Fondsenwerving

Maak jezelf zichtbaar met Google Grants

28 June 2016 Fieke van Bussel 5 minute read

Wist je dat je als stichting, fonds of verenging gebruik kunt maken van gratis Adwords advertentiebudget? Google heeft een programma voor non-profit organisaties: Google Grants. Als je je hiervoor aanmeldt, krijg je ruim €8500 per maand ($10.000) aan advertentiebudget. Op deze manier laat je nog meer mensen kennis maken met jouw doel en haal je meer donaties binnen. Je krijgt dit bedrag natuurlijk niet zo maar. Hieronder lees je wat je hiervoor moet doen.

Voor wie is Google Grants?

Google Grants is bedoeld voor non-profit organisaties. Zoals Google het zelf zegt: “het programma is ontwikkeld om organisaties te helpen hun publieke boodschap uit te dragen aan een groot publiek en een grotere impact op de wereld te hebben.” Je komt niet in aanmerking voor het budget als je een educatieve, medische of overheidsinstantie bent.

De belangrijkste eis om het gratis budget te krijgen, is dat je officieel een liefdadigheidsinstelling bent. Voor Nederland betekent dit dat je aan één van de volgende punten moet voldoen:

 • Je hebt een ANBI of SBBI status
                       OF

 • Je bent bij de Kamer van Koophandel ingeschreven als stichting of vereniging die activiteiten uitvoert voor het algemeen nut.
                       OF

 • Je bent een kerkgenootschap of een onderdeel daarvan

Als je in een van bovenstaande categorieën valt, moet je ook aangemeld zijn bij TechSoup Nederland. Via deze organisatie kun je als non-profit organisatie korting krijgen op software. Als laatste echte eis moet je een website hebben met content. Je moet deze website regelmatig onderhouden.

Naast deze drie eisen heeft Google nog twee standaard voorwaarden. Je moet akkoord gaan met de voorwaarden en je aanmelden bij hun programma ‘Google voor non-profit organisaties’.  

Waarom zou Adwords inzetten?

Om maar even te beginnen met harde cijfers; in Nederland zoekt 92% van de mensen op een desktop met Google. Op tablet en mobiel is dat zelfs 98%. Jouw doelgroep is dus zeker ook aanwezig op Google en om je doel bekender te maken moet je zijn waar je doelgroep is.

Daarnaast is het natuurlijk mooi als je goed zichtbaar bent in de onbetaalde, organische zoekresultaten door effectief SEO toe te passen. Maar dat kan lastig zijn en kost tijd. Bovendien is het altijd beter om twee keer zichtbaar te zijn in de zoekresultaten dan één keer. De kracht van herhaling. Hoe vaker mensen je zien, hoe beter je blijft hangen in hun gedachten.

Een andere reden om te experimenteren met Google Grants is dat het gratis is. Als fonds of vereniging heb je niet veel geld, dus alle aandacht die je gratis krijgt is mooi meegenomen. Je moet er natuurlijk wel tijd in stoppen. Maar Google heeft een vereenvoudigde vorm van Adwords waarmee je snel en zonder kennis van het programma een Adwords campagne kunt opzetten. Dit heet Adwords Express.

Misschien is dit niet de belangrijkste reden (of eigenlijk, dit is zeker niet de belangrijkste reden) maar je kunt Google Grants ook inzetten omdat je het leuk vindt om het uit te proberen. Omdat het goed is om te weten hoe Adwords werkt en hoe je Google in kunt zetten in een succesvolle online marketing strategie voor jouw fonds of vereniging. Als fondsenwerver of marketeer is het goed om nieuwsgierig te zijn en om nieuwe dingen uit te proberen. Wie weet werkt het en kun er veel uithalen.

Waarvoor kun je het bedrag inzetten?

Er zijn (minimaal!) drie goede redenen om je aan te melden voor Google Grants: 

 1. Je fonds of vereniging bekender maken bij een groot publiek. Zoals je hierboven hebt gelezen, gebruikt heel Nederland Google om te zoeken. Goed dus om hier aanwezig te zijn. Hoe bekender je organisatie is en hoe meer mensen weten waar je voor staat, hoe groter de kans dat mensen je gaan steunen, doneren of zich aanmelden.

 2. Werven van donateurs of leden. Elke organisatie heeft geld nodig om te overleven. Of dat nou is om het doel waar je voor staat te ondersteunen of om de leden van je vereniging te kunnen bedienen. En bijna elk fonds of elke vereniging komt geld te kort. Door te adverteren op Google en je doel bekender te maken, haal je ook meer donateurs of leden binnen.

 3. Werven van vrijwilligers. Met Adwords kun je heel gericht adverteren, op zoekwoorden maar bijvoorbeeld ook op locaties. Op deze manier kun je Google Grant inzetten om vrijwilligers bij jou in de buurt te vinden.  

Zijn er voorwaarden aan de donatie?

Ja, die zijn er. Maar wij zien ze zeker niet als reden om Google Grants niet in te zetten. De voordelen van het inzetten wegen veel zwaarder dan de voorwaarden. De voorwaarden zijn vooral gericht op het beperken van het inzetten van het budget. Je mag het Adwords budget niet zo breed inzetten als je misschien van Google gewend bent. Waarschijnlijk wil Google de betaalde Adwords gebruikers niet te veel benadelen met het inzetten van de gratis Google Grants advertenties.     

Dit zijn de voorwaarden

 • Maximaal dagelijks budget van $329

 • Een maximum cpc van $2,-

 • Het budget kun je alleen gebruiken voor campagnes met zoekwoord targetting (niet bijvoorbeeld leeftijd, geslacht of locatie)

 • Het budget kun je alleen gebruiken voor tekstadvertenties op de zoekpagina’s van Google. Dus bijvoorbeeld niet voor banners of tekstadvertenties op Youtube.

Wat gebeurt er na de Adwords klik?

Wanneer je weet hoe je Adwords in kan zetten en hoe je bezoekers naar je website kan leiden, is het natuurlijk ook belangrijk wat je daarna met deze klik doet. Naar welke pagina op je website stuur je de bezoeker? Wat wil je dat hij daar doet? Een artikel lezen of zich inschrijven voor de nieuwsbrief? Welke pagina’s wil je dat een bezoeker zeker ziet? In een volgende blog zullen we antwoord geven op deze vragen.

Hulp nodig?

Weet je niet goed hoe je dit Adwords budget moet inzetten of wil je een keer samen tips en tricks doorlopen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

Read more about

Other interesting posts

Sign up to our newsletter

Receive fresh expert content, customer stories and product updates in your mailbox

You can unsubscribe at any time