Periodieke giften kunnen je een hoop belastingvoordeel opleveren ten opzichte van een eenmalige gift. In deze blog leggen we je uit waarom.

31 January 2017 Fieke van Bussel 4 minute read

Het voordeel van periodieke giften

Wist je dat periodieke giften voor jouw fonds en je donateurs gunstig zijn? Zo ben jij zeker van een vaste inkomstenstroom en heeft je donateur vaak meer belastingvoordeel. Hij mag de periodieke gift namelijk volledig aftrekken van het belastbaar inkomen. Er is eenmalig wel wat administratie voor nodig. Maar desondanks is het zeker de moeite waard om deze mogelijkheid bekend te maken bij je donateurs.

Wat zijn periodieke giften?

Het woord zegt het al een beetje; periodieke giften zijn donaties over een langere periode. Deze periode moet minimaal 5 jaar zijn om te profiteren van het belastingvoordeel. En het bedrag dat een donateur schenkt, moet –in beginsel- elk jaar hetzelfde zijn. Een donateur kiest zelf of hij dat jaarlijkse bedrag in 1 keer schenkt of in meerdere keren. Is dit allemaal het geval, dan is de gift volledig aftrekbaar.

De periodieke gift staat tegenover de gewone giften. Dit zijn giften die je doet zonder van tevoren aan te geven dat je over een periode van (minimaal) 5 jaar een bedrag gaat schenken. Deze giften zijn alleen aftrekbaar, als de gift meer dan 1% van je inkomen is. Dus ook al schenk je 5 jaar achter elkaar aan een goed doel, als je dit niet van tevoren hebt aangegeven, kun je geen gebruik maken van het volledige belastingvoordeel.

Wat is het voordeel voor een fonds?

Als fonds ben je veel bezig met het plannen, nadenken en beheren van je inkomsten. Omdat je afhankelijk bent van giften, is het soms lastig om in te schatten hoeveel inkomsten je op welk moment binnen krijgt. Dit maakt het moeilijker om campagnes te plannen en andere uitgaven te doen. Wanneer je met een donateur een periodieke schenking afspreekt, ben je zekerder van je inkomsten. Je weet wat er wanneer binnenkomt. Hierdoor kun jij je uitgaven veel beter plannen.

Een ander voordeel kan zijn, dat je donateur meer schenkt met een periodieke schenking. Omdat de donateur een groter belastingvoordeel krijgt, zou hij dit voordeel aan jouw fonds kunnen schenken.

Wat is het voordeel voor de donateur?

Een periodieke gift is volledig aftrekbaar van het belastbaar inkomen, ongeacht de hoogte van zijn inkomen. Hierdoor krijgt de donateur een deel van zijn gift weer terug na belastingaangifte. Zoals gezegd kan hij dit bedrag ook schenken aan jouw fonds of hij houdt meer geld over voor andere dingen.

We leggen met een rekenvoorbeeld uit waarom periodieke giften meer voordeel opleveren dan gewoon schenken.

Voorbeeld gewoon schenken

Jan heeft een jaarinkomen van € 50.000 en schenkt eenmalig €750,-  aan een goed doel. Omdat alleen alles boven 1% van het jaarinkomen aftrekbaar is, mag Jan slechts €250,- aftrekken. Hij betaalt 40% belasting, dus heeft een voordeel van €100,-  

 Voorbeeld periodieke gift

Jan heeft een jaarinkomen van €50.000 en schenkt 5 jaar lang € 150,- per jaar (in totaal dus €750, net als in het voorbeeld hierboven). Hij mag de hele gift aftrekken van zijn belastbaar inkomen. Hij betaalt 40% belasting en heeft dus een voordeel van €300,-.

In dit rekenvoorbeeld heeft Jan door hetzelfde bedrag op een andere manier te schenken, 3x zoveel voordeel. Het voordeel kan natuurlijk hoger of lager uitvallen, afhankelijk van de persoonlijke situatie van de donateur.

Periodieke giften: wat zijn de voorwaarden?

Een donateur mag zijn periodieke gift alleen volledig aftrekken als aan de onderstaande voorwaarden is voldaan:

  • Jouw fonds heeft een ANBI status

  • De donateur heeft een bewijs van de gift, bijvoorbeeld een bankafschrift

  • Er is geen tegenprestatie voor de gift, bijvoorbeeld een loterij

  • De donateur schenkt minimaal 5 jaar achter elkaar hetzelfde bedrag per jaar

  • De schenking is vastgelegd in een overeenkomst, ondertekend door de donateur en jouw fonds

Ons advies

Wij adviseren fondsen om op een website een aparte pagina aan te maken over schenken. Hierop kun je uitleg geven over de verschillende vormen van schenken, met een rekenvoorbeeld. Zo blijkt namelijk al snel dat periodieke giften voordeliger zijn dan een gewone schenking. Op deze pagina zet je ook een overeenkomst, zodat een donateur de periodieke gift makkelijk kan regelen. Deze overeenkomst kun je personaliseren.

Een goed voorbeeld van een overeenkomst vind je hier.

En hier vind je een blanco voorbeeldformulier van de belastingdienst voor de periodieke gift in geld. 

Dit blog is geschreven in overleg met Sierd Roosje. Sierd is belastingadviseur en werkzaam bij Roosje & van der Laarse belastingadviseurs in Utrecht. Het kantoor adviseert regelmatig aan ANBI’s ook over de steeds wijzigende fiscale wet- en regelgeving.

Read more about

Other interesting posts

Sign up to our newsletter