een transactie flink dalen. Een goed voorbeeld is dat van het World Food Programme (WFP). WFP zet zich in om honger te bestrijden en in het bijzonder onder vluchtelingen. Om dit te doen, is geld nodig en de organisatie werft dan ook vanuit verschillende landen. Door gebruik te maken van de blockchain technologie binnen pilotprogramma Building Blocks, zorgt het WFP ervoor dat er bij een transactie tussen twee partijen, geen derde centrale autoriteit meer nodig is. Dit versnelt de transactie en maakt deze veiliger. Bovendien worden er bankkosten en andere bemiddelingskosten bespaard:

Through blockchain, we aim to cut payment costs, better protect beneficiary data, control financial risks and respond more rapidly in the wake of emergencies,” aldus Robert Opp, directie Innovation & Change Management van WFP.

Het resultaat? Alleen al tijdens de pilot werden arme families in Pakistan en zo’n 10.000 Syrische vluchtelingen in Jordanië geholpen. Elk van hen kon zelf voedsel kopen van lokale supermarkten en betalen door middel van een oogscan, waarin elke transactie werd vastgelegd op de blockchain. WFP bespaarde op deze manier zo’n $150.000 per maand aan transactiekosten.

De mogelijkheid om donaties te tracken

Donateurs willen weten waar hun bijdrage terechtkomt. Helaas blijft dit antwoord vaak uit, terwijl negatieve nieuwsberichten over corruptie- en seksschandalen binnen goededoelenorganisaties het wantrouwen flink in de hand werken. Zo erg zelfs, dat onderzoek van het Nederlandse Donateurspanel in maart 2018 uitwees dat wel 30% van de ondervraagde donateurs negatiever is gaan denken over goede doelen. 

Door cryptocurrencies te accepteren als gift, maken goededoelenorganisaties het mogelijk voor donateurs om precies te zien waar hun geld terechtkomt. Donateurs kunnen zo hun coins (zoals Bitcoins of ethers) direct doneren aan diegene die het nodig heeft. Doordat elk stukje data van deze transactie wordt opgeslagen op de blockchain, kan de donateur direct zien dat hun gift in de juiste handen terechtkomt.  

Een bedrijf dat specifiek goede doelen hierin helpt, is Aid:Tech. In plaats van biometrie zoals bij het programma van WFP, gebruiken zij een pasje met QR codes om authenticiteit te verifiëren: 

“First, its clients go on the platform and create digital identities for beneficiaries. Then they assign assests (e.g. food or money) in the blockchain record and generate plastic vouchers with QR codes, which they distribute to recipients. Once scanned with a phone, these vouchers entitle the person to whatever is in their blockchain account, and the charity can see when the entitlement has been transferred (say, when the user buys something at a desiginated store).” (Aid:Tech)

Geld makkelijker een rampgebied inkrijgen

Als je als Nederlandse stichting geld ophaalt voor een inzamelingsproject in het buitenland bij bijvoorbeeld een natuurramp of armoede in een oorlogsgebied, kost het tijd en geld om de opbrengst ook daadwerkelijk op locatie te krijgen. Bovendien kan het gevaarlijk zijn: wanneer er in een gebied geen andere (online) mogelijkheid meer is, moet een organisatie soms met bergen cash van de ene naar de andere plaats reizen. 

Het Rode Kruis is één van de organisaties die onderzoeken hoe de blockchain technologie deze vorm van hulpverlening kan verbeteren. Aan de hand van een persoonlijke, digitale portemonnee, willen ze onderzoeken of de organisatie sneller en persoonsgebonden geld kan storten aan hen die het op dat moment nodig hebben, waar ter wereld die personen zich dan ook bevinden: 

“Het Rode Kruis kiest er in hulpverlening na een ramp in specifieke gevallen voor om getroffenen geld te geven waarmee zij zelf de spullen kunnen kopen die ze nodig hebben. Mensen kunnen dan bijvoorbeeld onder bepaalde voorwaarden zelf kiezen wat ze willen eten. Dit zorgt er dan voor dat er geen voedselpakketten ingevoerd en uitgedeeld hoeven te worden. Op deze manier wordt de lokale economie gestimuleerd en de veerkracht van de getroffen gemeenschappen vergroot.” (Rode Kruis)

Meer weten? 

Alice: Een fondsenwerving platform dat blockchain in de goededoelensector toepast. 
Aid:Tech: Een oplossing die zorgt voor sociale en financiele inclusiviteit aan de hand van blockchain
Hypergive: Biedt digitale portemonnee's die ervoor zorgt dat fondsen een donatie enkel en alleen aan voedsel (en andere primaire levensbehoeften) kunnen uitgeven
Giveth.io: Een open-source platform dat transparantie bij human-to-human transacties mogelijk maakt aan de hand van gedecentraliseerde communities, op basis van op Ethereum gebaseerde smart contracts

Hoewel het toepassen van een nieuwe technologie altijd spannend is, zijn bovenstaande redenen hopelijk genoeg om uit te zoeken wat de blockchain voor jouw organisatie kan betekenen. Immers, de techniek maakt het werk van je organisatie goedkoper, veiliger en transparanter, waarbij vooral het laatste als goed argument dient om elke wantrouwende donateur over de streep te trekken. Op zoek naar vier andere tips om donateurs te overtuigen? Lees dan deze blog eens

Read more about

Other interesting posts

Sign up to our newsletter