Duurzaam zijn? Laat het licht aan!

22 October 2010 Bert Slagter 3 minute read

Het lastigste aan duurzaamheid vind ik dat wij eigenlijk niet goed weten wat nu duurzaam is en wat niet. We zien alleen de primaire effecten. Minder printen betekent minder papierverbruik. Minder autorijden betekent minder benzineverbruik. Maar wat kost het bedenken, ontwikkelen, bouwen, vervoeren, gebruiken en afbreken van een e-reader of iPad? Misschien wel vele malen meer dan wat je er ooit aan papier mee bespaart. Idem voor de Prius en benzine.

In ons toilet heeft deze "kortzichtige" focus al voor minder duurzaamheid gezorgd. Door elke keer het licht uit te doen (want dat scheelt stroom) gaan de lampen en armaturen veel eerder kapot. Wat veel minder duurzaam is dan het heel kleine beetje stroom dat je bespaart.

Per definitie niet simpel

Je zou voor het bepalen van duurzaamheid van een beslissing (gedrag, beleid, aanschaf van apparaat) dus moeten weten wat de netto effecten zijn van idee tot vuilnisbak. En dan niet alleen de effecten op milieu (planet), maar ook op de mensen (people) en de levensvatbaarheid (profit).

Daardoor kunnen we alternatieven moeilijk op duurzaamheid vergelijken. We weten immers niet wat er in de keten van eerste idee naar het product precies gebeurd is. Keurmerken (zoals FSC voor hout) zijn beter dan niets, maar zeker niet zaligmakend. Ze staan vaak onder allerlei politieke en economische invloed of omvatten maar een deel van duurzaamheid.

Veel absolute en algemene uitspraken over duurzaamheid zijn in feite dom geleuter, bedoeld om imago op te poetsen, een politiek statement te maken of een ideaal te promoten. Wat meer bescheidenheid en terughoudendheid is daarom op z'n plaats. Duurzaamheid is per definitie niet simpel. Het omvat tenslotte effect op alle mensen, de hele planeet en de hele toekomst.

Gezond verstand

Dat neemt niet weg dat we bij een keuze uit twee alternatieven soms met gezond verstand voor de meest duurzame kunnen kiezen. Bijvoorbeeld de optie met het minste transport of het minste papierverbruik.

Geen folders ontvangen is duurzamer dan wel folders ontvangen. De airco uit is duurzamer dan de airco aan. Eet lokale seizoensgroente. Scheelt in transport, koeling in de opslag en verwarming van de kas. Zo verkopen fruitstalletjes hier heerlijke kersen uit eigen boomgaard, terwijl de lokale Albert Heijn kersen uit Griekenland verkoopt. Zonde (en minder lekker).

Een e-book is duurzamer dan een fysiek exemplaar. Tenminste, als je minstens 23 boeken leest op je e-reader. Of 50-100 boeken, afhankelijk van welk onderzoek je pakt. Zo zie je maar dat er vaak mitsen en maren zijn. Als je een auto hebt en een fiets, dan is het duurzamer om op de fiets naar je werk te gaan. Maar hoe vaak moet je op de fiets naar je werk voordat het de aanschaf van een fiets rechtvaardigt? En is dat anders als je 'm tweedehands koopt?

De rol van techniek

Bovenstaande vragen stellen wij in eerste instantie aan onszelf. Waar kan Procurios met gezond verstand duurzame keuzes maken? Ook wij kunnen nog veel leren, ook bij ons is bescheidenheid op z'n plaats.

Wij zien een belangrijke rol weggelegd voor techniek. Veel duurzame alternatieven worden mogelijk gemaakt door innovatieve technologie. En daar kunnen wij een rol spelen. Wij kunnen onze klanten door onze technologie een duurzaam alternatief geven.

Een goede website is een alternatief voor folders. Centraal documentbeheer, online formulieren en e-facturen besparen papier en transport. Bestellen in een webshop scheelt verkeer ten opzichte van kopen in een winkel. Online urenregistratie is een alternatief voor urenbriefjes, faxen en overtypen. Printing-on-demand is een duurzaam alternatief voor grote voorraden vooraf gedrukt materiaal, waarvan de helft wordt weggegooid.

Wij zeggen niet dat wij de oplossing hebben voor een betere wereld. Maar we kunnen wel voorzien in duurzame alternatieven. En met dat gezonde verstand zit het bij ons en onze klanten wel goed!

Read more about

Other interesting posts

Also read

Sign up to our newsletter

Receive fresh expert content, customer stories and product updates in your mailbox

You can unsubscribe at any time