3 peren op een rijtje. Peer to peer

Ontdek de kracht van jouw netwerk: peer-to-peer

Profile picture of Joan Lufting

Joan Lufting November 5, 2018 3 minute read

Tijdens de sessie ‘Getting started with peer-to-peer fundraising’ bij het IFC, waar Procurios ook aanwezig was, werd de deelnemers gevraagd eens op een rijtje te zetten hoe groot je netwerk is. Probeer het ook en ontdek wie jij allemaal kan benaderen om mee te helpen geld in te zamelen!

Of in het geval voor fondsenwerven: vraag je netwerk te helpen hun eigen netwerk aan te spreken om geld te doneren

Jouw netwerk

Zet het eens op papier: het aantal mensen in je netwerk op Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram, je familie, je vrienden, collega’s, je contacten binnen de vereniging waar je lid van bent, de buurt waar je woont, etc. Je verwacht het misschien niet, maar je hebt al gauw een netwerk van zeker 4000 mensen om je heen. En jouw collega heeft dat ook, je buurman, je voetbalmaatje en ga zo maar door. Een groot aantal mensen dat je kan bereiken dus! Zonde als je dit netwerk niet inzet.

Peer-to-peer fundraising

Het betekent in simpele woorden: je netwerk inzetten hun netwerk aan te spreken. Of in het geval voor fondsenwerven: vraag je netwerk te helpen hun eigen netwerk aan te spreken om geld te doneren. Volgens het bedrijf Peerworks is dit de toekomst van fondsenwerving. Je ziet al veel dergelijke acties om je heen zoals Alpe D’huez, Wandelen voor water en de Nacht van de vluchteling. Dit zijn allemaal voorbeelden van acties die zijn opgezet door organisaties die hun netwerk betrekken om te helpen bij het inzamelen van donaties.

Jouw netwerk kan je dus inzetten voor fundraising, met als resultaat: een nóg groter bereik. Dat is peer-to-peer! Maar waarom geven mensen eigenlijk? We zetten de 3 grootste redenen voor je op een rij:

  1. Ze geven omdat je het vraagt (ja, zo simpel is het).
  2. Ze geven omdat ze je aardig vinden (zeker de mensen in je nabije omgeving).
  3. Ze geven omdat ze het belangrijk vinden dat je op een positieve manier aan hen denkt. (we vinden het namelijk fijn om aardig gevonden te worden).

Koppel er een actie aan!

Organiseer ook een activiteit bij je vraag om een donatie, denk aan: Ik ga 10 km hardlopen voor een school in Burkina Faso en wil jij mij helpen met geld doneren? Of ‘Ik bak cupcakes, wil jij ze van mij kopen? Daarmee zamel ik geld in voor de zeehondjes bij Cape Cross in Namibië’. Dan geef je hen daadwerkelijk een reden om te doneren.

Eerder verscheen een whitepaper over hoe Facebook in te zetten voor fondsenwervers. Hier vind je informatie over hoe je Facebook kunt inzetten om je netwerk te  bereiken en hoe je eigen inzamelacties kunt opstellen door middel van Facebook Fundraiser.

Download de whitepaper: Facebook voor fondsenwervers!

Vraag niet om geld, vraag om hulp

Wat je eigenlijk doet met peer-to-peer fundraising is niet vragen om geld, maar vragen om anderen mee te helpen geld in te zamelen. Natuurlijk mag je ook vragen om een directe donatie in de vorm van geld. Maar vragen om anderen te helpen geld in te zamelen, daar vergroot je je netwerk mee en uiteindelijk ook de hoeveelheid donaties.. Dit kan je bijvoorbeeld combineren op de website door een donatie-knop én een help mee!-knop te plaatsen. Je kan daarbij zorgen voor een soort start-up pakket wat je de organisator toestuurt met daarin promotiemateriaal en tips hoe effectief geld in te zamelen. Dit vergroot de betrokkenheid bij de actie en kan als een bedankje fungeren: ‘Bedankt dat je ons helpt met geld inzamelen!’

Procurios denkt graag met je mee in het vergemakkelijken van je (administratieve) werkzaamheden en ontwikkelt geïntegreerde software met het CRM als het hart van je fonds! Meer informatie over onze software? Neem contact met ons op!

/Fundraising

for fundraisers

Procurios /Fundraising allows you to gather new, involved donors and create personal and sustainable relationships for your non-profit organisation.

More about /Fundraising More about /Fundraising Schedule a demo

Read more about

Other interesting posts

Subscribe to our newsletter

Also read