De eeuw van de curator

28 April 2011 Bert Slagter 6 minute read

In de westerse wereld moet je moeite doen om een plek te vinden zonder snelle internetverbinding. Iedereen is 'connected', dag en nacht. Zwermen gelijkgestemden vinden elkaar en delen kennis en kunde. Dit levert geweldige resultaten op, zoals Wikipedia, Ubuntu en TED, maar heeft ook een vervelend neveneffect:

Er is een overweldigende overvloed aan informatie en mogelijkheden ontstaan. Over elk onderwerp zijn duizende pagina's volgeschreven. Als je iets wilt weten, waar moet je dan beginnen met zoeken? Moet je alles lezen? Geloof je het eerste resultaat in Google? Zou het niet mooi zijn als... iemand anders dat voor je uitzoekt? Welkom in de eeuw van de curator.

Curator is koning

Bij een curator denken we in eerste instantie aan een museum. Een curator selecteert zorgvuldig de meest boeiende, relevante en mooie exemplaren uit een enorme collectie. Hij presenteert ze op een logische of verrassende volgorde, zodat elk werk optimaal tot z'n recht komt. Zo kunnen wij bijvoorbeeld genieten van het werk van de Hollandse meesters, zonder ons te hoeven verdiepen in de 16e eeuwse schilderkunst.

Ook het nieuws wordt al jaren gecureerd. Elke seconde ontstaat er nieuws: straatfeest in Nijkerk; fiets gestolen in Langbroek; nieuwe bakker in Almelo, ... etcetera. Gelukkig hebben we het journaal. Net als een curator zoeken de medewerkers van het journaal de belangrijkste, opvallendste en indrukwekkendste 'stukken' uit en plaatsen die in een logische volgorde. Zij zijn hiermee curatoren van het nieuws.

Een bepaalde selectie in de veelheid van informatie is dus meestal gewenst. Ik geloof dat de iPad z'n succes hieraan te danken heeft: Apple beperkt zorgvuldig de vele mogelijkheden die computers doorgaans hebben tot het minimum. Het resultaat is een zeer bruikbaar en effectief apparaat, waar iedereen direct mee overweg kan.

In de 21e eeuw is kennis en informatie vrij en overvloedig beschikbaar. Nu gaat het erom wie in staat is om met die enorme hoeveelheid om te gaan. Wie het beste cureert, heeft de macht. De curator is koning.

In internetmagazine 'Wired' spreekt men over de Age of Curation. Zelf benader ik dit onderwerp in dit blog op twee manieren. Eerst kijken we naar het maken van selecties in je persoonlijke organisatie: wees curator van je werk, communicatie, informatie en kennis. Vervolgens kijken we naar selectie binnen een bedrijf als geheel: wees curator voor een bepaald vakgebied.

Persoonlijke organisatie

Een kenniswerker heeft altijd meer te doen dan hij aankan. Als je een slimme truc verzint om sneller of effectiever te werken, dan zullen mensen om je heen dat snel doorhebben en je meer werk geven. Over jouw vak of expertise is veel meer geschreven dan je kunt lezen. Hoeveel nachtrust je ook opoffert aan lezen, je bent nooit klaar. Het is een gegeven dat er meer te doen en meer te lezen is dan je kunt realiseren. Ertegen vechten is kansloos. De belangrijkste vaardigheid van een kenniswerker is dus leren omgaan met de overweldigende hoeveelheid werk en informatie. Als je daarin niet slaagt, ervaar je enorme werkdruk en stress. Je verdrinkt in je werk en bent binnen een paar jaar uitgeblust. Waar moet je op letten, opdat je niet verdrinkt in de informatiestortvloed?

Leer je werk filteren en prioriteren. Leer 'nee' te zeggen en goede afspraken te maken. Wordt curator! Lifehacking biedt vaardigheden en trucs om dat goed te doen. Leer je te concentreren op één ding tegelijk in plaats van te multitasken, en leer een goed systeem te gebruiken voor je taken, zoals 'Getting Things Done'. Je leert om slim gebruik te maken van je computer, smartphone en internet. Vroeger was dit het domein van de 'nerd' en de 'whizz kid'. Nu is deze manier van werken een keiharde voorwaarde om succesvol te worden in een wereld waar meer informatie is dan je ooit aankunt.

Je bedrijf redden

De vrije beschikbaarheid van kennis wordt door veel organisaties gezien als een enorme bedreiging. Winkels zien hun handel verschuiven naar internet, doordat de consument hun advies niet meer nodig heeft. Het reisbureau om de hoek heeft nog veel meer te lijden onder deze ontwikkeling. ABN AMRO voorspelde in 2009 dat het aantal vestigingen van reisbureaus in 2015 gehalveerd zal zijn.

De eeuw van de curator biedt echter ook enorme kansen voor bedrijven. Wie wordt bijvoorbeeld curator van het onderwerp 'camperreizen door USA en Canada'? Misschien wel een reisbureau dat is opgericht in het pre-internettijdperk en dat nu twijfelt aan z'n bestaansrecht. Ooit had een reisbureau automatisch klanten, doordat het in een bepaalde plaats gevestigd was – zoals kappers dat nu nog steeds hebben. Voor reisbureaus is die tijd voorbij, tenzij je als reisbureau een bepaalde expertise hebt en de enorme hoeveelheid informatie waarover je beschikt toegankelijk maakt voor de leek.

Dit geldt natuurlijk niet alleen voor camperreizen, maar ook voor het kopen van een zeilboot, het zelf aanleggen van je tuin, het uitzoeken van een nieuwe televisie of het leren programmeren in PHP. Over al deze onderwerpen is extreem veel informatie en kennis te vinden, dus waarom zou je hiervan geen curator worden?

Hoe word je curator?

Als curator heb je passie voor je onderwerp nodig en veel ervaring en kennis: vakmanschap, zou je kunnen zeggen. Jobhoppers en gelukszoekers maken dus weinig kans. Je begint deze kennis en ervaring te delen door anderen te helpen en te adviseren. Internet biedt daarvoor talloze mogelijkheden, zoals fora, social media, weblogs of websites.

Als je mensen helpt, bouw je een reputatie op. Whuffie, noemt adviseur Tara Hunt dat. Mensen gaan je volgen en zijn benieuwd naar jouw mening. Als je goed bent, krijg je autoriteit en een podium. Je krijgt fans. En dan heb je nog niet eens geprobeerd iets verkopen. Je hebt alleen maar anderen geholpen, door de enorme hoeveelheid informatie en kennis op jouw vakgebied toegankelijk te maken. Anderen in jouw vakgebied zullen geïnteresseerden vanzelf naar jou gaan doorverwijzen. Heb je bijvoorbeeld geen zin om je te verdiepen in alle mogelijkheden van Zuid-West USA? Boek je reis dan gewoon bij Tioga Tours, want die weten precies wat je daar wel en niet kunt doen. Dit voorbeeld noem ik overigens, omdat zij mij vorig jaar geweldig geholpen hebben. Zo zie je direct hoe dat werkt met die reputatie: mond-tot-mondreclame kan deze maken (of breken).

Stop met huilen

Niemand is meer geïnteresseerd in huilverhalen over hoe internet je zaak om zeep hielp. Get over it. Ja, iemand heeft je kaas gepikt. So what? Doe er wat aan! Kom uit je luie stoel! Ga schrijven en praten, bouw een netwerk op en deel je kennis. Wees een leider. Wees een curator!

Voor je aan de slag gaat, heb ik nog drie leestips voor je:

  1. Martijn Aslander, Frank Meeuwsen, Taco Oosterkamp e.a. - 175 Lifehackingtips. Dit boek is gratis te downloaden als e-book.
  2. Martijn Aslander en Erwin Witteveen - Easycratie
  3. Seth Godin – Tribes

 

Read more about

Other interesting posts

Also read

Sign up to our newsletter

Receive fresh expert content, customer stories and product updates in your mailbox

You can unsubscribe at any time