17 March 2011 Freek Lijten 4 minute read

PHP Benelux, 250 nerds in the mix!

4 ontwikkelaars, 4 laptops, 1 auto, 2 hotelkamers, 1,5 dag aan presentaties, 1 social event, meer dan 200 concullega’s... Kortom: we mochten op reis, en wel naar Antwerpen. Begin dit jaar organiseerde  PHP Benelux daar namelijk voor de tweede keer hun meerdaagse conferentie. Voor een organisatie die pas zo kort bestaat, is ze er beslist in geslaagd om een fantastische conferentie op poten te zetten. In dit blog vertel ik hier graag meer over.

Foto: Skoop

PHP Benelux, wat is dat?

PHP Benelux is een gebruikersgroep voor iedereen die geïnteresseerd is in PHP, de programmeertaal waarmee ook Procurios het grootste deel van haar oplossingen realiseert. Een conferentie georganiseerd door de PHP Benelux-gebruikersgroep moest natuurlijk ook in de Benelux plaatsvinden. De laatste keer dat ik ernaar vroeg, was er precies 1 Luxemburgs lid, dus België en Nederland bleven over als logischer locaties. Net als vorig jaar koos de organisatie uiteindelijk voor Antwerpen. Ook voor ons Nederlanders was dit gelukkig uitstekend te bereizen.

De conferentie besloeg twee hele dagen: vrijdag en zaterdag. Gedurende het eerste dagdeel waren er alleen maar tutorials. Die hebben we overgeslagen. In plaats daarvan namen we een kijkje bij onze kersverse collega's in België. Na deze ontmoeting, die ook in Antwerpen plaatsvond, reisden we door naar het hotel waar de conferentie werd gehouden en begon de stortvloed aan informatie en inspiratie. Omdat de conferentie volledig in het Engels was, waren er mensen vanuit de hele wereld gekomen om presentaties te geven. Er was een mix tussen oorspronkelijk Engelstaligen, alsook Duits- en Nederlandstaligen, die hun uiterste best deden om vloeiend Engels te spreken. Dit lukte gelukkig vrijwel zonder uitzondering met succes ;-).

De talks

Je gaat natuurlijk naar een conferentie om er wijzer van te worden of om op de één of andere wijze inspiratie op te doen. Ik zal hier niet elke talk opsommen, maar om de diversiteit van de conferentie aan te tonen, licht ik er hier een paar uit.

  • Elizabeth Naramore - 'technical debt'. Deze talk vond ik erg interessant. Naramore sprak een uur lang over de (desastreuze) gevolgen die kunnen ontstaan als je als ontwikkelaar niet kiest voor de beste oplossing voor een probleem en je hier ook niet in een later stadium op terugkomt (om de oplossing alsnog te optimaliseren).
  • Kore Nordmann - 'Charsets en encoding'. Deze talk was voor mij een nuttige opfriscursus.
  • David Zülk - 'XML vs. the new kids on the block'. De boodschap van deze talk was: 'gebruik JSON, XML, Yaml, ...etc.' voor de juiste use-case. De inhoud van de talk was niet baanbrekend, maar de spreker bracht het goed: ik heb erg veel en hard moeten lachen.
  • Tobias Schlitt - 'Zeta components'. De inhoud van deze talk heeft direct een positief effect gehad op Procurios. De Zeta Component Mail Classes bleken namelijk zó handig en gemakkelijk uitbreidbaar te zijn, dat ze na de talk hun weg naar een specifieke use-case in ons Procuriosplatform vonden: namelijk in een koppeling van het platform met Google Mail.

Naast al deze lezingen waren ook de 'keynotes' zoals ze behoren te zijn: informatief, een klein beetje prikkelend (de laatste keynote over 'open source communities' althans), maar vooral erg grappig.

Al met al vond ik dat er deze dagen een mooie, diverse en nuttige verzameling van sprekers en onderwerpen voorbij kwam.

PHP Benelux Conference versus International PHP Conference

Voordat PHP Benelux op ons pad kwam, ging er vanuit Procurios jaarlijks een delegatie ontwikkelaars naar de International PHP conference (IPC) in Duitsland. Hoewel dit jarenlang een prima conferentie was, is het tegenwoordig erg grootschalig en begint het steeds meer een 'Duits feestje' te worden. In principe is daar niets mis mee; ik vind alleen niet dat Duitstalige talks op een internationale conferentie thuishoren. Mede daarom wilden wij ontwikkelaars eens een andere conferentie bezoeken om de twee te kunnen vergelijken.

De conferentie van PHP Benelux overtrof eigenlijk alle verwachtingen. Zo waren de talks op zijn minst van een gelijkwaardig niveau als die op de internationale conferentie. Ook was de organisatie prima en zorgde de kleinschaligheid voor een enorme toegankelijkheid en het gemakkelijk leggen van contact.

Op de vrijdagavond had de organisatie de bowlingbaan op de locatie afgehuurd en kreeg iedereen een aantal consumptiebonnen. Dit resulteerde in een boeiende mix van gezelligheid, contacten leggen en informatie-uitwisseling. Bovendien hebben wij, Procurioten, met veel plezier een aantal werknemers van Zend verslagen op de bowlingbaan :)

De mix van een kwalitatief hoge inhoud van de conferentie en het fijne sociale gebeuren eromheen zorgde ervoor dat we de PHP Benelux-conferentie als superieur hebben ervaren vergeleken met de IPC. Het enige punt waarop de IPC het won, was de eet- en drinkvoorziening. Hier in Antwerpen waren deze weliswaar ook prima geregeld, maar er waren bijvoorbeeld geen flesjes drinken om mee te nemen naar de zaal. Het avondeten bestond uit alleen maar broodjes, en die hadden ze 's middags ook al geserveerd. Dit kon dus nog beter. Natuurlijk is dit uiteindelijk niet zo heel relevant; een broodje is prima. En zeker als je daarna, met een biertje in de hand tegen andere mensen over je hobby (werk) kan praten, dan hoor je mij niet klagen.

Al met al is deze conferentie voor ons een uitstekende vervanging gebleken voor de IPC en is het daarmee waarschijnlijk een blijvertje op ons programma.

Read more about

Other interesting posts

Lees ook eens

Sign up to our newsletter