13 June 2016 Fieke van Bussel 3 minute read

KeywordMate: sneller met je zoekwoorden in de top 10

Er is een nieuwe SEO tool op de markt: KeywordMate. De tool werd in 2,5 jaar ontwikkeld samen met de Universiteit van Twente. Op de homepage van KeywordMate wordt een mooie belofte gedaan: je hoeft niet meer te gokken wat jouw top-10 van zoekwoorden is, met de tool weet je het zeker. Ook bespaar je tot 99% van je tijd met het vinden van de juiste zoekwoorden en creëer je succesvollere SEO campagnes.

Klinkt goed? Dat vinden wij ook. Daarom testen we KeywordMate uit, om te kijken of de beloftes worden waargemaakt.

Hoe werkt KeywordMate?

Om te bepalen wat de beste zoekwoorden zijn voor jouw website, kijkt de tool naar de prestaties van de top-100 concurrenten op bepaalde zoekwoorden. Van de best presterende websites onderzoekt hij waarom ze goed scoren en van de slechts scorende websites waarom ze dit niet doen. KeywordMate vergelijkt deze goed en slecht scorende factoren met jouw website en bepaalt of een top-10 positie voor jou mogelijk is op dat zoekwoord. Je hoeft geen uren of dagen te wachten op het resultaat, binnen een paar seconden zie je wat voor jouw zoekwoorden haalbaar is.   

De tool is zelflerend. Dus hoe meer data je erin stopt, hoe beter hij gaat presenteren. Is er een Google update geweest van het zoek algoritme? Dan weet KeywordMate wat de impact daarvan is op de SEO rankings. Je kunt KeywordMate 7 dagen gratis uitproberen, erg fijn. Het enige wat je daarvoor nodig hebt is een credit card. Na de 7 dagen, betaal je een vast bedrag per maand. De prijzen zijn gebaseerd op hoeveel zoekwoorden je per maand wil berekenen.

Ervaring

Bedenk op welke woorden je gevonden wil worden en voer dit lijstje in in de KeywordMate. In een van onze eerdere blogs kun je lezen hoe je de juiste zoekwoorden vindt voor jouw organisatie: Zoekwoorden onderzoek: gebruik de juiste zoekwoorden. Je vult ook de url van je eigen website in, het land waarin de website actief is en de taal waarin de website geschreven is.

Wij willen ons graag meer richten op software voor fondsenwervers, dus ik begin met het invoeren van tien zoekwoorden die daarmee te maken hebben. Ik probeer wat combinaties uit, bijvoorbeeld ‘ software fondsenwerving’ maar ook ‘ fondsenwervingssoftware’. En ik voeg wat langere en kortere zoekwoorden toe, bijvoorbeeld ‘cms’ , maar ook ‘goede cms software fondsenwervende organisaties’. Binnen een paar seconden verschijnen de resultaten. Zes van mijn zoekwoorden hebben kans om in de top-10 van zoekresultaten te komen, drie zijn niet heel kansvol en met 1 zoekwoord staan we al in de top-10.

Het nadeel van de zes positieve zoekwoorden is dat er volgens de tool niet veel zoekvolume op zit. Dat is jammer, want het kost tijd om website teksten te optimaliseren voor de zoekwoorden. Dan wil je ook graag genoeg verkeer naar je website om de tijdsinvestering te verantwoorden. Ik check het zoekvolume ook nog even in de Zoekwoordplanner van Google Adwords. Daar zie ik ook dat er niet veel volume op deze zoekwoorden zit.  

Om zoekwoorden te vinden met meer zoekvolume gebruik ik de ‘suggest’  knop van KeywordMate. Je krijgt dan per zoekwoord een hele lijst met gerelateerde zoekwoorden. Helaas kom ik alleen op meer zoekopdrachten met weinig zoekvolume. Alleen als ik echt algemener ga zoeken, kom ik op suggesties waar meer op gezocht wordt.   

Extra functies

De zoekwoorden die je invoert in KeywordMate, kun je groeperen onder 1 tabblad. Zo hou je de zoekwoorden over een bepaald onderwerp bij elkaar. Ik heb bijvoorbeeld een groep aangemaakt voor fondsenwerving, maar ook een met algemenere zoekwoorden rondom software. De groepen kun je exporteren naar een excelbestand.

Je kunt ook de return on investment (ROI) berekenen. Aan de hand van het aantal top-10 zoekwoorden, het zoekvolume en de gemiddelde waarde per conversie, kun je snel zien wat de investering in je SEO activiteiten kan opleveren. 

En nu?

Uit de 6 zoekwoorden die kans maken op een top-10 positie kies ik in eerste instantie 2 zoekwoorden  (online fondsenwerving en cms fondsenwerving) om mee aan de slag te gaan. Ook kies ik er 1 (software fondsenwerving) die volgens KeywordMate niet haalbaar is. Over een paar weken schrijf ik een nieuwe blog met de resultaten.   

 

Read more about

Other interesting posts

Also read

Sign up to our newsletter